Skocz do zawartości

[spinka] Do łańcucha CN-HG 40

Tituss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W każdym temacie każdy piszę inaczej.. Sram pasuje sram nie pasuje , ta jest ta jest zła..  Jest ktoś kto ma ten łańcuch i poczcwią spinkę w nim?  Nie lubie zakładać bezsensownych tematów ale nie chce też wydawać złotówek w błoto.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Używam spinki SRAMA w tym łańcuchu i problemów nie było

Rozumiem, że bez żadnego problemu spiąłeś łańcuch HG40 i bez żadnego problemu rozpinasz łańcuch palcami co np.100-200 km do szejkowania?

Napisano

Dobrze rozumujesz , choć nie powiem ,  za pierwszym razem był problem z zapięciem ale teraz wszystko  bangla jak należy  :thumbsup:

Napisano

Dobrze rozumujesz , choć nie powiem , za pierwszym razem był problem z zapięciem ale teraz wszystko bangla jak należy :thumbsup:

Ja do rozpięcia musiałem użyć kombinerek, zapięcie ciężko. Natomiast spinka KMC CL-573R pasuje idealnie, bez użycia siły, lekko się zakłada i ściąga.

Napisano

:laugh:  Hah, tak jak ktoś wyżej napisał co spinka to opinia  :thumbsup:  Osobiście używałem jeszcze accentowskiej ale odpuściłem jak po "znacznym" naciągnięciu łańcucha potrafiła na wertepach sama się rozpiąć :voodoo:  

Napisano

Sprawdzałem wczoraj na HG40 4 rodzaje spinek 8rz.

KMC CL-571 - nie udało się zapiąć ręcznie, kombinerkami pewnie też się nie da (nie próbowałem), za bardzo wąski pin (7.1mm wobec 7.3mm HG40) - nie mam pojęcia dlaczego na allegro jest często reklamowana jako pasująca do HG40 i 50

SRAM - nie udało się zapiąć ręcznie, ale wydaje mi się, że jest spora szansa kombinerkami (nie próbowałem), pin jest trochę wąski - "na styk"

Taya SR-23 (złoto - srebrna) - zapięcie bez narzędzi stosunkowo łatwe (za 2 podejściem), rozpięcie spowodowało lekkie wygięcie po środku głównej (w złotym kolorze, z 2 pinami) części spinki. Ponowne zapięcie będzie jeszcze łatwiejsze, po po nim trzeba będzie spinkę wyprostować. Nie mam pewności, czy jednokrotne, delikatne wygięcie spinki przy zdejmowaniu i jej ponowne prostowanie nie powoduje jej zbyt dużego osłabienia. Wydaje mi się, że nie powinno, ponieważ ta część podczas pedałowania pracuje na rozciąganie, a nie na zginanie. Proponuję jednak użycie tej spinki maksymalnie 2 razy.

ConneX Link- zapięcie i rozpięcie banalnie proste. Obawiam się, że rozpięcie jest wręcz za łatwe, trudno mówić o trwałym połączeniu. Aby rozpiąć, wystarczy tylko ogniwo spinki odgiąć prostopadle do linii reszty łańcucha, wtedy spinka rozpina się sama. Boję się, że na wertepach łańcuch może podskakiwać na tyle mocno, że może dojść do rozpięcia. Jeśli ktoś dłuższy czas używa tej spinki, proszę o informację jak długo i czy zdarzyło się jej rozpięcie.  

Tu możecie zobaczyć jak to wygląda:

Spinki ConneX do łańcuchów  9 i 10rz poza wymiarami wyglądają identycznie. 

W przyszłości będę wypróbowywał różne rodzaje spinek i łańcuchów 8 i 9 rz. Gdy się pojawi więcej doświadczeń pewnie założę o nich temat.

Napisano

:laugh:  Hah, tak jak ktoś wyżej napisał co spinka to opinia  :thumbsup:  Osobiście używałem jeszcze accentowskiej ale odpuściłem jak po "znacznym" naciągnięciu łańcucha potrafiła na wertepach sama się rozpiąć :voodoo:  

Spinka Srama 8 sp nie jest dobrym produktem do łańcuchów Shimano. Ja ich w pracy nie zakładam, w to miejsce KMC.

Napisano

Tobo , nigdy nie pisałem, że to najtrafniejszy wybór , napisałem że nie mam z nią problemów ot co  :thumbsup:  (jak się nie ma co się lubi...)

Napisano
KMC CL-571 - nie udało się zapiąć ręcznie, kombinerkami pewnie też się nie da (nie próbowałem), za bardzo wąski pin (7.1mm wobec 7.3mm HG40) - nie mam pojęcia dlaczego na allegro jest często reklamowana jako pasująca do HG40 i 50

Nic dziwnego bo powinieneś użyć spinki KMC CL-573R ta pasuje idealnie do HG40, używam. O taka: http://allegro.pl/zlaczka-spinka-lancucha-kmc-cl-573r-8rz-real-foto-i5291555314.html

Napisano

Jak sama nazwa wskazuje KMC CL 571 jest do łańcuchów 7,1 mm; KMC CL 573 do szerokich na 7,3 mm (a więc m.in shimano HG40 / 50 / 70 / UG51 i paru innych) ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...