Skocz do zawartości

[korba] FC-M770 czy podejdzie do 3x8?

Pre100n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć, czy korba FC-M770 podejdzie do napędu 3x8 na łańcuchu CN-HG71. W opisach widzę, że jest to korba pod 3x9, a z tego co się orientuję łańcuch przy 9s jest węższy niż 8s.

Napisano

Było milion razy. Korby nie interesuje na jakim pracuje łańcuchu. To Ty decydujesz na ilu rzędowym napędzie ma pracować. W tym przypadku na łańcuchu 8rz.

Napisano

Niby korby nie interesuje jaki napęd, ale... ja ostatnio przechodziłem z 8s na 10s i przymierzyłem do korby 10s łańcuch z 8s i mam wrażenie, że był na styk.

Podczas jazdy mógłby ocierać się o sąsiadujące blaty, zwłaszcza jakby nie był w jednej linii. Wygląda, że odległości między blatami są mniejsze w dyna-sys.

Czy więc dyna-sys jest wyjątkiem od tej reguły?

Napisano

Podczas jazdy mógłby ocierać się o sąsiadujące blaty, zwłaszcza jakby nie był w jednej linii. Wygląda, że odległości między blatami są mniejsze w dyna-sys.

Czy więc dyna-sys jest wyjątkiem od tej reguły?

Jeszcze raz powtórzę, że korba może sobie pracować na jakimkolwiek łańcuchu. To co jest problemem czyli szerokość konkretnego modelu łańcucha to temat dla przedniej, tylnej przerzutki (10sp) i oczywiście kasety. Dlatego nawet korbę Dyna-Sys można zaprzęgnąć do pracy z 9 rz napędem.

Napisano

Ok to poproszę jeszcze o info bo za nic w świecie nie mogę wyregulować przedniej przerzutki. Albo szura w ustawieniu 1/8 albo 3/1. Korba siedzi na 2 space'rach z prawej i 1 z lewej. Przy jednej podkładce z prawej jest problem ze zrzuceniem łańcucha z 2 na 1 blat. Przednia przerzutka do FD-M510 ... trochę wiekowa, ale nie wygląda strasznie, luzów też specjalnie wielkich nie ma. Czy szukać jakiejś lepszej przerzutki na przód? Czy raczej jest to kwestia mojej niekompetencji ? :)

Napisano

Źle się wyraziłem ... chodzi o ustawienie następującej konfiguracji - jak ustawie przerzutkę ze poprawnie działa na najmniejszym blacie korby i największym kasety to przy przejściu na największy na korbie i najmniejszy na kasecie łańcuch żre prowadnicę przerzutki. Analogicznie jak wyreguluje tak, że największa na korbie i najmniejsza na kasecie działa ok to z kolei przy szura przy ustawieniu mała przód duża tył.

PS. Może powinienem napisać 1/1 i 3/8, ale u mnie monitorki na manetkach pokazują 1/8 i 3/1 :)

Napisano

Źle się wyraziłem ... chodzi o ustawienie następującej konfiguracji - jak ustawie przerzutkę ze poprawnie działa na najmniejszym blacie korby i największym kasety to przy przejściu na największy na korbie i najmniejszy na kasecie łańcuch żre prowadnicę przerzutki. Analogicznie jak wyreguluje tak, że największa na korbie i najmniejsza na kasecie działa ok to z kolei przy szura przy ustawieniu mała przód duża tył.

PS. Może powinienem napisać 1/1 i 3/8, ale u mnie monitorki na manetkach pokazują 1/8 i 3/1 :)

Jeśli posiadasz przednią przerzutkę top swing (a nie down swing) i ma już przejechana ładnych kilka tyś.km to prawdopodobnie złapała już takie luzy, że nie ustawisz tak aby nie tarło na skrajnych dopuszczalnych przełożeniach (miałem kiedyś tak samo i kupno nowej przerzutki rozwiązało problem).

Napisano

Korba 44/32/22, przerzutka do Shimano Deore FD-M510 z napędu 3x8 na korbie 42/32/22.

Jeśli w grę wchodzi wymiana przedniej przerzutki to dajcie jakieś dobre propozycje. Widziałem w dobrej cenie FD-M780 ... ale niestety sprzedający pisze ze na dyna-sys 3x10 więc obawiam się, że nie będzie to śmigało.

Napisano

Pytałem o przerzutkę bo myślałem, że ma za małą pojemność do nowej korby ale wydaje się OK - 22T.

Strzelam w takim razie, że to jednak kwestia prawidłowej regulacji. Spróbuj pokombinować z wysokością przerzutki i czy wózek jest równolegle do blatów korby.

Zrób regulację od nowa, powinno działać. No chyba, że faktycznie jest już tak zajechana, że się nie da. Przy kupnie nowej musi mieć koniecznie pojemność max 22T, nie mniejszą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...