Skocz do zawartości

[kaseta; zębatka 42T] dodatkowa zębatka do podjazdów

Aquamoeba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Znalazłem parę rozwiązań typu dodatkowa zębatka na tył 42 T. Niestety wg producentów są one dedykowane pod napędy 10 rzędowe. Ja posiadam kasetę z 9 zębatkami. Czy przy 9 da się to zamontować i będzie to dobrze współgrać?

Pzdr

Napisano

Wątpię żeby przerzutki 9 rzędowe były zaprojektowane do obsługi takiego trybu (tor ruchu przerzutki), więc to wywalenie kasy w błoto.

Napisano

Przerzutki 10s też nie są do tego zaprojektowane a działa. Te zębatki to takie rowerowe hackerstwo. Dopóki ktoś nie sprawdzi to się nie dowiemy.

Napisano

Do kasety zamontować pewnie się będzie dało, ale przerzutka może mieć problem. Moja 9-rzędowa SLX M662 ogarnia 36T, ale z większą na pewno miałaby problem, bo już na tą pod obciążeniem wkłada łańcuch z chrobotem...

Do tego dochodzi przeskok. O ile przerobisz kasetę 12-36 to spoko, bo od 36 do 42 tylko 6 ząbków, ale jakbyś chciał 11-34 albo 11-32 to nie wróżę sukcesów...

Napisano

Do 42t potrzebujesz jeszcze kasetę 36t a takowe na 9sp wystepują w konfiguracji 12-36 co oznacza, że będzie brakowało na twardym przełożeniu.

Do tego podkładka między turbo zębatkę i kasete, aby odstęp był właściwy.

Napisano

Powiem szczerze, że na ostrych podjazdach to ja mam problem z blacikiem 32 na przedzie i 42 na tyle.

Wkręć na maksa śrube B, jesli kółeczko góne bedzie 2cm poniżej koronki 36, to jest szansa, że zagra

Napisano

To zupełnie co innego, moja żona dawno jeździ zrobionym przeze mnie na napędzie 1X9 ... nic szczególnego :whistling: zrób sobie jakiś długi hak do wrzucania łańcucha na 42z :teehee:

Napisano

Hak to akurat za duży hardcore. Będzie kasa to będę kombinować. W każdym razie schodząc z roweru przy podjazdach na które wcześniej bez problemu wjeżdżałem czuje się jak lamus, i muszę to szybko zmienić XD

Napisano

A o zmianie młynka na 20t nie myslales?

Jest bowiem krajowy producent(trybo),ktory takie produkuje. Koszt ok 100.

Napisano

No to sorry, ale albo zapitalanie po płaskim albo podjazdy - takie są uroki tak minimalistycznego napędu. Zwykle decydują się na niego osoby które dokładnie wiedzą czego chcą. Czas przeprosić się z młynkiem i przerzutką z przodu albo zdecydować jaka jazda Cię tak właściwie interesuje.

Napisano

No to sorry, ale albo zapitalanie po płaskim albo podjazdy - takie są uroki tak minimalistycznego napędu. Zwykle decydują się na niego osoby które dokładnie wiedzą czego chcą. Czas przeprosić się z młynkiem i przerzutką z przodu albo zdecydować jaka jazda Cię tak właściwie interesuje.

Hmm najprawdopodobniej patent z 42t na tył wyjdzie, tak więc będę miał to i to ;] A jaka jazda? Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm tzw enduro, mówi ci to coś? Wiesz, jedziesz gdzie chcesz i jak chcesz ;)

Napisano

Taaa, no właśnie widzę że na razie to niezbyt Ci wychodzi te jeżdżenie gdzie chcesz i jak chcesz z takimi przełożeniami ;)

Także nie czaruj fajnymi nazwami i lepiej podpatrz sobie na czym inni jeżdżą w tej dyscyplinie.

Napisano
Enduro z blatem 42T na korbie ;D Terminator się nam objawił.   Nie mogłem...

Nie mogłeś, nie możesz no i móc nie będziesz. Jeśli potrzebuje większej mocy napędowej to montuje blat z większą ilością zębów... proste. Jak ważysz 60 kg to faktycznie nie możesz na czymś takim jeździć. Bo po prostu brak ci sił.

Taaa, no właśnie widzę że na razie to niezbyt Ci wychodzi te jeżdżenie gdzie chcesz i jak chcesz z takimi przełożeniami Także nie czaruj fajnymi nazwami i lepiej podpatrz sobie na czym inni jeżdżą w tej dyscyplinie.

Ja nie wiem co ty chcesz tu osiągnąć? Jak bym miał wolne 15k to bym kupił rower i nie wnikał. I nie czaruje nazwami tylko raczej ty bez celu wtrącasz coś gdzie nie powinieneś. Bo twoja wypowiedź nic nie wniosła. I jak byś czytał to byś wiedział, że na 38t mogłem a na 42 na te chwile nie idzie. Dlatego napisałem temat w którym poruszam kwestie rozwiązania mojego problemu... a tu taki ktoś jak ty nagle zaczyna coś pisać co ma na celu wprowadzenie zamętu. Typowy internetowy wojownik

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...