WojtasKK Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 Witam. Jeżdżę rowerem trekingowym jednodniowe wycieczki ok. 100 km. Chcę zamienić zwykłe pedały platformowe na spd - z jednej strony wczepiane z drugiej klasyczna platforma. Mój wybór to pedały Shimano SPD XT PD-T780 lub SPD PD-T700. Przy obuwiu SPD SHMT44 i jeździe z wykorzystaniem mocowania SPD zapewne nie będzie wielkiej różnicy. Ten sam mechanizm, podobne parametry techniczne obu nie wpłyną więc znacząco na różnice w jeździe. Ale różnica przy jeździe w klasycznym obuwiu już będzie zapewne nie mała. a) SPD XT PD-T780 Całość jest z kutego aluminium - czy zwykłe buty nie będą się ślizgały? Pedał jest bardziej szeroki (wymiar wzdłuż osi ) niż długi (wymiar w poprzek osi pedału). Noszę rozmiar 48 - stopa nie mała i nie wąska. Duża powierzchnia podparcia ale w poprzek stopy. SPD PD-T700 Z obu stron pedały mają wykończenie platformy z gumy (lub tworzywo sztuczne). Pewnie mniej poślizgowe niż samo aluminium. Ale pedał jest wąski (wymiar wzdłuż osi) za to długi (wymiar w poprzek osi pedału). Stopa ma dużą powierzchnię podparcia ale po jej długości. Jaki pedał będzie wygodniejszy przy używaniu zwykłego obuwia? Z kutego aluminium czy z dodatkowym wykończeniem z gumy? Szeroki czy długi? Czy w ogóle mam się faktycznie nad czym zastanawiać bo różnice są istotne czy nie ma to większego znaczenia? Proszę o poradę użytkowników obu tych modeli. Dziękuję. zamiast emoikonki miało być b
Fenthin Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 Różnice są na tyle istotne, iż PD-T700 posiada mechanizm zatrzaskowy z obu stron, zaś PD-T780 tylko z jednej. Odpowiedź na Twoje pytanie zależy od tego, jaki ma być udział jazdy w butach "cywilnych".
WojtasKK Napisano 15 Maja 2015 Autor Napisano 15 Maja 2015 PD-T700 - miałem wątpliwość , czy spd jest z obu stron czy z jednej. W jednym ze sklepów internetowych otrzymałem odpowiedź, że PD-T700 z jednej strony mają zwykłą platformę a tylko z jednej sps. Więc jak to jest naprawdę?
Fenthin Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 PT-T700 są dwustronne. Jednostronne pedały Shimano to PD-M324, PD-A520, PD-A530, PD-A600, PD-T420 i PD-T780. Dwustronne zatrzaski z (mniej lub bardziej przydatną) platformą to PD-M530, PD-M424, PD-M545, PD-M647, PD-M785, PD-M985, PD-M9020, PD-MT50, PD-T400 i PD-T700. Przy czym nadal nie opowiedziałeś na podstawowe pytanie.
mklos1 Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 Czy w ogóle mam się faktycznie nad czym zastanawiać bo różnice są istotne czy nie ma to większego znaczenia? Po wpięciu buta w zatrzask jest to nieistotne jaka jest jego konstrukcja. Polecam zatrzaski obustronne, bo jednostronne już trenowałem - nieporozumienie, szczególnie, gdy trzeba się często wpinać/wypinać. Nie rozumiem konceptu zatrzasków w rowerze trekingowym - ale to już chyba inny temat...
WojtasKK Napisano 15 Maja 2015 Autor Napisano 15 Maja 2015 Dlatego od razu zaznaczyłem, że : ten sam mechanizm, podobne parametry techniczne obu nie wpłyną więc znacząco na różnice w jeździe. A dosadniej - przy spd nie ma znaczenia jak wygląda reszta pedału. Koncept w rowerach trekingowych? To chyba oczywiste: jedziesz 100 km od miasta do miasta - to jasne , że spd jest wydajniejszy, wygodniejszy i jest po to samo co szosowcowi. Ale w miastach - wszak to treking więc zwiedzanie np Polski na rowerze, jest potrzebna zwykła platforma - czy szosowcy trenują w miastach między skrzyżowaniami ? Nie trenują więc im platformy nie są do niczego potrzebne. Treking to taka forma, że raz jedziesz na wpiętym pedale 100 km a raz jeździsz zupełnie rekreacyjnie . Tym samym rowerem można jeździć jak rowerem miejskim w zwykłym obuwiu . Są nakładki na spd ale skoro ktoś kiedy wymyślił 2 w 1...... Czy ktoś może jednoznacznie odpowiedzieć, czy PT-T700 mają wpięcia z dwóch czy z jednej strony?
Fenthin Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 Jeśli masz już buty pod kliki, jazda na platformach (także po mieście) traci sens. Wpięcie się to ułamek sekundy, wypięcie także. Dwa-trzy wypady i robisz to automatycznie. Wracając do pedałów. Wymieniłem Ci wyżej listę WSZYSTKICH dostępnych od ręki pedałów Shimano z platformą. Jeśli jednak nadal nie wierzysz, spójrz na zdjęcie: http://www.bikeexchange.com.au/dbimages/bike/fn_2/809/102279809/popup/ped_shimanoclick_r-.jpg?201503011421 Dwie sprężyny = dwie strony.
mklos1 Napisano 15 Maja 2015 Napisano 15 Maja 2015 Koncept w rowerach trekingowych? To chyba oczywiste: jedziesz 100 km od miasta do miasta - to jasne , że spd jest wydajniejszy, wygodniejszy i jest po to samo co szosowcowi. W terenie i przy ostrej jeździe spd ma swoje plusy. Przy spokojnej jeździe nie wykorzystuje się zalet systemu spd, bynajmniej ja nie widzę różnicy w stosunku do zwykłej platformy. Jak popatrzysz na konstrukcję pedałów na zdjęciach, to zobaczysz, że widać dwie sprężyny. Oznacza to, że pedały mają zatrzaski po obu stronach. Tu bardzo dobrze widać, ze zatrzask jest dwustronny: http://blogimg.goo.ne.jp/user_image/3f/ff/dfbdead6590d67ac5df979c96ed783ba.jpg
zekker Napisano 16 Maja 2015 Napisano 16 Maja 2015 Treking to taka forma, że raz jedziesz na wpiętym pedale 100 km a raz jeździsz zupełnie rekreacyjnieJeżeli będziesz jeździł wyłącznie w butach z blokami, to nie ma najmniejszego sensu brać hybrydy zatrzask/platforma. Jeżdżę codziennie po mieście i nakładki mam tylko dlatego, że czasami potrzebuję pojechać w zwykłych butach, a i tak zastanawiam się czy ich nie wywalić. Szukanie właściwej strony bez zatrzasku jest uciążliwe i szybciej jest wpiąć się nawet na te 10-20m (np. przejazd dwuetapowy). Jeżeli boisz się o trudność w wypinaniu, to możesz dokupić (ewentualnie znaleźć w odpowiedni zestaw) bloki wielokierunkowe, albo od razu pójść w system click'r, gdzie dają taki bloki od razu i sprężyny w pedałach są słabsze. Minus taki, że przy sprintach lub próbach podrzucania roweru noga może się wypiąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.