Skocz do zawartości

[Przerzutka] Zmiana przerzutki przód z deore na XTR FD-M981

DECKBOY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Tak jak w temacie, mam problem z przerzutką przednią, rower był już w serwisie i po regulacji jest mała poprawa. Ponoć kiedyś coś tam było grzebane (choć ja tego nie widzę). Jestem kompletnie zielony z osprzętu i jak to działa. Pytanie moje brzmi czy zastąpienie shimano deore na shimano XTR FD-M981 (czy to w ogóle dobry wybór i będzie pasowało do mojego roweru) będzie miało wpływ na jakieś lepsze funkcjonowanie przerzutki przedniej czy lepiej kupić takie jak mam nowe shimano deore??? Dodam że sprzęt to CUBE LTD (foto w załączniku) tył 10 tarcz z shimano XT a przód 3 tarcze shimano deore.

Ps. dodam że obecny problem to często nie wskakiwanie wyższych przełożeń tj. z 1 na 2 i z 2 na 3, w dół zawsze idzie pięknie, w górę często trzeba powtórzyć operację. Jak znowu podciągnie się linkę to przerzutki pięknie idą w górę ale wózek ociera o łańcuch.

post-186445-0-04818000-1431146412_thumb.jpg

post-186445-0-27480400-1431146504_thumb.jpg

Napisano

Jak nie masz na co kasy wydawać do kup tego XTR`a co moim zdaniem jest totalnie bez sensu.

"Coś tam było grzebane" ... zmień serwis, niech to do porządku wyreguluje ktoś, kto się na tym zna ... albo będzie w stanie nazwać to "COŚ".

Regulacja to nic skomplikowanego ... jak manetki i przerzutka są sprawne i dobrze zamontowane to musi działać.

Jak już wrzucisz na tą wyższą i trze o prawą stronę ramki to zwyczajnie śrubą baryłkową zwiększ naciąg linki przy manetce.

Pozdro

Napisano

Jak jest na środkowej (2 bieg) lub na najwyższej (3 bieg) to wtedy trze o lewą częśc wózka choć wtedy zmienia pięknie. Dlatego samo podciągnięcie linki przy manetce nic nie daje :-( a szlak mnie trafia jak coś nie działa tak jak powinno. Zdziwiła mnie opinia serwisanta jak w czasie regulacji mówił że było coś grzebane i niby prostowane. Szczerze to przyglądałem się milimetr po milimetrze i nic nie widzę żeby nie wyglądało to na fabryczne wykonanie. Akurat do tego mam oko gdyż siedzę w samochodach i motoryzacji bo to moje hobby główne :-)

Napisano

Spróbuj poluźnić całą przerzutkę na mocowaniu do rury i przekręcić lekko w stronę opony, zmienisz delikatnie kąt wózka co może zaowocować brakiem obcierania. 

Napisano

Xtr z przodu raczej nie ma sensu. Deore spokojnie wystarczy i będzie bardzo dobrze działał po fachowej regulacji. Przednia zmieniarka jest dość prosta do ustawienia i po obejrzeniu filmiku powinieneś spokojnie dać radę.  Ewentualnie może być potrzebna wymiana pancerza i linki.

Napisano

Xtr z przodu raczej nie ma sensu. Deore spokojnie wystarczy i będzie bardzo dobrze działał po fachowej regulacji.

Też tak myślę, chociaż z przednim XTR-em nie miałem do czynienia.

W poprzednim rowerze (akurat też Cube LTD) miałem deore z manetką deore, teraz mam XT/XT i szczerze to różnicy nie czuję. I tam i tu działa to tak samo dobrze.

Napisano

Akurat między manetkami XT a niższymi grupami jest wyraźna różnica w pracy, chociażby instant release czy możliwości zrzucania/wrzucania. Inna sprawa, że czasem niektórzy sami nie wiedzą co jeszcze mogą tym zrobić ;)

Napisano

@@modrzew, tak tylko przy źle koniecznym jakim jest przednia przerzutka, te wszystkie wodotryski i tak nie maja znaczenia ...

Poczujesz różnice na tyle, ale na przodzie od tak właściwie Deore w górę różnice się zacierają ...

Pozdro

Napisano

Obejrzałem sobie filmik jak ustawić przerzutkę przednią, zacząłęm wsio od nowa sam ustawiać i powiem że udało mi się :-) wsio działa jak powinno :-) samozadowolenie ogromne :-) Dzisiaj sprzęt przetestowałem po trasie MTB Obiszów http://mtbobiszow.pl/ :-)

Całkiem wajna trasa :-) wymagająca ale daje frajdę :-) Polecam!

Ps. dzięki wszystkim za chęć pomocy w temacie. Życzę wielu bezproblemowo przejechanych kilometrów :-)

Napisano

I powiem szczerze że też głęboko zastanowiłem się nad tym jak serwis podszedł do tematu. Do licha ja to zrobiłem a jestem w tym temacie laikiem (tzn. bardziej naprawa aut mi jest bliska ale widać trzeba trochę poczytać i zdobyć wiedzy trochę w tym temacie żeby nie dawać sprzętu już do żadnego serwisu rowerowego). Pozdrawiam :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...