DECKBOY Napisano 9 Maja 2015 Napisano 9 Maja 2015 Witam. Tak jak w temacie, mam problem z przerzutką przednią, rower był już w serwisie i po regulacji jest mała poprawa. Ponoć kiedyś coś tam było grzebane (choć ja tego nie widzę). Jestem kompletnie zielony z osprzętu i jak to działa. Pytanie moje brzmi czy zastąpienie shimano deore na shimano XTR FD-M981 (czy to w ogóle dobry wybór i będzie pasowało do mojego roweru) będzie miało wpływ na jakieś lepsze funkcjonowanie przerzutki przedniej czy lepiej kupić takie jak mam nowe shimano deore??? Dodam że sprzęt to CUBE LTD (foto w załączniku) tył 10 tarcz z shimano XT a przód 3 tarcze shimano deore. Ps. dodam że obecny problem to często nie wskakiwanie wyższych przełożeń tj. z 1 na 2 i z 2 na 3, w dół zawsze idzie pięknie, w górę często trzeba powtórzyć operację. Jak znowu podciągnie się linkę to przerzutki pięknie idą w górę ale wózek ociera o łańcuch.
rzezniol Napisano 9 Maja 2015 Napisano 9 Maja 2015 Jak nie masz na co kasy wydawać do kup tego XTR`a co moim zdaniem jest totalnie bez sensu. "Coś tam było grzebane" ... zmień serwis, niech to do porządku wyreguluje ktoś, kto się na tym zna ... albo będzie w stanie nazwać to "COŚ". Regulacja to nic skomplikowanego ... jak manetki i przerzutka są sprawne i dobrze zamontowane to musi działać. Jak już wrzucisz na tą wyższą i trze o prawą stronę ramki to zwyczajnie śrubą baryłkową zwiększ naciąg linki przy manetce. Pozdro
DECKBOY Napisano 9 Maja 2015 Autor Napisano 9 Maja 2015 Jak jest na środkowej (2 bieg) lub na najwyższej (3 bieg) to wtedy trze o lewą częśc wózka choć wtedy zmienia pięknie. Dlatego samo podciągnięcie linki przy manetce nic nie daje :-( a szlak mnie trafia jak coś nie działa tak jak powinno. Zdziwiła mnie opinia serwisanta jak w czasie regulacji mówił że było coś grzebane i niby prostowane. Szczerze to przyglądałem się milimetr po milimetrze i nic nie widzę żeby nie wyglądało to na fabryczne wykonanie. Akurat do tego mam oko gdyż siedzę w samochodach i motoryzacji bo to moje hobby główne :-)
Sobek82 Napisano 9 Maja 2015 Napisano 9 Maja 2015 Spróbuj poluźnić całą przerzutkę na mocowaniu do rury i przekręcić lekko w stronę opony, zmienisz delikatnie kąt wózka co może zaowocować brakiem obcierania.
kemot1974 Napisano 9 Maja 2015 Napisano 9 Maja 2015 podstawowe klucze, wszystko wyjaśnione na filmie, warto spróbować https://m.youtube.com/watch?v=GS0H621Cm_U
mmisiek9612 Napisano 9 Maja 2015 Napisano 9 Maja 2015 Xtr z przodu raczej nie ma sensu. Deore spokojnie wystarczy i będzie bardzo dobrze działał po fachowej regulacji. Przednia zmieniarka jest dość prosta do ustawienia i po obejrzeniu filmiku powinieneś spokojnie dać radę. Ewentualnie może być potrzebna wymiana pancerza i linki.
SovaLTD Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Xtr z przodu raczej nie ma sensu. Deore spokojnie wystarczy i będzie bardzo dobrze działał po fachowej regulacji. Też tak myślę, chociaż z przednim XTR-em nie miałem do czynienia. W poprzednim rowerze (akurat też Cube LTD) miałem deore z manetką deore, teraz mam XT/XT i szczerze to różnicy nie czuję. I tam i tu działa to tak samo dobrze.
modrzew Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Akurat między manetkami XT a niższymi grupami jest wyraźna różnica w pracy, chociażby instant release czy możliwości zrzucania/wrzucania. Inna sprawa, że czasem niektórzy sami nie wiedzą co jeszcze mogą tym zrobić
rzezniol Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 @@modrzew, tak tylko przy źle koniecznym jakim jest przednia przerzutka, te wszystkie wodotryski i tak nie maja znaczenia ... Poczujesz różnice na tyle, ale na przodzie od tak właściwie Deore w górę różnice się zacierają ... Pozdro
modrzew Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Pisałem bardziej ogólnie nt wypowiedzi powyżej mojego posta. Rzeczywiście większość istotnych różnic dotyczy prawej manetki
DECKBOY Napisano 10 Maja 2015 Autor Napisano 10 Maja 2015 Obejrzałem sobie filmik jak ustawić przerzutkę przednią, zacząłęm wsio od nowa sam ustawiać i powiem że udało mi się :-) wsio działa jak powinno :-) samozadowolenie ogromne :-) Dzisiaj sprzęt przetestowałem po trasie MTB Obiszów http://mtbobiszow.pl/ :-) Całkiem wajna trasa :-) wymagająca ale daje frajdę :-) Polecam! Ps. dzięki wszystkim za chęć pomocy w temacie. Życzę wielu bezproblemowo przejechanych kilometrów :-)
perqsista Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Super, że wyregulowałeś jak trzeba ale nie świadczy to zbyt dobrze o jakości serwisu, z którego korzystałeś
DECKBOY Napisano 10 Maja 2015 Autor Napisano 10 Maja 2015 I powiem szczerze że też głęboko zastanowiłem się nad tym jak serwis podszedł do tematu. Do licha ja to zrobiłem a jestem w tym temacie laikiem (tzn. bardziej naprawa aut mi jest bliska ale widać trzeba trochę poczytać i zdobyć wiedzy trochę w tym temacie żeby nie dawać sprzętu już do żadnego serwisu rowerowego). Pozdrawiam :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.