Skocz do zawartości

[suport] trzeszczy podczas mocniejszego nacisku

bociek28

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Nie dawno kupiłem rower w którym zamontowany jest suport Shimano Press Fit SM-BB 71, podczas jazdy pojawił się mały problem. Podczas normalnej jazdy spokojnej nic nie słychać ale wystarczy mały podjazd lub mocniej depnąć na pedały a z suportu zaczyna wydobywać się trzeszczenie, zgrzyt albo coś w tym stylu ( nie wiem jak to nazwać). Cóż to może być??

• Mod Team
Napisano

Ale jak są wkręcone sprawdź. Może trzeba na tłuste wkręcić.

Bywa że przy ostrym depnięciu trzeszczy zacisk w tylnym kole, sprawdź, wyczyść, zapnij mocniej.

Napisano

ramie korby dokręcone, z tyłu ośka 12 dobrze domknięta :) w innych pedałach spd miałem tak że trzeszczały bloki i pedał ale to był inny dzwięk

Napisano

ja mialem podobnie..jakies 700km od nowosci i trzeszczalo..z tym ze bb30. Pomoglo odkrecenie suportu przeczyszczenie i nasmarowanie lozysk bialym smarem..od tamtej pory nastepne 5k cisza:)

• Mod Team
Napisano

Fabryczne bb30 i press szity sa takiej jakości ze bym jednak wymienił suport, albo choć wyjął i wyczyścił. Jak masz mufę z carbonu, wciskaj na sucho.

Przy bb30 sie zdarzało ze klient wpadał i psioczył na korbę i faktycznie pierdziała podczas jazdy, mimo że korba kręciła sie jak masło, i wymiana pomagała.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

udało mi się w końcu umówić w serwisie gdzie usłyszałem że te suportu press fit to szajs niesamowity, ten typ tak ma i tyle. Na pytanie czy kupując lepszy suport coś może się zmienić usłyszałem że raczej nie:) Pan stwierdził ze to wina pf że on ma wkręcany i nic się z nim nie dzieje od wielu lat, no i to by się zgadzało :) bo w innym rowerze mam taki z napędem slx i przez 3 lata zaglądałem tam ze 3 razy i nic się nie dzieje:)

Wiec co zrobić z tym cholernym presfitem:)?

Napisano

U mnie trzeszczenie powodował zacisk tylnego koła, ale nie jak koledzy wyżej pisali, że za słabo domknięte, tylko za mocno domknięte. Poluzowałem trochę zacisk i nastała cisza. Spróbować warto.

• 3 tygodnie później...
Napisano

udało mi się w końcu umówić w serwisie gdzie usłyszałem że te suportu press fit to szajs niesamowity, ten typ tak ma i tyle. Na pytanie czy kupując lepszy suport coś może się zmienić usłyszałem że raczej nie:) Pan stwierdził ze to wina pf że on ma wkręcany i nic się z nim nie dzieje od wielu lat, no i to by się zgadzało :) bo w innym rowerze mam taki z napędem slx i przez 3 lata zaglądałem tam ze 3 razy i nic się nie dzieje:)

Wiec co zrobić z tym cholernym presfitem:)?

Pan w serwisie bredzi. Kup cos takiego: http://wheelsmfg.com/bottom-brackets/pf30/pf30-bottom-brackets.html

Sa to suporty zaprojektowane specjalnie aby uniknac problemow jaki masz. Trzeba nasmarowac przed instalacja. Ja mam ten najtanszy w carbonowej mufie i 0 jakichkolwiek odglosow.

Napisano

użyj Loctite

Jest jeden problem, Loctite żeby związał musi:

1. mieć kontakt z powierzchnią metaliczną

2. nie mieć dostępu powietrza.

Przy żywicznych miskach tego suportu warunek pierwszy nie jest spełniony i klej nie zwiąże. Loctite robi wprawdzie aktywatory do plastiku, ale moje z mojego doświadczenia efekty bywają problematyczne.

Napisano

Zadna powierzchnia metalowa nie jest potrzebna i nikt, montujac PF, używając Loctite, nie robi tego w próżni.

Nie wiem do jakich preparatow sie odnosisz, ja mialem na mysli wypelniacze np. 641, ktory jest do powierzchni metalowych, jak i plastikowych. Do tego aktywator, przyspieszajacy proces wiazania, 7649 primer.

Preparaty powszechnie stosowane w powyzszej aplikacji i zalecane przez producentow ram.

Napisano

Zadna powierzchnia metalowa nie jest potrzebna i nikt, montujac PF, używając Loctite, nie robi tego w próżn

To nie chodzi o próżnię tylko brak dostępu powietrza. Loctite nałożony na śrubę pozostawioną na stole będzie ciekły i nie stwardnieje. Dopiero po wkręceniu w szczelinie między powierzchniami gwintów odcinamy dostęp powietrza i Loctite twardnieje. Bo jest preparatem anaerobowym i to jest jego przewaga na zwykłym klejem-nie trzeba się spieszyć z montażem po nałożeniu Loctita.

ja mialem na mysli wypelniacze np. 641

Z karty katalogowej:

http://tds.henkel.com/tds5/docs/641-EN.PDF

cyt: "LOCTITE 641 is designed for the bonding of cylindrical fitting parts, particularly where  is assembly is required for service operations. The product cures when confined in the absence of air between close fitting metal surfaces

Do tego aktywator, przyspieszajacy proces wiazania, 7649 primer.

http://tds.henkel.com/tds5/docs/SF%207649-EN.PDF

Dokradnie tak, z tym, że ten konkretnie aktywator jest zalecany do części z oksydowanego aluminium, chromowanych, przy większych szczelinach, niskich temperaturach itp. Nie jestem pewien, czy zadziała z plastikiem choć nie wykluczam tego. Tego akurat nie testowałem.

Napisano

Dzieki ale przerabialem ten temat pare lat temu. Stosowalem na polaczeniach plastik karbon.

Jak pisalem powyzej, dokladnie te srodki sa zalecane przez producentow ram i ogolnie stosowane w tej aplikacji.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam, muszę wymienić suport SM-BB7141

bf21209b3a8c5c18dd0ec8ea8602e3b0.jpg

Padło lewe łożysko, podczas jazdy strzela a po demontażu korb po kręceniu palcem czuć zgrzyt. Karcher zrobił swoje...

Wymieniać suport na taki sam, czy zamawiać ten z powyższego linka który jest ponad dwa razy droższy, czy może same łożyska można wymienić, a może jest inne wyjście?

Włożenie nowego suportu nie jest trudne, ale wybicie/wyjęcie starego suportu z ramy już nie jest proste bo widziałem jakieś specjalne wybijaki serwisowe.

Jest jakiś prosty patent "garażowy" na wyjęcie starego suportu?

;)

Napisano

Ok, dzięki ;)

Mój suport to SM-BB71-41, długość mufy 92mm.

Nie wiem jaki dokładnie suport zamówić bo są jeszcze suporty od Shimano o symbolu BB91, są jeszcze z literą A czy B na końcu symbolu.

O co chodzi lub który dokładnie kupić? :(

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wymieniłem suport na nowy BB-71-41A, szkoda...

Bo po wymianie strzelało dalej, winowajcą okazał się pedał. Dokrecilem go mocniej, sporo mocniej, i wszystko ucichło, jestem w plecy prawie 90 zł :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...