abrete Napisano 29 Kwietnia 2015 Napisano 29 Kwietnia 2015 Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, więc z góry przepraszam za wszelkie uchybienia itp. Od 5 lat jeżdżę głównie po mieście i okolicach rowerem crossowym Raleigh everest z 2011 roku. Wymieniłem w nim już niemal wszystko poza ramą i amortyzatorem (wiem, że fabryczny to straszny badziew, ale jak na razie działa). W tej chwili mam w nim osprzęt Sram x-5 i bardzo dobre koła. Jednak komponenty też powoli dobiegają końca swych dni. Ponadt zauważyłem, że z ramą też już chyba nie jest najlepej, szczególnie, że przetrwała 2 poważne loty. Staję więc przed dylematem zakupu nowego crossa tylko zapragnąłem czegoś lepszego. Wymiana badziewnego sh*tmano, które były fabrycznie, na Srama x-5 to był przeskok kolosalny w jakości jazdy. Budżet 3-4 tys. ale oczywiście wolałbym mniej zapłacić. na początku myślałem na czymś z Alfine 11 ale naczytałem się o słabej jakości tej piasty więc chyba klasyczny zewnętrzny napęd. Są natomiast pewne elementy na których mi zależy: - amortyzator z blokadą skoku na kierownicy - opony semi slick bo stare continentale sprawdziły się i są świetne - hamulce hydrauliczne, bo użerania się z V-brakami mam dość ( a to coś obciera o obręcz, a to nie hamują kiedy trzeba) - waga, wolałbym rower jak najleższy ale nie jest to rzecz najważniejsza, różnica 1- 2 kg nie będzie miała znaczenia Przeglądałem nowe kolekcje i mam kilku faworytów: 1. Romet Orkan 5.0 2015 bardzo mi się podoba jego wygląd i chyba trafia w moje potrzeby, mój faworyt. Ale już w 2 sklepie mówili mi, że romet to gorsza jakość i inne takie. 2. Unibike Xenon 2015, ewentualnie Zethos. Wygląd całkiem fajny ale musiałbym chyba wymienić opony bo wole cienkie semislicki nich te które są zamontowane. Widziałem te rowery i siedziałem na nich, naprawdę wygląda obiecująco, i mimo, że Pan mie zapewniał, że Sram SAM to rewelacyjne opony, ale tak jak wspomniałem wolę semi slick albo nawet slick. więc pojawiłby się dodatkowy koszt. 3. Unibike Zethos 2015 Bardziej mi się podoba malowanie niż w Xenonie, ma co prawda gorsze komponenty i brak pewnych elememntów na których mi zależy. Ale rozważam ten model również. Bardzo chętnie poczytam o propozycjach, myślałem jeszcze nad modelami Krossa (evado) ale wydaje mi się, że z podobną specyfikacją są droższe od wymienionych modeli. Gdyby komuś przyszło coś do głowy byłbym wdzięczny za sugestie
w_l_o_c_h Napisano 29 Kwietnia 2015 Napisano 29 Kwietnia 2015 Propozycja: http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2015/cross/phanatic-90#.VUEeS_BGTCM A z tym rometem to niech nie przesadzają. Skoro rower do Ciebie przemawia to nad czym się zastanawiać? Ty będziesz na nim jeździł, a nie sprzedawca. A potem będzie: "Mogłem wziąć rometa"
DawidK Napisano 29 Kwietnia 2015 Napisano 29 Kwietnia 2015 Zerknij na mój rower w galerii . Może ci przypadnie do gustu: http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/5594-rower-na-ramie-muesinga-twinrod-lite/ i jak coś to pisz, po na miary do gościa od roweru.
Grze_Hu Napisano 30 Kwietnia 2015 Napisano 30 Kwietnia 2015 Miałem podobny dylemat, tylko najdroższą opcją był Zethos. Z racji, ze w Unibike (bezpośredno u producenta w Bydgoszczy) nie dali mi rabatu (jedynie 150 do wydania na akcesoria), w innych sklepach podobnie, kupiłem Cube Nature Pro za 2749 pln (cena katalogowa 3099). Na Cube można dostać spory rabat. Gdybym miał wiecej $, kupiłbym Cube Cross Pro : http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/trekking_cross/cube/39991/cross_pro Prawdopodobnie znajdziesz go w cenie o 10-15% niższej (lub uzyskasz taki rabat), czyli zmieścisz się w budżecie. Tylko wymaga to napisania nastu e-maili, dzwonienia po wielu sklepach. Oglądałem na żywo Krossy, Cube, Unibike, Gianty, Scotty Nie patrząc na osprzęt (bo nie jest to najlepsza oferta cenowa pod tym wzgledem, ale też nie najgorsza ), Cube wyglądają fajnie (moim zdaniem). Unibike ma brzydkie malowanie, barwy dobrane są paskudnie, kolory na zywo wyglądają gorzej. CUBE czerwony nature pro - katalogowo ładny, na żywo kolor fatalny. Ja kupiłem czarno-niebieską wersję, piękny jest ten kolorek . Nawet moja żona jak go zobaczyła , powiedziała: "ale ładny rower" .
abrete Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Napisano 30 Kwietnia 2015 Dzięki za propozycje, trochę mi się teraz mętlik pojawił bo tych modeli jest coraz więcej. Ze zdjęć jakoś bardziej mi podszedł Kellys Phantic 90. Na zdjęciach wygląda bardzo ładnie. CUbe troszkę już mniej mi się podoba i trochę drogi jest. A co powiecie o crossach Specialized ? przeglądałem właśnie ich stronę i wyglądają rewelacyjnie 1 Specialized CrossTrail, fanastycznie to wygląda 2.Ewentualnie Sirus Elite, tylko na karrbonowym widelcu, musiałbym zrezygnować z amortyzacji , nie wiem też jak taki karbon sie będzie sprawował. Polskie miasto to jednak nie amerykańskie miasto i dziur jest co niemiara. A czy ktoś z was słyszał o jakiś crossie z osprzętem SRAMA ? Jeżdżę na swoich x5 i się już bardzo przyzwyczaiłem, szczególnie do "trigerów"
Rulez Napisano 30 Kwietnia 2015 Napisano 30 Kwietnia 2015 Spec Cross Trail ma dosyć dziwaczną korbę jak na rower crossowy, natomiast Sirius Elite to typowo asfaltowy pomykacz, raczej fitness bike niż cross.
abrete Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Napisano 30 Kwietnia 2015 Fakt dziwna ta korba, od producenta, opony i piasty zresztą też przez nich "brandowane" ale może i dobre. Na szczęście mam w mieście sklep który ma trochę rowerów tej firmy, wybiorę się zobaczyć na żywo.
Rulez Napisano 30 Kwietnia 2015 Napisano 30 Kwietnia 2015 Dziwne przełożenia i ich zakres, a nie to, że od producenta ...
Pitof Napisano 30 Kwietnia 2015 Napisano 30 Kwietnia 2015 A czy ktoś z was słyszał o jakiś crossie z osprzętem SRAMA ? Jeżdżę na swoich x5 i się już bardzo przyzwyczaiłem, szczególnie do "trigerów" Musiałbyś spróbować poszukać modeli Specialized Crosstrail z rocznika 2014: http://www.specializedconceptstore.co.uk/crosstrail-pro-disc/27449/14crosstrail http://www.specializedconceptstore.co.uk/crosstrail-expert-disc/27454/14crosstrail http://www.specializedconceptstore.co.uk/crosstrail-comp-disc/27459/14crosstrail
abrete Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Napisano 30 Kwietnia 2015 Dzięki. Popytam w tym sklepie o modele z 2014. Ale rozumiem, że Specialized to dobry wybór ?
daczkes Napisano 30 Kwietnia 2015 Napisano 30 Kwietnia 2015 abrete jeśli myslisz o Lublinie i specu to ostrzegam bo ciężko się z nimi dogadać mi zaproponowali rower z 2014 roku drożej niż najnowszy model 2015 a i z wiedzą też niebardzo niemniej specialized to dobry kierunek moim zdaniem a jeśli jesteś dużym człowiekiem to zapomnij o specu... wszystko sprzedane
abrete Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Napisano 30 Kwietnia 2015 Nigdy tam u nich nie byłem, ale zobaczymy , jakby co jest jeszcze stolica gdzie często bywam. Natomiast co do wzrostu to mam 178, waga 77.. wydaje mi się, że L będzie ok. Ale warto zawsze przymierzyć się do roweru.
daczkes Napisano 30 Kwietnia 2015 Napisano 30 Kwietnia 2015 Ja po wymianie kilku maili z nimi napisałem do spec center do Krakowa ale niestety ram speca nie spawają w Polsce....
abrete Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Napisano 30 Kwietnia 2015 Udam się do nich po weekendzie zobaczę co mają i co powiedzą. Czy wiesz może gdzie jeszcze w Lublinie można Speca znaleźć?
Pitof Napisano 30 Kwietnia 2015 Napisano 30 Kwietnia 2015 Ale rozumiem, że Specialized to dobry wybór ? Spec się ceni, ale skoro ich cross wpadł Ci w oko to czemu nie. Szkoda jedynie, że nawet w najwyższych modelach nie dają powietrznego amortyzatora. Jest jeszcze fajny Giant, który ma i Srama i powietrzny widelec. Niestety, nawet uwzględniając rabat, musiałbyś trochę zwiększyć budżet: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.xr.0/18846/76313/#specifications
abrete Napisano 1 Maja 2015 Autor Napisano 1 Maja 2015 Faktycznie, rama wygląda tak przyciężko, ale widziałem w sklepie Gianata Roam i to tylko złudzenie mi natomiast ten kolor jakoś mi nie podchodzi. Ale rower specyfikację ma niezłą, dzięki, ze wspomniałeś o tym modelu, szkoda tylko, że nie jest tańszy bo bym się bardzo nad nim zastanowił
abrete Napisano 6 Maja 2015 Autor Napisano 6 Maja 2015 Oglądałem ostatnio w sklepie Specialized ale nie mają tego co chcę poza tym cena też większa. Natomiast pojawiła się jeszcze inna opcja w tym przedziale. Kolega z forum polecił muesinga http://allegro.pl/niepowtarzalny-muesing-twinroad-lite-xt-slx-deore-i5284591727.html. Całkiem fajna opcja i można wiele skonfigurować. Pytałem nawet o komponenty SRAMA i za 3800 mógłbym mieć z X7, nie wiem czy to opłacalne bo ten z aukcji jest za 3700 i ma xt, niby przerzutka o klasę wyzej od x7 srama.
kniaz Napisano 9 Maja 2015 Napisano 9 Maja 2015 Jeżdżę na takim Muesingu już parę sezonów i wydaje mi się, że śmiało możesz brać XT zamiast X7. Tym bardziej, że z tego co widzę obecnie możesz go kupić za 3500zł. a nie za 3700zł. Chyba, że rozmiar inny, bo za 3500 masz 490 i 520mm. - przynajmniej tak wynika z opisu aukcji. Ja ogólnie jestem bardzo zadowolony z roweru, bo jakościowo i wagowo prezentuje się bardzo dobrze, cenowo super, a wizualnie też mi odpowiada, choć to rzecz gustu, ale mam taką satysfakcję, że nikt w okolicy nie ma roweru tej marki i w związku z tym jeszcze mi się nie znudził, bo zawsze wzbudza zainteresowanie.
DawidK Napisano 9 Maja 2015 Napisano 9 Maja 2015 Kniaz popieram ja też zadowolony jestem jeździ się super, ale ja mam gorszy osprzęt od tego z aukcji bo za 3 tyś, ale mi odpowiada. A też mnie pytają czasem z ciekawości co to za rower i wielu się rama podoba i malowanie .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.