Skocz do zawartości

[350-400zl]Koba i suport

Masiarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , wstawilem rower do serwisu i oczywiście stały motyw. Wlepiaja mi cos co maja akurat na stanie , zaproponowali korbe sa suntour xcf fx (jakoś tak) i do tego jakoś suport łącznie za około 350zl. Pierwszy post jaki sprawdzilem na temat tej korby jest negatywny .

W związku z tym zwracam się do was z prośbą o dobranie części do roweru Giant Terrago 2 . Pytalem czym muszę się kierować wybierając korbe to powiedzieli "42 zęby i aby była pod 9".

P.S

Gdy zadzwonilem z zażaleniem na tą korbe polecili mi deore FCM 610 w cenie 360zl. Co o tym sadzicie?

Napisano

korba M610 jest zalecana do napedów 10 biegowych więc sami nie sugerują się tym co Ci powiedzieli...

jednakże M610 to dobry wybór i będzie dobrze działać z napędem 9 biegowym...musisz tylko dobrać długość korby 170mm lub 175 - zależy od długości nogi.

Masz koło 26" więc zębatka 42z będzie OK...

chcą 360 z wymianą? na alledrogo troche taniej ale trzeba samemu zmienić i potrzebny jest klucz...ale i tak wyszłoby taniej.

jeżeli jeździsz rekreacyjnie i nie chcesz wydawać za dużo to możesz tez pomyśleć nad alivio

pozdro

p.s. co do suntour'a się nie wypowiadam, bo nigdy nie miałem

Napisano

A wymiana korby i suportu to 'wydumka' serwisantów, czy sam uznałeś że części podlegają wymianie? No i cena zestawu na Hollowtech II jest znacznie wyższa niż zestaw na Octalink (obstawiam że taki suport/korbę masz fabrycznie w Terrago).

Napisano

W związku z tym co sugerujesz? Nie bardzo rozumiem. Mam się decydować na octalink czy hollowtech II ? Części maja 6 lat wiec tak czy siak przyda się wymiana.

Napisano

Mam się decydować na octalink czy hollowtech II

bierz HII ... teraz zauważyłem że masz budżet do 400zł :)...czyli kup M610 i "suport" masz w komplecie

Napisano

na pewno lżejsza o pare gramów...jeśli Ci zalezy na wadze to bierz SLX... ja osobiście bym wziął :) ... czy lepsza? jak dla mnie ta sama klasa.

edit:

a co z kasetą i łańcuchem? nie są zużyte? bo jak są to mogą nie chcieć współgrać z nową korbą...

Napisano

Mam się decydować na octalink czy hollowtech II ? Części maja 6 lat wiec tak czy siak przyda się wymiana.

Chodzi mi o koszta jakie poniesiesz przy tej wymianie. Rower ma już swoje lata i swoje najechane. Rozumiem chęć wymiany 6 letnich klamotów. Ja u siebie w Giancie (2005) miałem sugestie serwisanta żeby wymienić korbę i suport. Nie zgodziłem się i zmieniliśmy tylko blat czy 2, już nie pamiętam. suport mówił że stary, kwadrat itd. A mam XTR'a, fakt stary jest, ale działa bez problemów. Mając starszy rower nie widzę sensu takich inwestycji ok 400zl w korbie, bo reszta szpeju też nie jest nowa. Ja u siebie jak odświerzałem Gianta zmieniłem kasetę, łańcuch i kółka przerzutki, w korbie blat albo 2. Jeździ do tej pory.
Napisano

Łańcuch i kasetę już dobralismy. Kumpel któremu ufam co do rowerów mówi ze kaseta i łańcuch nie grają aż tak wielkiej roli. Co o tym sadzicie? Ok to biorę tego fcm'a.

Wiesz , za rower zaplacilem 2600zl . Po 6 latach włożyć w niego 700zl (z całym czyszczeniem i przygotowaniem go do sezonu) myślę ze to nie jest duża kwota.

Napisano
Wiesz , za rower zaplacilem 2600zl . Po 6 latach włożyć w niego 700zl

zawsze mówiłem że jak szlachta się bawi to na koszty nie patrzy ;)

Ok to biorę tego fcm'a.

jakiego fcm'a? :)

edit:

co do kasety i łańcucha...Twój kolega bardzo się myli bo: łańcuchy się rozciągają a kasety zużywają...jedne szybciej drugie wolniej...no i oczywiście jest jeszcze temat wagi i jakości...czy jest istotna czy tez nie

Napisano

W takim razie jaki łańcuch i kasetę mam dobrać do FC M610 ?

kązda nowa kaseta 9rz wraz z nowym łańcuchem będzie działać z nową korbą...pytałem o to czy masz zużytą kasetę i łańcuch bo w tym przypadku może coś stukać , pukać, przeskakiwać itd...jak to się mówi korba nie przyjmie starego łańcucha - bo jest wyciągnięty za bardzo.

Łańcuch i kasetę już dobralismy

co dobraliście? czyli coś tam kupujesz nowego, tak? 

Napisano

Sklep mi cos dobrał. Elementy Shinano w jakichś niebieskich pudełkach :P Łańcuch chyba za jakieś 40zl kaseta chyba 70zl.

Wiec brać FC M610 tak?

Napisano

bierz M610 do tego kasetę deore 11-32 i łańcuch deore lub xt

edit:

podobno teń łańcuch hg53 jest jak plastelina więc jak masz kapuste to bierz hg93 lub Sram 951

Napisano

Dzięki wielkie za pomoc, temat rozwiązany.

to kliknij proszę na zielony kwadracik po prawej stronie a uznam to za podziekowanie :D:D:D:D:D ...kupuj i się ciesz :D 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...