Charle Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Witam, Mam problem ze zlokalizowaniem szumu z tylnej części napędu. Przy przewróceniu roweru na siedzonko przy jednym pełnym obrocie w pewnym momencie słyszę delikatny szelest dochodzący z okolic kasety / tylnych kółek przerzutki. Wykluczyłem klocki hamulcowe, nie mam raczej żadnych zabrudzeń a mimo wszystko coś tam cholera musi być. Jakieś pomysły co mógłbym sprawdzić żeby dojść do źródła problemu? Dodam, że dzwięk nie jest łatwo wyczuwalny i trudno określić konkretne położenie skąd dochodzi szelest. Pozdrawiam
PanRowerek Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Siemka. :-) U mnie też coś delikatnie szeleści/terkocze, ale ja znam przyczyne: boki błotnika (dolna część) chaczą delikatnie o boki opony. Nie wiem, próbowałes przesmarować łańcuch bądź te kółka zębate (kaseta)? Napisz ile lat masz już ten Twój rower i ile tak mniej więcej natrzaskałeś na nim ostatnio kilometrów (w sensie czy dużo jeździsz), może łańcuch lub zębatki uległy nadmiernemu żużyciu. A może dużo jeździsz w trudnym terenie (pełno górek, korzeni, kamieni, dołów i inne takie) i przypadkiem uszkodziło się coś? Pozdrawiam oraz życzę Tobie abyś znalazł źródło Twego problemu. :-)
Charle Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Napisano 12 Kwietnia 2015 Rower jest praktycznie nowy, ma natrzaskane 50 kilosów.
PanRowerek Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 No to udało Ci się mnie zszokować :-O . Jeśli prawie nowy i przejechałeś tylko te 50km, a gwarancja jeszcze obejmuje rower, to jedź na serwis (tam gdzie go kupiłeś) i niech tam się pobawią w detektywów, w ramach gwarancji. ;-) p.s. Czy przypadkiem to jest rower z markietu?
pantom Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Sprawdz czy tylnia przerzutka pracuje w linii z koronami kasety. Moze sie rozregulowala
zekker Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Przede wszystkim czy ten dźwięk występuje przy normalnej jeździe? Jeżeli nie, to olać sprawę, bo szkoda czasu na szukanie czegoś nieistotnego. Postawienie roweru na siodełku zmienia ułożenie łańcucha i przerzutki, więc mogą pojawiać się dodatkowe dźwięki np. od ocierającego o siebie łańcucha, bo wózek przerzutki opadł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.