Skocz do zawartości

[napęd] nie mogę zlokalizować źródła szumu

Charle

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem ze zlokalizowaniem szumu z tylnej części napędu.

Przy przewróceniu roweru na siedzonko przy jednym pełnym obrocie w pewnym momencie słyszę delikatny szelest dochodzący z okolic kasety / tylnych kółek przerzutki.

Wykluczyłem klocki hamulcowe, nie mam raczej żadnych zabrudzeń a mimo wszystko coś tam cholera musi być.

Jakieś pomysły co mógłbym sprawdzić żeby dojść do źródła problemu? Dodam, że dzwięk nie jest łatwo wyczuwalny i trudno określić konkretne położenie skąd dochodzi szelest.

Pozdrawiam

Napisano

Siemka. :-)

U mnie też coś delikatnie szeleści/terkocze, ale ja znam przyczyne: boki błotnika (dolna część) chaczą delikatnie o boki opony.

Nie wiem, próbowałes przesmarować łańcuch bądź te kółka zębate (kaseta)?

Napisz ile lat masz już ten Twój rower i ile tak mniej więcej natrzaskałeś na nim ostatnio kilometrów (w sensie czy dużo jeździsz), może łańcuch lub zębatki uległy nadmiernemu żużyciu.

A może dużo jeździsz w trudnym terenie (pełno górek, korzeni, kamieni, dołów i inne takie) i przypadkiem uszkodziło się coś?

Pozdrawiam oraz życzę Tobie abyś znalazł źródło Twego problemu. :-)

Napisano

No to udało Ci się mnie zszokować :-O . Jeśli prawie nowy i przejechałeś tylko te 50km, a gwarancja jeszcze obejmuje rower, to jedź na serwis (tam gdzie go kupiłeś) i niech tam się pobawią w detektywów, w ramach gwarancji. ;-)

p.s. Czy przypadkiem to jest rower z markietu?

Napisano

Przede wszystkim czy ten dźwięk występuje przy normalnej jeździe? Jeżeli nie, to olać sprawę, bo szkoda czasu na szukanie czegoś nieistotnego.

Postawienie roweru na siodełku zmienia ułożenie łańcucha i przerzutki, więc mogą pojawiać się dodatkowe dźwięki np. od ocierającego o siebie łańcucha, bo wózek przerzutki opadł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...