Skocz do zawartości

[przerzutka] Uszkodzona sprężyna w Shimano Deore

thefirm2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie laika,

Jakiś diabeł mnie podkusił i przy czyszczeniu roweru, wyjąłem sprężynę w celu wyczyszczenia.

Nie przypominała sprężyny, tak była zawalona rdzą i błotem.

Wyciągnąłem, przeczyściłem, założyłem z powrotem ale niestety za bardzo się wyciągnęła i nie pracuje jak powinna, bo nie ma oporu w pełnym spektrum rozciągania.

Z tego co się dowiedziałem nie można takiej sprężynki dokupić, w sumie założenie jej też bardzo trudne.

Macie jakiś patent jak to naprawić jakimś domowym sposobem?
Rower stary, wysłużony służy mi jak jestem u rodziców.

Dobrze jakby z tyłu dwa biegi działały :)

post-184631-0-10286000-1428012038_thumb.jpgpost-184631-0-48486500-1428012039_thumb.jpg

Pozdrawiam, dzięki

Napisano

Przejdź się do jakiegoś warsztatu, może znajdą i sprzedadzą Ci podobną sprężynę lub kup podobną przerzutkę używaną. Radzę Ci też zmienić linkę bo widać, że druty sterczą na boki. Z taką linką przerzutka też nie będzie dobrze działać.

• Mod Team
Napisano

Pomysł świetny, czyścić sprężynę stalową :D i to przez zdejmowanie :D

jedyne co cie teraz ratuje to:

- kupno nowej sprężyny ... ciekawe gdzie :D

- kupno nowej przerzutki

- kupno używanej przerzutki

- kupno taniej przerzutki i zamianę sprężyn.

Napisano

Pewnie tak jest że źle założyłem ale i tak sprężynka się naciągnęła, więc jest po zawodach :)

Zawsze to okazaja do odświeżenia sprzętu :) I tak nie działała mi połowa przerzutek :)

Tak wygląda mój rowerek:

141787213_1_644x461_velosiped-bulls-3500

Przednia przerzutka również nie chce się ruszać, zatem czeka mnie zamówienie budżetowych przerzutek Shimano :)

Która będzie kompatybilna z moim rowerem?

Kaseta ma 8 rzędów.

Tutaj przerzutki tylnie wg popularności a więc zazwyczaj taniości:

http://allegro.pl/przerzutki-tylnie-251546?order=qd

Tutaj przednie:

http://allegro.pl/przerzutki-przednie-251547?order=qd

Dzięki za podrzucenie nazw/linków jakie będą kompatybilne z moim Bullsem 3500 Cross.

I przy okazji zapytam linki i pancerze, jak je prawidłowo zamówić do roweru o ramie 19"?

Jak zmierzyłem np linkę tylną to ma długości ok 170cm, a na allegro widzę Shimano linki ponad 200cm.

Można śmiało skracać? Pancerze tak samo można skracać?

Wolałbym kupić pod wymiar jak da radę :)

Napisano

Linki i pancerze oczywiście docina sie na wymiar. Ale jak nie masz obcinaczki to dobre pancerze może być trudno dociąć kombinerkami. Proponuję wziąć stare pancerze, iść do najblizszego sklepu rowerowego i poprosić, żeby nowe od razu podocinali na wymiar. Nie zapomnij o końcówkach do pancerzy i linek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...