Kforum1 Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Witam Posiadam Authora Avion-a z 2013r na takim osprzęcie: Korba:SHIMANO M590 48-36-26 (170/175 mm)Oś suportu:SHIMANO M590 BB unitPrzerzutka tylna:SHIMANO DeoreManetki:SHIMANO Deore (27)Kaseta:SHIMANO HG-50-9 11-34 (9)Piasty:SHIMANO Deore 32 otwory Chciałbym zamienić to na XT czyli to co jest w modelu najwyższym (Synergy): Korba: SHIMANO T551 48-36-26 (170/ 175 mm) Oś suportu: SHIMANO T551 BB unit Przerzutka przednia: SHIMANO Deore (34,9 mm) Przerzutka tylna: SHIMANO XT Manetki: SHIMANO LX (30) Kaseta: SHIMANO HG50-10 11-36 (10) Piasty: AUTHOR Xenon Disc 32 otwory Bardzo prosze o poradę czy warto,co mam kupić,może radzicie coś lepszego założyć,czy zrobić to samemu czy zlecić w sklepie rowerowym oraz na co zwrócić uwagę przy zmianie tego napędu.
tobo Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Trudno zrozumieć. W modelu Synergy masz jedynie przerzutkę z grupy xt. Jeśli chcesz ją w swoim rowerze musisz wziąć wersję do 9 rzędów, 10tka współpracować nie będzie. Jeśli natomiast chcesz całość osprzętu z Synergy u siebie to: - korba ani suport nie są lepsze jakościowo; to korba tzw pozagrupowa, klasy tej co masz; - przerzutki przednie tak samo - manetki - jeśli już to lepiej xt - kasety są te same jakościowo, różnią się ilością rzędów i wielkością największej zębatki (ma sens lub nie, zależy od miejsca użytkowania roweru) - piasty - jeśli są na łożyskach maszynowych - dla jednych wymiana ma sens, dla innych nie.
Gość Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Pamiętajcie. Nie XTRy napędzają rowery!!! Kolega wpierw napisze do czego to ma służyć czyli w przewadze jaki teren ma to zaliczać.
kidot Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Jeśli chcesz wymienić cały napęd to może pomyśl o 2x10. lekki-rower.blogspot.com
tobo Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 czy zrobić to samemu Na to pytanie możesz tylko Ty sam sobie odpowiedzieć.
Kforum1 Napisano 30 Marca 2015 Autor Napisano 30 Marca 2015 Powiem tak powoli zaczyna mi się sypać deore,chciałbym to wymienić na coś lepszego stąd pomyślałem o napędzie z Synergy (najwyższym modelu Authora) Jeżdzę ok 4 tyś rocznie,po ścieżkach i asfalcie,wielką wagę zwracam na estetykę (bardzo podoba mi się np korba Ultegra) i niezawodnośc napędu. Krótko mówiąc coś ze stajni shimano ale wyższej klasy niż do tej pory miałem.
ziemian Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Jeżeli jeździsz 4 tys. km rocznie i asfalt i ścieżki to wg mnie nie ma sensu taka wymiana. Z tego co zrozumiałem to wymiana na XT jest tutaj tylko i wyłącznie dla szpanu, a szpan na rowerze nie jeździ tylko Ty No chyba, że nie masz problemów jakoś za bardzo z kasą to jak najbardziej wymieniaj
jackon15 Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Hej, też nie namawiam. Zmieniłem właśnie rower z osprzętem Deore/Alivio na XT i nie widze ogromnych różnic. Zmienia może nieco szybciej, ale korba była Acera więc różnica w cenie jest 4-krotna. Jest to też oczywiście lżejsze ale i bardziej delikatne. Ja propozycja jest zostac na Deore albo zmienić cały rower. Cały zestaw XT, nowy ze sklepu korba 585, 2 przerzutki ok. 500, manetki 250, kaseta, łańcuch, - blisko 1500zł na to wydasz (przesadziłem?) A będziesz miał zdekompletowany rower i sporo części trochę zuzytych na sprzedaz za grosze. Sprzedaj obecny i kup nowy. Czy napęd to jedyna różnica? a Może jeszcze amortyzator, hamulce, koła... itp?
kidot Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Ten napęd w Twoim rowerze jest bardzo dobry.Jeśli się sypie to wymień na nowy.Jeżeli Ci nieodpowiada 3x9 masz możliwość wymiany na 3x10 lub 2x10.Dobrze doprany napęd tak jak właśnie jest u Ciebie może lepiej chodzić niż wsawiona jedna przerzutka xt. Jeżeli dla Ciebie by była ważna waga to wtedy możesz kombinować z tym xt inaczej sensu niema. lekki-rower.blogspot.com
nognog Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Jak ci się korba Ultegra podoba, to popatrz na nowe trekingowe Alivio. Tania, dobra i ładna.
Kforum1 Napisano 31 Marca 2015 Autor Napisano 31 Marca 2015 Ok przekonaliście mnie,myślałem,że skoro zmieniać to lepiej oczko wyżej czyli na napęd z Synergy. Okazuje się,że łatwiej i prościej będzie mi zamienić "sztukę za sztukę"czyli dokładnie to co mam tylko nowe,dzięki za pomoc,pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.