Skocz do zawartości

[manetka] Zepsuta manetka czy linika?

fallan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Już w zeszyły sezonie walczyłem z przednią korba, a z racji mojej niewielkiej wiedzy technicznej darowałem sobie temat i jeździłem wyłącznie na 2 przyłożeniach;) W tym roku czas to naprawić!

W największym skrócie - nie jestem w stanie włączyć 3 najwyższego przyłożenia, próbowałem popuścić linkę, zamontować od zera i żadnych rezultatów. Starałem się poszukać w internecie coś na ten temat i niestety brak takich przypadków, doświadczalnie sprawdziłem ze manetka z wolno puszczoną linką (nie przypiętą do przerzutki) bez problemu reaguje na zmiany w zakresie 1-3.

Dla wizualizacji problemu film: http://patrz.pl/filmy/manetka1111

I tutaj moje pytanie - w jaki sposób to naprawić? Czy wystarczy wymiana linek na nowe, czy też od razu inwestować w nową manetkę?

Napisano

Tak jak mówisz - manetka nie blokuje się na 3. Podczas jazdy gdy przytrzymam dźwignie zmiany, łańcuch bez problemu wskoczy na ostatnią zębatkę, natomiast manetka w żaden sposób nie chce pozostać na 3

Napisano

Jeśli przy luźnej lince zaskakuje, to zapadka powinna być OK. Może coś z prowadzeniem linki, np postrzępiła się w pancerzu i haczy o niego jak ją podciągasz.

P.S. Linkę warto wymienić, bo przy przerzutce już sterczą popękane druty. A przez ciekawość, jaki to model przerzutki ?

Napisano

Ok dzięki. W takim razie sprawdzę z nową linką, a przerzutkę i manetki zostawię tymczasem w spokoju.

Druciki poszarpałem będąc w przekonaniu "źle naciągnąłem linkę,muszę jeszcze raz" i raz i raz i...:) Model przerzutki to Shimano fd tz31

Napisano

Jak odepniesz linkę, to sprawdziłbym ręką, czy prowadnica łańcucha przy maksymalnie wykręconej srubie H wysuwa sie poza największą zębatkę (najłatwiej, przy zdjętym łańcuchu). Może ją coś blokuje i się nie przesuwa wystarczająco na zewnątrz ? I czy ta przerzutka nie jest przykręcona za wysoko? Powinien być luz 1-3mm miedzy prowadnica a największym blatem:

http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Tourney/SI_6NGFA/SI-6NGFA-004-ENG_v1_m56577569830677663.PDF

Napisano

źle puszczona linka, powinna oplatać śrubę i taką wypustkę od zewnętrznej strony.

tak wiem, niestety napsułem troche i stara linka jest za krótka;)

Garlock, łańcucha nie ściągałem ale bez większych problemów udało się przesunąć ją na maxa:

Odległość od prowadnicy do największej zębatki to niecałe 2mm. Wszystko w rowerze było sprawne swojego czasu, nie przeszedł ani żadnego wypadku ani przekręcania elementów, także wydaje mi się, że to kwestia zużycia co najwyżej pytanie czego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...