lunaroneshot Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 Witam, Chciałbym poznać waszą opinię na temat tego modelu: http://www.bikecenter.pl/p11164,radon-zr-team-6-0-black-grey-2014.html Czy warto? Do codziennych wypadów za miasto, do pracy po mieście? Chciałbym abyście ocenili osprzęt, amortyzator...ogólnie czy fajny czy lepiej poszukać czegoś innego. Z góry dziękuje.
Shiryu Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 Moim zdaniem nie warto z dwóch powodów: Po pierwsze, małe koło. Jak chcesz rower do regularnej jazdy po mieście, to nie z kołem 26", tylko cross albo MTB z kołem 29". Między tymi dwoma ostatnimi wybierasz w zależności jak ciężki teren planujesz pokonywać i jak często. Generalnie do MTB możesz założyć każdą crossową oponę, do crossa zwykle wchodzi max 2" (więc też całkiem sporo). A! Lasek Wolski to nie jest teren za ciężki dla crossa Po drugie: ten Radon nie dość, że nie ma powietrznego amortyzatora (co jest absolutnym standardem na tej półce cenowej), to jeszcze lagi 28 mm uchodzą za bardzo wąskie i mało sztywne. Stosowane są raczej w crossach i to tych tańszych, które w teren się z reguły nie zapuszczają. Również hamulce to niska półka Shimano i w tej cenie można oczekiwać dużo więcej. Jeśli bardzo chcesz kupić MTB, to zainteresuj się ofertą choćby Rometa. Ten ma napęd nie gorszy niż Radon, ale amortyzator już DUŻO lepszy.
lunaroneshot Napisano 17 Marca 2015 Autor Napisano 17 Marca 2015 a jakbym miał możliwość zakupu tego modelu za 2100? jeżeli juz mówimy o cenie. 29er odpada.
Shiryu Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 Jeśli musi być koło 26", to już niezła opcja. Konkurencja wprawdzie miewa amortyzator powietrzny (to naprawdę robi różnicę), ale kosztem napędu. Te hamulce w tej cenie to standard, więc już nie wada. PS. Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, ale rower z linku w moim poprzednim poście to nie 29er, a 650b, czyli koło tylko nieznacznie większe niż w 26".
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.