Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

baza prawie idealna? ..wstyd przyznać, ale mnie to zwilża :D

To żeby wysuszyć... :D Koncepcja dobra, do momentu kiedy człowiek pomyśli jak taki fat wygląda z cienkimi oponami. Z profilu - spoko! Ale jakkolwiek inaczej nie spojrzeć..

(29x2.0 w widelcu na 26x4.0)

31353263154_9424409e12_z.jpg

Mam kilka różnych opon i nie chce mi się ich zmieniać

Bo masz opony, a nie całe koła.. :) Zmiana kół to 2 minuty od A do Z.

Napisano

sportsterman

Fajną masz ekipę. W sobotę byłem na Jaworzynie, ale -18*C i wiatr >20km/h nas nieźle zniechęcił do zjazdu na Wierchomlę ;) Oponki 4,5 dały radę i musiałem co chwilę czekać na pozostałych. Vmax - 42,2km/h.

Napisano

sportsterman

Fajną masz ekipę. W sobotę byłem na Jaworzynie, ale -18*C i wiatr >20km/h nas nieźle zniechęcił do zjazdu na Wierchomlę ;) Oponki 4,5 dały radę i musiałem co chwilę czekać na pozostałych. Vmax - 42,2km/h.

4mat,

dziękuję! To prawda, ekipa jest super, gdyby nie Oni pewnie bym nie jeździł. Tym razem było nas osiem osób :)

KXQS6171.jpg

Wcale się nie dziwię, że mróz Was zniechęcił. Jeżdżę tak do ok. -10st. i jest ok. Ale -18 i wiatr to musi być masakra.

Widzę, że nawet na "szytkach" daliście radę :) Fajny filmik.

Napisano (edytowane)

Stała grupa to zazwyczaj czwórka czy pięcioro nas na swoich rowerach + osoby, które zgłosiły się na wyjazd na wypożyczonych. Z wypożyczaniem fatów to ciężka sprawa bo to stosunkowo drogi sprzęt i nikt nie chce go wypuszczać z rąk. Co innego wypożyczyć na wyjazd wraz z organizatorem, który tez jedzie tak jak to najczęściej się odbywa.

Od kogo chcieliście pożyczyć?

Edytowane przez sportsterman
Napisano (edytowane)

Nawet nie wiem, bo mam swój rower, ale znajomi szukali po Krakowie i Bielsko-Białej to 150/dzień i kaucja chyba 3k jak wspominali. Ale po tym wyjeździe 2 jest zdecydowanych na pożyczenie fata w zimie, jak będziemy zlot organizować :)

Tylko oni szukali jakiegoś wypasionego Treka (nie wiem po co ;) ).

Edytowane przez 4mat
Napisano

Gdyby nie to, że do gór mam 500km i pozwolenie na 2-3 zloty w roku, to bym się przyłączył ;) Żeby mi się opłacało przyjechać, to potrzebne są 4 dni (przyjazd, 2dni jazdy, powrót).

W razie czego, to umawiacie się tu na forum? Może akurat jakiś termin mi podpasuje, to bym dołączył :D Ale jeśli podjeżdżacie Jaworzynę na Fatach bez pchania, to odpadam ;) Chyba, że kondycję poprawię, bo już niewiele brakuje.

Napisano (edytowane)

4mat,

Info jest zawsze na fb (nazwa jw) na dwa, trzy dni przed planowanym wypadem.

A jazda bez spinki dla fanu wiec nie miej obaw :)

My też pokręciliśmy po mrozie:)

Na starcie w Szczawnicy mieliśmy -20 a ile było na Przehybie to wolę nie wiedzieć:)

[emoji106]

Edytowane przez sportsterman
  • Mod Team
Napisano

..a to tak odnośnie tych naszych warunków teraz w górach i zimna i fatów
Jeszcze "ciepłe" zdjęcia (dostałem z telefonu rano) od ekipy FedByWild ;)

15941265_1871577703077483_73318730597860

i to lepsze wg mnie :)

15965942_1871577413077512_23216793376973

Rano było podobno -21*C

Napisano

Hmmm

Rozpoznaję materac thermarest, namiocik mam podobny( panowie widzę lubią ścisk ;) ), tylko śpiwór puchowy na taką temperaturę waży prawie 2kg :D Może za rok, dwa, jak zdobędę trochę doświadczenia. Tylko prysznic odpada w takiej temperaturze <lol> Co najwyżej chusteczki nawilżane. Na ten rok w planie z Częstochowy do Krakowa szlakiem Orlich Gniazd z namiotami. Tylko się zastanawiam czy Fatem (kupiłbym pewnie Jumbo Jim 4,0 żeby zmniejszyć opory toczenia), czy crossem.

• Mod Team
Napisano

Choć po za tematem to namiot mają klasycznej wielkości jak na wyprawówkę (MSR 130cm po szerokości) a dwa kilo śpiwora to naprawdę nie wiele jak na komfortowe spanie przy tej tempreaturze :) A 2-3 noce nawet bez chusteczek się obejdziesz-uwierz.
Na jurze piach da Ci w kość na crossie ale znów skoro moje dzieciaki przejechały całą trasę na 20" kołeczkach to i Ty dasz radę ;)
koniec offtopa

• Mod Team
Napisano

Chłopaki ze Srebrnej Góry podchodzą bardzo elastycznie do kwestii pożyczki rowerów.
Właśnie wprowadzili ofertę "50zł po 14.00"  
Dla kogoś kto chce spróbować "czym się to je" na 2h jazdy a nie cały dzień tyrania rozwiązanie idealne. Brawo!

Napisano

Nie wiem jak szerokie trzeba mieć opony (albo ile ważyć ;)  ), żeby większe zaspy pokonywać górą. Nawet na płaskim można się zmęczyć (na Jaworzynie było łatwiej ;) ). Dobrze, że nie wpakowałem się w drogie opony z kolcami, bo w takim śniegu na nic by się zdały. Tylne koło często boksowało (Kenda Juggernaut 4,5). Ciekawe jakby sobie poradziły Jumbo Jim 4,8"...

Napisano

Nie wiem jak szerokie trzeba mieć opony ...

Na takim puchu to na każdej oponie się zapadniesz. Jedynie rakiety śnieżne dadzą radę [emoji38]

Na jakim ciśnieniu jeździłeś ?

PS

głęboki dość luźny śnieg, po przejechaniu ratrakiem utrzymywał rower na oponach 4.0 i ciśnieniu ok 0.4 bara przy równoczesnym zapadaniu się piechurów jak również zapadaniu się koła przy lekkim nawet zabuksowaniu.

Napisano

Na takim puchu to na każdej oponie się zapadniesz. Jedynie rakiety śnieżne dadzą radę [emoji38]

Na jakim ciśnieniu jeździłeś ?

Nie mierzyłem, ale opona była bardzo miękka (uginała się pod naciskiem palca). Ogólnie dało się jechać, ale serce chciało wyskoczyć :D A jak się zatrzymałem złapać oddech, to musiałem się metr cofnąć, żeby ruszyć :laugh:

• Mod Team
Napisano

Nie żebym się czepiał ale mam wrażenie, że ten koleś więcej wkłada siły w jazdę od mojej żony wdrapującej 27 kilowym stworem na 3400mnpm :D
Ile tak przejedzie realnie w tym puchu? 200m? 300m? Nadmierne przepocenie w tak ujemnych temperaturach raczej nie jest wskazane...
Mnie by bardziej interesowały REALNE możliwości tych kół...
...bo o piórkowej wadze jeźdźców z filmików pokroju Ivanowego sadła nie wspomnę ;)