Skocz do zawartości

[Manetki] manetki LX vs przerzutka XT

goncik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka,
mam pytanko dotyczące dopasowania klas Shimano XT i LX. W rowerze dziewczyny są wstawione klamki LXa a przednia przerzytka jest XT.
Problem polega na tym, że manetka ciągnie ciut za dużo linki i występuje problem albo spradjącego łańcucha z patelni albo z małej zębatki. Ograniczyłem już śrubami przy przezutce do granic możliwości nie w zasadzie doprowadziłem do stanu, że każdy blat wskakuje jak trzeba ale...
gdy na kasecie jest największa koronka a na korbie najmniejsza to łańcuch ociera o ramię przerzutki przedniej, a sama linka przedniej przerzutki jest już luźna. To ogólnie najlepsza sytuacja jaką udało mi się osiągnąć.

Chyba sprwdziłem już wszystko i teraz stawiam na niedopasowanie klas LX vs XT. Czy spotkaliście się z czymś takim? Manetka LX pracuje w większym zakresie (pracy linki) niż przerzutka przód XT.

Pozdrawiam Goncik

PS. Mogę jeszcze podejrewać korbę Shimano klasy... archiwum X :)

• Mod Team
Napisano

A linkę zakręciłeś tam poprawnie ? Manetka nawet z przez 10 lat powinna działać tak samo jak te nowe, oczywiście przednia - lewa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...