pjotrek84 Napisano 28 Lutego 2015 Napisano 28 Lutego 2015 Witam. Wydaje mi się, że znalazłem ciekawy rower typu fitness/speed/hybryda: http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/fuji/fuji-2015/speed-fitness/fuji-absolute-1-1-disc-28-493654 Podobnie skonfigurowane modele np: -Specialized http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/multi-use/sirrus/sirrus-comp-disc -Trek http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/fitness/fx/7_5_fx/ -Giant http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/fastroad.slr.1/18830/76294/ kosztuja ponad 4000 zł. Co sądzicie o marce Fuji? Przyznaję, że cena jest dosyć atrykcyja, ale może dostrzeżecie jakieś słabe strony tego roweru, które mogłyby ją uzasadnić. Pozdrawiam. wzrost 186 cm waga ~75kg
rodszyld69 Napisano 28 Lutego 2015 Napisano 28 Lutego 2015 Przyjrzyj się jeszcze rowerom Canyona https://www.canyon.com/pl/urban/series/urban.html
g286 Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Zwróć uwagę na komponenty we wszytkach wymienianych rowerach, napęd to najczęściej mieszanka paru różnych grup, ciężkie korby. Dodatkowo koła, większość posiada piasty na zwykłych łożyskach z regulowanymi stożkami które nie toczą się specjalnie dobrze a trwałość pozostawia wiele do życzenia. Oglądałeś może https://www.canyon.com/pl/roadbikes/bike.html?b=3626, waży ponad kilogram mniej niż Fuji, myślę ze gdyby inne marki podawały wagi to różnice były by podobne. Napęd to pełna nowa grupa 105 na 2015 rok. Dodatkowo koła Mavic, oczywiście na dobrze uszczelnionych "maszynach". Opony Continentala Grand Prix 4000S to klasa sama w sobie, w mojej szosie mają już przejechane 8 tys kilometrów i jeszcze pociągną a jednocześnie bardzo lekko się toczą i nie łapią kapci. Na twój wzrost rozmiar L powinien być odpowiedni. Warto zmierzyć maksymalną długość wewnętrzną nogi i skorzystać z doboru rozmiaru na stronie internetowej.
kenzo Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Zastanawia mnie dlaczego Canyon przedstawia Roadlite'a jako rower... dla kobiet?
MarcinGoluch Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 G286 czy zdajesz sobie sprawę, że Shimano od dołu do XTR stosuje kulki? Dzięki zastosowaniu bieżni kątowych powierzchnia styku kulki z bieżnią jest dwu krotnie większa, a dzięki lepszemu rozłożeniu siły na większej powoerzchni łożyska takie są znacznie trwalsze. Powtarzasz obiegowe frazesy nie znając budowy. A pisząc, że nie toczą się specjalnie dobrze mam wrażenie, że zbyt wielu tych kół w rękach nie miałeś. Polecam podstawowe piasty Shimano 475 a przekonasz się o czym mówię. Natomiast polecając najtańszy model kół Mavic to jak zachwycać sie mercedesem Aklasy bo ma gwiazdę na masce. Ja Ci zaproponuje tradycyjnie Gianta tym bardziej, że SLRa 1 rozkładałem w piątek i rowerek naprawdę robi wrażenie. Masz dożywotnią gwarancję na ramę i odpukać w razie reklamacji wiesz do kogo pukać. Rodszyld proponuje przede wszystkim cos do czego bedziesz mogl sie przymierzyc. Co do podawania wagi to większość producentów tego nie robi ze względu na chore polskie prawo. Wystarczy, że waga nie będzie się zgadzała z katalogiem i już jest prawo do zwrotu z tytułu nie zgodności z umową.
tobo Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Ja nie powtarzam obiegowych frazesów. Jeśli uważasz że 475 toczą się dobrze - również spierał się nie będę. Ostatecznie jakoś rower trzeba sprzedać nawet jeśli ma takie piasty Może zwracając uwagę na mocne strony i odwracając uwagę od słabych? Piasta ta nie będzie trwalsza ani ogólnie ani szczególnie ze względu na łożyska - bo jest kiepsko uszczelniona po obu stronach. Powtarzasz formułki z katalogu Shimano o styku, kątach i takich tam. Teoria to jedno, praktyka drugie. Zeby było praktycznie musiałbyś sprzedawać rowery z piastami Shimano wyprodukowanymi lat temu 20 może więcej. A ponieważ takowych na stanie w sklepie nie ma (i nie będzie) piszemy o teorii. Bo nowe piasty mają badziewny materiał poszczególnych części. Lat temu 18 miałem rower na piastach alivio, nie używałem go w zimie, nie używałem w błocie i deszczu. Wżery na kulkach i konusach zrobiły się chyba w jakiś magiczny sposób. Podobnie piasta Lx (taka czarna ze złotą naklejką, która była dla mnie wówczas szczytem możliwości finansowych). Obecnie miewam w ręku koła S na piastach Dura Ace, niektóre nawet w cenie bardzo wypasionego bajka klasy więcej niż średniej. Może dam Ci do ręki takie koła zakręcisz nimi i przekonasz się o czym zapewniasz. A może mamy różne wyobrażenie o płynności obrotu. Do tego trzeba dorzucić nienajlepsze składanie fabryczne - tylko czy to powinno usprawiedliwiać problemy? Chyba że zakładamy że nowy rower jest zestawem klocków do rozłożenia i ponownego poskładania od zera.
MarcinGoluch Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Tobo blisko 10lat w firmach zajmujących się obróbką CNC dla topowych producentów w rolnictwie, budowlance, motoryzacji, tyle samo lat współpracy z konstruktorami, projektantami w/w branż. Nie powtarzam frazesów tylko mam praktykę którą mogę mogę owe frazesy poprzeć. Moim zdaniem maszyny mają zdecydowanie bardziej wyczuwalne opory w stosunku do kulek. Weź do ręki podstawowe MT35 a jakiekolwiek koła na novatecu 711 czy 712 które już taką podstawą nie są. Co najmniej połowa problemów z piastami na kulkach moim zdaniem jest przyczyną nie odpowiedniej obsługi. Zgodzę się co do trwałości 475, że uszczelnienie tam będzie kiepskie. Nie generalizował bym tego jednak do wszystkich kulkowych piast.
Alsew Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Lat temu 18 miałem rower na piastach alivio, nie używałem go w zimie, nie używałem w błocie i deszczu. Wżery na kulkach i konusach zrobiły się chyba w jakiś magiczny sposób Ja podobnie miałem na innej przedniej piaście Shimano (chyba Altus). Przebieg 1500km i zmasakrowane konusy. Po rozkręceniu okazało się że z jednej strony było 9 kulek, a z drugiej strony 11. A powinno być po 10 ... "małe chińskie rączki" . Co nie zmienia faktu, że jak się dba o piastę z kulkami, to w niczym ona nie ustępuje piaście na łożyskach maszynowych. No i wypadałoby wrócić do tematu roweru fitness do 3500...
g286 Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Osobiście lubię piasty Shimano, w żadnym z omawianych rowerów takowych jednak nie ma. Tak się składa że wiem co jest pakowane do tanich rowerów i szału naprawdę tam nie ma. I jeszcze jedno, wszystkie te "maszynowe"w rowerach to są jak najbardziej łożyska kulkowe. Dlaczego są lepsze od tanich łożysk regulowanych ? Ponieważ są uszczelnione gumową uszczelką. I w zależności od tego jakiej klasy zamontowane są łożyska, jak dokładnie wykonane bieżnie i właśnie uszczelki tak lekko będą się kręcić. Powód dlaczego większość producentów nie podaje wagi swoich rowerów mnie rozbawił Parę lat sprzedawałem i serwisowałem rowery w klasycznym sklepie, jako przykład podam rower jednego z bardziej popularnych u nas producentów: Sztywny MTB 4200 zł, limitowana edycja, 100 mm skoku, widelec RS Recon, korba XT, reszta osprzętu mix ale na poziomie. Koła 26". Wieszamy drania na wadze a on nam wyciska 14 kg. Kosmos jakiś, nie ma się naprawdę czym chwalić i dlatego część marek nie podaje wag swoich rowerów ponieważ nie wytrzymał by żadnego porównania z konkurencją.
MarcinGoluch Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Zadzwoń do AMP i zapytaj ile w ciągu roku mieli reklamacji siodełek Fizika? Ja sam obsługiwałem 2 takie na 8 sprzedanych siodeł. 195gram katalog, siodło na wadze 205g. Dziękuję klient odsyła na mój koszt. Siodełko to pikuś, pakujesz w kopertę i fru. Z rowerami już tak kolorowo nie jest. Zobacz, że np niemiecka dystrybucja Gianta wagi podaje choć bez konkretnego rozmiaru.
g286 Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 To oczywiste że podajesz wagę bez rozmiaru. W Canyonie waga podawana jest dla rozmiaru M, oczywiste jest że są odchylenia i jest ona mocno orientacyjna. Taki urok handlu w sieci że klient może zwrócić towar. Dzięki za info, nie zauważyłem wcześniej że na niemieckiej stronie są wagi podane. Przydaje się to przy porównywaniu rowerów. Na początek 29" za 1999 EURO czyli http://www.giant-bicycles.com/de-de/bikes/model/xtc.advanced.29er.1/21023/81169/#features deklarowana waga 11,3 kg oraz https://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=3649 10,3 kg. Rowery porównywalne osprzętowo, w tej samej cenie i kilo różnicy ? Słabe to jest.
MarcinGoluch Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Popraw link jak mozesz bo porownujesz dwa rozne rowerki. Jezeli jest tak jak mowisz czyli osprzet porównywalny to nie ma mozliwosci zeby roznica byla w rame. Tego XTC dostalem w piatek na sklep i jutro bede mial go zważonego.
pjotrek84 Napisano 1 Marca 2015 Autor Napisano 1 Marca 2015 A wracając do tematu, to właśnie kola w ww. Fuji wydawały mi się trochę jakby "no name". Żadnych wyraźnych oznaczeń na piastach, marka Vera też jakaś niezbyt popularna. Jaką w ogóle renomą cieszy sie Fuji jako producent rowerów?
pjotrek84 Napisano 1 Marca 2015 Autor Napisano 1 Marca 2015 Pod uwagę biorę raczej tylko te rowery do których można się przymierzyć.
kenzo Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Zostają więc te, które wymieniłeś, ewentualnie Merida.
rodszyld69 Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 tylko te rowery do których można się przymierzyć. To najpierw się przymierz gdyż dobrze dobrana rama jest ważniejsza od osprzętu, wtedy będziesz wiedział który rower Ci bardziej pasuje. Jak się najpierw naczytasz która przerzutka jest lepsza a która gorsza może Ci to później zakłócić odpowiedni dobór roweru pod względem rozmiaru.
tobo Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 A wracając do tematu, to właśnie kola w ww. Fuji wydawały mi się trochę jakby "no name". Żadnych wyraźnych oznaczeń na piastach, marka Vera też jakaś niezbyt popularna. Jaką w ogóle renomą cieszy sie Fuji jako producent rowerów?To nie jest marka a linia produktów Fuji. Maja mostki kierownice siodła koła z własna "podmarka", Oval i Vera. Części te pochodzą od producentów części, np Kalloy dla "rurek", Joytech dla piast czy Alexrims dla obręczy.Te koła najprawdopodobniej maja naklejki na których podany jest właściwy producent, znając go oraz model, który tez jest podany można dojść do wyjściowego produktu i jego ocen.
g286 Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 W jaki sposób znajomość osprzętu ma zakłócić dobór rozmiaru ? Każdy rower kupiony w internecie możesz zwrócić, według prawa masz na to 14 dni. W Canyonie jest troszkę inaczej, ponieważ na zwrot lub wymianę masz 30 dni i w tym czasie możesz roweru używać, upewnić się że dobrze dobrałeś rozmiar. Jeśli będziesz chciał go zmienić lub oddać wszystko odbywa się na koszt producenta a rower trafia do outletu przeceniony.
pjotrek84 Napisano 1 Marca 2015 Autor Napisano 1 Marca 2015 Canyon...owszem ciekawy, ale przekracza budżet. Fuji mam możliwość kupić ponieżej 3000 zł (nowy).
MarcinGoluch Napisano 1 Marca 2015 Napisano 1 Marca 2015 Za 2850zl dostaniesz również Giant Escape RX na karbonowym sztućcu z 2014r. W razie pytan zapraszam na PW.
rodszyld69 Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 W jaki sposób znajomość osprzętu ma zakłócić dobór rozmiaru ? Napisałem "może" gdyż są osoby które widząc z tyłu XT , dobór rozmiaru traktują już po "maczoszemu". Ważna dla nich jest cena i osprzęt niż odpowiednia przymiarka.
pjotrek84 Napisano 25 Marca 2015 Autor Napisano 25 Marca 2015 Pozwolę sobie kontynuować temat bo pojawiły się większe rozmiary Eastway-a fb2.0 http://www.eastwaybikes.com/product/eastway-fb2-0-alloy-flat-bar-sports-hybrid-bike/ i zastanawiam się nad rozmiarem. Mój wzrost ok. 185,5 cm, waga 75kg, noga ~93 cm na fuji absolute 1.1 d http://www.fujibikes.com/bike/details/absolute-11-disc w rozm 21" na max wysuniętej sztycy było mi całkiem wygodnie.
rodszyld69 Napisano 25 Marca 2015 Napisano 25 Marca 2015 Pozwolę sobie kontynuować temat bo pojawiły się większe rozmiary Eastway-a fb2.0 Eastway FB2.0 Alloy Flat Bar Sports Hybrid Bike | Eastway i zastanawiam się nad rozmiarem. Mój wzrost ok. 185,5 cm, waga 75kg, noga ~93 cm Eastway w rozmiarze L byłby na Twój wzrost dobry. w rozm 21" na max wysuniętej sztycy było mi całkiem wygodnie. Zawsze sztycę można dać dłuższą jakby jej było za mało w zapasie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.