Skocz do zawartości

[wolnobieg] Zmiana wolnobiegu - czy warto?

mario45211

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć i czołem!

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że niedawno dołączyłem do grona użytkowników tego forum i wiele dobrych rad wyczytałem z tego forum za co dziękuję. Zatem do rzeczy:

W swoim rowerze posiadam wolnobieg Shimano TZ21 który posiada 7 przełożeń o ilości zębów 14-16-18-20-22-24-28t i zastanawiałem się, czy nie wymienić go na inny, a dokładnie na Shimano HG37 również 7-rzędowy o ilości zębów 13-15-17-19-21-24-28t. Moje pytanie brzmi, tak jak w tytule - czy warto wydawać pieniądze i zmieniać ten wolnobieg? Pytałem w paru sklepach w Krakowie i ciężko taki znaleźć, a w jednym sklepie sprzedawca powiedział, że to "prawie" nie ma różnicy (zostaje oczywiście jeszcze aledrogo.pl). Chciałem zmienić wolnobieg, ponieważ czasami na prostych odcinkach na szosie brakuje mocy pod nogą :P ale jednak zastanawiam się, czy jest sens kupować nowy, skoro ten, który posiadam jest w dobrym stanie i może jeszcze posłużyć.

Czekam na wasze opinie.

Pozdrawiam :)

Napisano

Czy jest sens... nie bardzo jak już chciałbyś zmienić to zmieniaj na kasetę, a żeby szybciej jechać na prostych to wyższe ciśnienie w kołach i opony o mniejszym tarciu więcej dadzą niż zamiana tego wolnobiegu :)

Napisano

Dziękuję za odpowiedź.

Zmiana na kasetę jest jeszcze większym kosztem, więc raczej sobie odpuszczę, prędzej posłucham Twojej drugiej rady. :)

Napisano

Jak brakuje mocy pod nogą, to bieda :)

Jak jest moc a brakuje przełożenia - to prosty rachunek pokazuje że zmiana z 14 na 13 dałaby wzrost predkości przy tej samej kadencji o 7,7%.

A jakie tarcze są z przodu ? Może lepiej byłoby tu coś zmienić na większe ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...