marco1973 Napisano 6 Lutego 2015 Napisano 6 Lutego 2015 planuję zmienić kierownicę. obecnie mam prostego zooma 220 długości 60cm o średnicy 25,4mm z wygięciem w tył 6 stopni. niestety odczuwam trochę ból nadgarstków po dłuższej jeździe i jest to ewidentnie związane ze zbyt małym gięciem w tył. postanowiłem więc wymienić kierę na taką, która ma wygięcie 9 stopni. nie chcę zmieniać mostka, bo mam porządny PRO XLT. przeszukując dostępne możliwości trafiłem na taką kierownicę: http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/czesci/kierownice/pro/37013/lt_mtb_1 Mocna i trwała konstrukcja ze stopu AL -2014-T6 DB. Wznios 15 mm / wygięcie do tyłu 9° / wygięcie do przodu 6°. Rozmiar: 60 cm / 25,4 mm. ma ona mały wznios, więc nie podniesie za bardzo mojej pozycji a to mi pasuje. wygięcie do tyłu 9 stopni też jak najbardziej mi odpowiada ale co oznacza to wygięcie w przód 6 stopni? trochę mnie to niepokoi przyznam szczerze, ale może niepotrzebnie...
BikerLight Napisano 10 Lutego 2015 Napisano 10 Lutego 2015 Nie ma czegoś takiego jak gięcie do przodu, ktoś popełnił babola w opisie. Tutaj chodzi o upsweep, czyli gięcie w górę. Ogólnie całkiem sensowna kiera
marco1973 Napisano 10 Lutego 2015 Autor Napisano 10 Lutego 2015 hmmm, gięcie w górę, czyli końcówki skierowane ku górze? to nie jest anatomiczna pozycja dla nadgarstków. najlepsza anatomiczna pozycja to końcówki w dół i do siebie...
BikerLight Napisano 10 Lutego 2015 Napisano 10 Lutego 2015 W motocyklu czy rowerze miejskim pewnie tak, w góralu podczas dłuższych zjazdów dłonie są inaczej położone, i tu upsweep przydaje się. Wygodniej i łatwiej wtedy manewrować
marco1973 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Napisano 11 Lutego 2015 kupiłem to cudo, zobaczę na ile wygodne będzie to gięcie w górę. jak mi nie podpasuje to odeślę...
kubim Napisano 11 Lutego 2015 Napisano 11 Lutego 2015 Jak już założysz i pojeździsz, to chyba nie odeślesz. Ewentualnie na gwarancję, ale zwrotu Ci nie przyjmą. Toż to już używka będzie...
marco1973 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Napisano 11 Lutego 2015 tak, wiem. myślę, że wystarczy jak się na sucho do niej bez przykręcania przymierzę. wiem już na co zwrócić uwagę, chociaż mankamenty moga wyjśc dopiero później. ale jakbym się do tej co mam na sucho przymierzył to bym już jej nie kupił...
Lumperator Napisano 12 Lutego 2015 Napisano 12 Lutego 2015 hmmm, gięcie w górę, czyli końcówki skierowane ku górze? to nie jest anatomiczna pozycja dla nadgarstków. najlepsza anatomiczna pozycja to końcówki w dół i do siebie... Błędne założenie. W bardzo wielu przypadkach lekki upsweep podnosi komfort jazdy. Ogólnie kiere mozna przekręcić na mostku i kosztem zmniejszenia backsweepu podbić sobie upsweep. Jednak kiery niezbyt długie takie jak ta Pro PLT o wyraźnych kątach typu 9/6, mogą okazac się niewygodne. Może Ci zabraknąć na rowerze wyciągnięcia przy szybkiej jeździe, albo źle się będzie łapać chwyty na stojąco. Fajne są kiery o niezbyt agresywnych zagięciach typu backsweep 8, upsweep 4. No ale co kto lubi i jak komu wygodnie. Wybór kiery to nie taka prosta sprawa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.