Skocz do zawartości

[5000zł] Proszę o propozycje roweru turystycznego o wadze do ok. 12kg.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chcę zakupić porządny typowo turystyczny rower o wadze do ok. 12 kg. albo lżejszy na dalsze wyprawy. Jazda po drogach utwardzonych, ale niekoniecznie asfaltem oraz niekoniecznie płaskich (też górskie podjazdy).

Koła oczywiście 28'' o szerokości ok. 34.

Mam tylko wątpliwości, czy nazwa "turystyczny" to jest to samo co "crossowy" , czy "trekkingowy"?

Cena w przedziale do 5000zł.

Dziękuję za propozycje.

seba.  

Napisano

Rozumiem.

Zapomniałem jeszcze dodać, że mierzę 185cm. i ważę 95kg. Czy na takie warunki fizyczne rama aluminiowa będzie optymalnym wyborem? Ewentualnie który model takiej ramy będzie optymalny do mojej wagi. Pewien internetowy sklep przysłał mi propozycję ramy karbonowej (Authon Avion). No i może z tą wagą roweru trochę przesadziłem biorąc pod uwagę moją wagę. Znalazłem crossa o wadze 10.200kg. ! (Cube SL Cross).

Chcę żeby rower ten służył na dalekie wyprawy turystyczne, a także leśne wertepy.

Napisano

Akurat ten cross się do tego wybitnie nie nadaje . A dlatego ponieważ bo ....ma napęd typowo szosowy ( przełożenia !!! ) , naprawdę nie widzę tego z sakwami w górach/terenie. Alu widelec to też nie zaleta.

W zasadzie 95kg nie jest ograniczeniem u żadnego chyba producenta. Chyba że załadujesz 40 kg ekwipunku , wtedy warto by sprawdzić DMC

M

Napisano

Poproszę jeszcze kolegów o poradę odn. DMC. W innym poście któryś z kolegów zaznaczył: "DMC Krossa wynosi 105kg. (125kg. dla zestawu: rowerzysta+rower+bagaż) więc wyprawa z sakwami pod namiot jest dość ryzykowna)"

Właśnie ze względu na moją wagę i konieczność założenia sakw (od casu do czasu) potrzebne ki będą te informacje.

Czy ktoś z kolegów mógłby podać DMC kilku firm rowerowych? Czy DMC ustala się na podstawie konkretnej ramy konkretnego modelu roweru, czy ogólnie danej firmy produkującej rower? A może można to jakoś obliczyć samemu, lub istnieje jakaś lista?

seba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...