Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana napędu

Beexid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam rower http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_650b_hardtail/genesis/38971/solution_2_0 napęd mi się w nim sypie i doszedłem do wniosku, że od razu wymienię napęd na jakiś porządniejszy. Myślałem nad takim kompletem http://allegro.pl/shimano-grupa-slx-m670-3x10-dyna-sys-cyklomania-i4986038838.html a może w tej cenie da się jakiś lepszy sprzęt zmontować. 

W przyszłości (jakieś kilka miesięcy) myślałem też, żeby wymienić hamulce na tarczowe tylko to pochłonie duże środki finansowe(trzeba zmienić widelec, koła) i zastanawiam się czy takie modyfikacje mają sens czy może lepiej zbierać na inny rower?

Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi.

Napisano

Ten napęd jest wart więcej niż cały rower - moim zdaniem to przerost formy nad treścią.

Lepiej dozbierać i kupić coś nowego tym bardziej, że Ty tutaj nie masz nawet amortyzatora, więc i rama górnolotna nie jest. Uginacz masz  z 75 mm skoku, a większość lepszych widelcy ma 100 mm z opcją obniżenia najwyżej, więc są za wysokie i nie pasują.

Napisano

To niedobrze ;/

Liczyłem, że jednak nada się ten rower jeszcze w końcu dopiero w czerwcu kupiony. Napęd podejrzewam, że mi się szybko rozwalił, bo po 1 brak umiejętności jeździeckich, a po 2 ważyłem 120 kg w czerwcu (aktualnie 89 kg). 

No to nie pozostaje mi nic innego jak po prostu wymienić tylne biegi, bo na 7 przełożeniu mi przeskakuje łańcuch(a wyczytałem, że w tej kasecie jedynie najmniejsze przełożenie da się wymienić reszta zintegrowana). Tylko teraz zastanawiam się czy wymienić na to samo czy jednak może coś nieco lepszego co możliwie jak najdłużej wytrzyma, bo jeśli już kupie nowy rower to najprędzej w wakacje. 

Ile musiałbym wyłożyć na nowy rower który byłby w miarę przyszłościowy, ale jednocześnie nie za drogi po prostu taki, żeby był dobry do modyfikacji? Bo jednak nie chce się znowu wkopać w taki rower jak ten ;] Człowiek głupi to wszystko wcisną w sklepie jak na szybko coś chce kupić.

Z góry dzięki i mam nadzieję, że nie zawracam za bardzo głowy.

Napisano

Beskid ma racje. 
Ja ci powiem z własnego doświadczenia... 
Kupiłem za 500 zł kellysa cobe (wiem znam różne opinie), nie zajechanego, gość może zrobił na nim 300 km do pracy w słoneczne dni.
w tym roku zrobiłem na nim 5500 km i napęd tak jak twój na kwadracie no zaczął skrzypieć... a że złapałem Bakcyla na całego, bo mój poprzedni wierzchowiec nie pozwalał  na wypady po 200 km w ciągu dnia, postanowiłem wymienić napęd w tym kellysie... podsumowałem, wymiana na LX i co no sumka niezła się uzbierała... 
ale za taką cenę nic konkretnego nie kupię, a rama mi pasuje, amor może najniższa półka ale daje radę i hamulce też dobre... 
Doszedłem do wniosku, że będę wymieniał wszystko stopniowo... 
A jeśli trafi się okazja to kupię sobie samą ramę i przełożę osprzęt i tyle. 
Będę miał rower pod siebie.... podobnie jest z Pctami, jedni wymieniają podzespoły, a inni kupują nowe maszyny.  
Pomyśl i baw się dobrze. 

Napisano

Wzrostu mam 182 cm. Oferta dość ciekawa się wydaję ale już ktoś kupił, a jak mówiłem to teraz i tak nie mam jeszcze tyle kasy, dopiero coś na wakacje powinno się uzbierać. Co do modyfikacji mojego to rozglądałem się już za amorkami i słaby wybór pod 75 mm był przez co wolałem się dopytać czy jest sens inwestować w ten rower. Skłaniam się jednak do wymienienia kasety i klocków bo zdarte no i zbierać na jakiś lepszy rower, który będzie dobrą bazą pod modyfikację.

Dzięki za porady.

Napisano

Wiesz jaki jest orientacyjny przebieg tego roweru(w km a nie miesiacach)?

Patrzac na ten naped co masz to jest oczywiscie sprzet budzetowy shimano jednak powinien on wytrzymac przynajmniej kilk tys km(conajmniej ze 3 jak nie blizej 8). Najprawdopodobniej jezdziles caly czas na jednym lancuchu i jak sie wyciagnal to zniszczyl zebatki(zmienil sie rozstaw ogniw). Takie uzywanie podchodzi pod nieumyslna dewastacje sprzetu a nie kiepska wytrzymalosc samego napedu?

Odpowiedz na pytania:

Czysciles naped czasami?

Samrowales go olejem do lanuchow( a nie wd40)?

Sprawdzales wyciagniecie lancuch i zmieniles jasli przekorycz wyciagniecie 1mm na 10 ogniw?

Nawet jak bedziesz mial lepszy naped to go zniszczysz jesli nie bedzie o niego dbal i wymienial lancuchow. Ja jezdzielm na kasecie hg20-9(gorszej od twojej) i korbie acera m391(kwadrat, wymienne zebatki) i bylem ogolnie zadowlony z trwalosci. Korbe moge ci polecic jesli twoje lozyska nie sa do wymiany, kasete jakas hg40/hg50 i kupic przymiar do lancucha. Inaczej zniszczysz nawet slx'a.

Napisano

Przebieg jakieś 3k km.

Specjalnie do czyszczenia założyłem spinkę, żeby można zdjąć łańcuch i w benzynie ekstrakcyjnej wykąpać. Jak jeździłem w deszczu lub piachu to po powrocie czyściłem jak i co jakiś czas jak uważałem, że jest brudny. W serwisie mi sprawdzali wyciągnięcie łańcucha i był kiepski to zmieniłem po tym zaczął przeskakiwać na 7 przełożeniu.

Napisano

No to mam zamiar wymienić ;] Zastanawiam się tylko czy na taką samą czy może coś nieco lepszego.. Muszę sobie kupić też ten miernik to sobie będę sprawdzał.

Napisano

potrzebujesz 8 rzedowej kasety. Jak pisalem hg40 lub hg50 sa bardzo ok jesli chodzi o dzialanie. Ja mam 9 rzedowy naped i hg50 to wszystko czego potrzebujesz jesli tylko nie zalezy ci bardzo na masie(jest stalowa i niklowana). Na allegro w dziale kaset lub innym ceneo/sklepie na pewno znajdziesz sobie dobra oferte.

Napisano

to dobra i pewnie troche lepsza kaseta ale hg41 lub hg51 masz za 30-45 zl. Twoja sprawa czy chcesz inwestowac. Co do lancuchow sie nie wypowiem bo nie uzywalem 8rz. jednak unikalbym kupowania najtanszego zeby szybko nie zjechal nowego napedu. poszukaj w necie informacji uytkownikow o lancuchac 8rz. Serio, informacji powinno byc calkiem sporo ;)

Napisano

Dla 8 rzedow Shimano nie robi obecnie nic wyzej grupy alivio, mozliwe ze sa jakies zapasy z przeszlosci jeszcze z wyzszych grup. Na SRAM sie nie znam ale slyszalem ze wskazana kaseta przez ciebie jest bardzo ok.

W kategorii ekono 8 rzedow jest nie do pobicia(kaseta hg41 + lancuch ug51 za 50zl, tanio jak barszcz). Spojrz sobie ile kosztuje odpowiednia kaseta na system 9 i 10 rzedowy i lancuchy. Jednyna wada to ze sa cale z metalu a nie z aluminium jak wyzsze grupy co dodaje kilka gram i nie za bardzo nadaje sie na wyscigi. Trwalosc powinna byc nie gorsza niz 9 i 10 a nawet lepsza bo sa chyba szersze te zebatki i lancuchy.

• Mod Team
Napisano

Dla 8 rzedow Shimano nie robi obecnie nic wyzej grupy alivio,

A jest tak od bardzo dawna, i tak są to najlepsze kasety 8rżedowe powszechnie dostępne :P lepsze to tylko sie trafiały XTki.

Łańcuch ... hmm kiedyś connex i tylko to, obecnie chyba stracił na jakości ale kmx X8.xx ponoć całkiem dobre.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...