Skocz do zawartości

[Nexus 8] cykanie na biegach 4-8

Kukizek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kupiłem używany rower który ma w piaście 8 biegów nexus 8. Biegi chodzą elegancko, bardzo precyzyjnie i szybko, ale zauważyłem że na biegach 4-8 jest dość głośne cykanie jak kręcę pedałami do tyłu, jak i również jak jadę na luzie i wciskam pedał jest pojedyncze cyknięcie, czy jest to normalne, czy mam się martwić? dodam że na biegach 1-4 nic takiego nie występuję, piasta jest dobrze ustawiona (dwa żółte paski pokrywają się)

Napisano

tak, cyka od 5-8 a 1-4 nie i jeszcze zauważyłem, że na biegach 5-8 każde poruszenie pedała (z pozycji nie pedałowania) to tak jakby za każdym razem wchodził od nowa bieg, tak się zastanawiam, jak nie pedałuję i manetka jest ustawiona na pozycji np 6, to czy torpeda jest wtedy na biegu jałowym? i czy jak ruszam do przodu to wtedy wchodzi odpowiedni bieg?

Napisano

Biegi powinny być na swoim miejscu, jedyne co się rozłącza to sprzęgło. Jak nie zapomnę, to zwrócę uwagę jak to u mnie dokładnie chodzi.

Torpedo (nie torpeda) to typ piasty ze zintegrowanym hamulcem. Jak możesz swobodnie kręcić do tyłu, to nie masz takiej piasty.

Napisano

Faktycznie kręcąc do tyłu na 1-4 jest cicho, a na 5-8 cyka.

"Wchodzenia" biegu nie udało mi się usłyszeć, ale w mieście głośno, do tego mam opony z kolcami, które też skutecznie zagłuszają odgłosy napędu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...