Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Silne światło przednie do codziennego użytkowania.

Nazwisko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuję dojazdy do pracy od kwietnia, wstaję bardzo wcześnie rano i pewnie przez dwa miesiące będzie totalna ciemność na trasie. Do tej pory jeździłem z czołówką petzla i jedną lampką mactronic ghost eye (dobre jako pozycyjne, daje też trochę światła do przodu i na boki). Przy mgle miałem widoczność ledwo poza przednie koło, przy zachmurzonym niebie może z 5 metrów. Jeżdżę dosyć szybko, więc potrzebuję mocniejszego światła przedniego. Czy znajdę coś wartego uwagi, ale działającego na zwyczajne baterie AA?

Napisano

Silne światło wcale nie ułatwi ci jazdy w gęstej mgle...nawet te jazdę ci utrudni. Przy silnym świetle będziesz widział jednolicie białą ścianę zwłaszcza jak światło będzie w okolicach wzroku. Jeśli chcesz zamontować silne światło to umieść go jak najniżej np co najwyżej tuż nad koło. Im wyżej będzie światło tym widzialność we mgle i rozpoznawalność przeszkód terenowych będzie mniejsze.

Napisano

Ile kasy chcesz wydać?

Na początek Roxim RX5.

Przy mgle żadne światło nie oświetli dobrze, ba może zacząć oślepiać. Jeżeli często masz mgły w okolicy, to trzeba kombinować z jak najniższym mocowaniem i regulacją mocy, żeby dobrać sobie parametry do warunków. Bez samoróbek mocowanych w okolicy osi koła może się nie obejść.

Jeżeli zdecydujesz się na regularne dojeżdżanie do pracy, to warto się zastanowić nad dynamem w piaście, ale to większy wydatek.

Napisano

Czyli wcześniejszy zakup przedniego bagażnika byłby dobrym pomysłem?

Co do ceny to nie jestem pewien, ale w 300 chciałbym sie zamknąć. Lepiej mniej ;)

Napisano

Do zamocowania lampki na froncie bagażnik nie jest potrzebny. Swobodnie ogarniesz to dostępnymi na rynku mocowaniami rowerowymi, mocowaniami hydraulicznymi, cybantami, opaskami metalowymi lub wszelkimi samoróbkami.

Piszę tak dlatego, że i tak go mam zamiar kupić.
Napisano

Bagażnik z jednej strony może pomóc (więcej kombinacji mocowania) z drugiej przeszkodzić (np. odbiera punkt mocowania na podkowie widelca lub goleniach), kwestia jaki model bagażnika będzie.

Pytanie ile tej mgły w ciągu roku masz, czy to jest praktycznie codziennie, czy raz w roku jakaś większa. Jaki jest jej charakter, przy ziemi czysto, a np. metr nad już mgła, czy równomiernie od samej ziemi. W pierwszym przypadku to jedynie kolor może coś zmienić, w drugim wysokość mocowania.

U mnie gęste są na tyle rzadko, że w ciągu 5 lat regularnej jazdy do pracy problemy miałem dwa razy. Za pierwszym razem jechałem z latarką i musiałem zmniejszyć moc, za drugim specjalnie szukałem mgły, żeby porównać z lampką rowerową zamocowaną nad kołem (niestety mgłą była inna i wisiała 1-1,5m nad ziemią, więc jedynie jak było lekko pod górkę, to przez chwilę snop oślepiał).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...