Nazwisko Napisano 25 Stycznia 2015 Napisano 25 Stycznia 2015 Planuję dojazdy do pracy od kwietnia, wstaję bardzo wcześnie rano i pewnie przez dwa miesiące będzie totalna ciemność na trasie. Do tej pory jeździłem z czołówką petzla i jedną lampką mactronic ghost eye (dobre jako pozycyjne, daje też trochę światła do przodu i na boki). Przy mgle miałem widoczność ledwo poza przednie koło, przy zachmurzonym niebie może z 5 metrów. Jeżdżę dosyć szybko, więc potrzebuję mocniejszego światła przedniego. Czy znajdę coś wartego uwagi, ale działającego na zwyczajne baterie AA?
robertrobert1 Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 Silne światło wcale nie ułatwi ci jazdy w gęstej mgle...nawet te jazdę ci utrudni. Przy silnym świetle będziesz widział jednolicie białą ścianę zwłaszcza jak światło będzie w okolicach wzroku. Jeśli chcesz zamontować silne światło to umieść go jak najniżej np co najwyżej tuż nad koło. Im wyżej będzie światło tym widzialność we mgle i rozpoznawalność przeszkód terenowych będzie mniejsze.
zekker Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 Ile kasy chcesz wydać? Na początek Roxim RX5. Przy mgle żadne światło nie oświetli dobrze, ba może zacząć oślepiać. Jeżeli często masz mgły w okolicy, to trzeba kombinować z jak najniższym mocowaniem i regulacją mocy, żeby dobrać sobie parametry do warunków. Bez samoróbek mocowanych w okolicy osi koła może się nie obejść. Jeżeli zdecydujesz się na regularne dojeżdżanie do pracy, to warto się zastanowić nad dynamem w piaście, ale to większy wydatek.
Nazwisko Napisano 26 Stycznia 2015 Autor Napisano 26 Stycznia 2015 Czyli wcześniejszy zakup przedniego bagażnika byłby dobrym pomysłem? Co do ceny to nie jestem pewien, ale w 300 chciałbym sie zamknąć. Lepiej mniej
robertrobert1 Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 Do zamocowania lampki na froncie bagażnik nie jest potrzebny. Swobodnie ogarniesz to dostępnymi na rynku mocowaniami rowerowymi, mocowaniami hydraulicznymi, cybantami, opaskami metalowymi lub wszelkimi samoróbkami.
Nazwisko Napisano 26 Stycznia 2015 Autor Napisano 26 Stycznia 2015 Do zamocowania lampki na froncie bagażnik nie jest potrzebny. Swobodnie ogarniesz to dostępnymi na rynku mocowaniami rowerowymi, mocowaniami hydraulicznymi, cybantami, opaskami metalowymi lub wszelkimi samoróbkami.Piszę tak dlatego, że i tak go mam zamiar kupić.
mapmen Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 Do jazdy we mgle lepsze jest światło zbliżone do barwy żółtej selektywnej.
zekker Napisano 26 Stycznia 2015 Napisano 26 Stycznia 2015 Bagażnik z jednej strony może pomóc (więcej kombinacji mocowania) z drugiej przeszkodzić (np. odbiera punkt mocowania na podkowie widelca lub goleniach), kwestia jaki model bagażnika będzie. Pytanie ile tej mgły w ciągu roku masz, czy to jest praktycznie codziennie, czy raz w roku jakaś większa. Jaki jest jej charakter, przy ziemi czysto, a np. metr nad już mgła, czy równomiernie od samej ziemi. W pierwszym przypadku to jedynie kolor może coś zmienić, w drugim wysokość mocowania. U mnie gęste są na tyle rzadko, że w ciągu 5 lat regularnej jazdy do pracy problemy miałem dwa razy. Za pierwszym razem jechałem z latarką i musiałem zmniejszyć moc, za drugim specjalnie szukałem mgły, żeby porównać z lampką rowerową zamocowaną nad kołem (niestety mgłą była inna i wisiała 1-1,5m nad ziemią, więc jedynie jak było lekko pod górkę, to przez chwilę snop oślepiał).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.