Skocz do zawartości

[Oświetlenie rowerowe] Pomoc w doborze optymalnego oświetlenia do ~100 zł

JusticePL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

"Problem" w tym (tak gdyby ktoś nie doczytał jeszcze ;)), że autor nie chce tych "polecanych tu latarek". Nigdzie nie napisałem, że scream to cudo, że scream jest lepszy czy gorszy od lampki x czy y. Napisałem, że posiadam i jest wystarczająca. Nie mam zamiaru nikomu niczego udowadniać ani narzucać. Wyraziłem opinię a wnioski pozostawiam innym.

Napisano

Na enelopach 800 około 2-2,5 godziny ciągłego świecenia. Część w trybie 50%, część 100%.

Edyta; Piszę o w miarę efektywnym świeceniu, kiedy jeszcze widać względnie dobrze drogę. Po tych 2-2,5h lampka jeszcze oczywiście świeci, ale bardziej się już nadaje jako pozycyjna.

Napisano

Byłaby szansa ale to niewiele Ci da, uwierz ;). Kiedyś robiłem zdjęcia podczas jazdy w śniegu i widać na nich tylko snopek światła. Nijak się to ma do tego co widzisz podczas jazdy rowerem.

Napisano

Witam, odświeżam - sporo przemyślałem i chyba zdecydujr sie na convoya z podanej wyzej forumowej gieldy swiatelka. Czy jest ktos w stanie potwierdzic, czy Convoy S2+ na 5% mocy nadaje sie jako swiatlo pozycyjne, a najlepiej zamiescic zdjecie?

Napisano

Zdjęcie raczej nic Ci nie da. Taka latarka w trybie 5% przy driverze 2.1A na oko świeci tak jak latarka z 5 "zwykłymi" Ledami, czyli jak najbardziej się nadaje :-).

Napisano

A na driverze 1.4A? Albo trochę niższym?
I wtedy tryb pracy 40%?
Jak polecacie? :E

Bo 100% na 2.1A nie wykorzystam, myślałem wiec o 1050mA lub 1400mAh i wtedy 40% pozycjonujący, 100% las.

Hm?

I to też ważne - jaką temperaturą na driverze 2.1A przy 100% uzyskuje latarkA?
Przy załzeniu trzymania w rece

I to też ważne - jaką temperaturą na driverze 2.1A przy 100% uzyskuje latarkA?
Przy załzeniu trzymania w rece

Napisano

Ja polecam driver 3 way. Dobrze dozowalny :-P, poczytaj o nim.

Temperatura w dłoni przy 2.1 A to (znowu na oko :-)) jakieś 40 stopni.

W 3 way jest zabezpieczenie termiczne i w razie czego przycina prąd

Napisano

Czy jest ktos w stanie potwierdzic, czy Convoy S2+ na 5% mocy nadaje sie jako swiatlo pozycyjne

Zdania są mocno podzielone.

Jakieś zdjęcia ale raczej nie na 5%: http://www.forumrowerowe.org/topic/131217-oslonka-do-latarki-wlasnego-wykonania/?hl=daszek+odcinający

Według mnie latarki nie nadają się na światło pozycyjne. Z jednej strony potrafią być za mocne nawet na najniższym trybie, z drugiej ich widoczność jest ograniczona. Do tego ciągłe przechylanie (do lasu w poziom, na miasto w dół) jest po prostu uciążliwe.

Dedykowane lampki (wspomniane Sigmy, Trelocki itp.) dają mniej światła, ale w komfort używania wyższy. Raz ustawiasz pozycję, ewentualna korekta i już tylko włączasz, przełączasz pomiędzy dwoma trybami i dbasz o baterie.

Jeżeli zdecydowałeś się na latarkę, to przemyśl zrobienie sobie daszka jak w podlinkowanym temacie.

Napisano

Lampa dobra o ile to oryginał, bo ciut mała gwarancja (niezgodność towaru z umową jeszcze zostaje, warto dopytać o gwarancję producenta) i opis jak z tłumacza automatycznego.

Napisano

Convoy daje więcej światła, Roxim ma inny rozkład światła. Nie da się tego sensownie porównać. Ostro zbaczamy z tytułowej stówy z tematu.

Napisano

Czy taki zestaw da sobie radę w mieście, EWENTUALNIE podczas powrotu do domu przez nieoświetlony fragment, pola czy lasu?

To znaczy, czy warto to kupić zamiast Roadster/Lightster i Waliego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...