Skocz do zawartości

[okulary] jakie okulary dla osobby z wadą wzroku?

adik97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@up a za jakie szkła jeśli można wiedzieć ? bo za jakieś cylindry do astygmatyzmu pewnie by drożej wyszły szkła.

Zwykle, najtansze szkla. Mam -2.0 i -1.75 dioptri. Nie chcialem drozszych bo nie wiedzialem czy mi spasuje takie rozwiazanie. A i pani u optyka tez mowila, ze nie ma co przesadzac bo szkla i tak beda chronione drugimi szklami.

Napisano

ale jak na tanie podrobki dadza chyba  rade?

Myślę ze z daleka nikt nie pozna że to podróbki i dadzą rade udawać Oakleye, ale z bliska może być obciach :laugh:

A tak poważnie: co znaczy dadzą radę? Zależy Ci na ochronie oczu, czy prestiżu i lansie?

Zobacz ile kosztują oryginalne Oakleye - link

Napisano

Właśnie nie zalezy mi na zadnym lansie a juz tez wlasnie widzialem okulary Oakley i ich cene :D 

Szczerze mowiac to kierowalem sie tylko cena do okolo 200 zl a przy tych widzialem napis Goggle, a wczesniej wlasnie ogladalem okulary ktore podalem w drugim linku i myslalem ze to ta sama firma a wyposażenie ich jest bardzo atrakcyjne.

Niby jakas tam ochrone przed sloncem chyba zapewnia (chyba :P) a duzy wybor szkiel umozliwki mi korzystanie z nich w roznych warunkach (rowniez chyba:P  okaże sie )....

Podziele sie spostrzezeniami z uzytkowania owych patrzalek jak wstawie szkla korekcyjne i sprawdze w roznych warunkach pogodowych.

Wtedy bedzie wiadomo czy warte sa swojej ceny :D

Dziekuje za informacje na ich temat....

Jesli ktos chcialby sie jeszcze wypowiedziec bardzo prosze...Krytyke przyjmuje ze spokojem i zrozumieniem :)

Napisano

Odebralem okulary od optyka juz z wstawionymi szklami korekcyjnymi.

W pelmym sloncu nie bylo mozliwosci przetestowania ich poniewaz mamy pochmurnedni, ale przy zachmurzeniu gdzie slonce sie troche przebija bez problemu mozna bylo sobie patrzec na chmurki i promienie sloneczne i oko wogole sie nie meczylo i nie przeszkadzalo mi to.Co do jakosci to powiem tak ... jak na 200 zl to chyba jakosc jest ok przynajmniej w porownaniu do okularow w podobnych cenach u optyka z mozliwoscia wstawienia szkiel korekcyjnych czy wogole w takiej kategorii cenowej.

Duze problemy mialem i nadal mam z wymiana samych szkiel.System jest taki sam jak w orginalach OAKLEY Reader, czyli trzeba mocno nacinac noski zeby szklo wyszlo ale nie wiem czy tutaj plastik jest inny czy co bo jest strasznie twardy i mam wrazenie ze cos peknie - albo szklo albo mocowanie noskow...Na filmach na YouToube z instrukcja na oginalnych okularach szlo im to abrdzo sprawnie nawet jakis dzieciak to robil - u mnie idzie to duzo ciezej.

Same oprawki nie sa cieniutka i wydaja sie dosyc masywne nie jest to jakas calkowicie chinska tandeta za 10 zl z rynku.

Wydaje mi sie ze owe patrzalki warte sa swojej ceny tym bardziej w takim zestawie jaki dostajemy.

Czas pokaze jak bedzie z wytrzymaloscia na przestrzeni dni i miesiecy.

Calosc wyszla mnie duzo wiecej nie zakladalem bo okolo 400 zl (Okulary (zestaw) 199 zl + szkla u optyka (wersja cienka) 206 zl) no ale teraz to juz po ptokach i mam nadzieje ze bede mogl ich troszke poużywać i ze cos nie peknie po kilku dniach.

Jesli ktos bedzie mial jakies pytania - bedzie chcial sie czegos dowiedziec o uzytkowaniu zapraszam - prosze pytac.

Napisano

Akurat teraz dostać się do okulisty nie jest tak prosto,chyba że zapłacisz za wizytę.Zresztą jeśli nic się nie dzieje, to nie ma takiej potrzeby.Ale wracając do meritum-ja płaciłem 100 pln za szkła.Oczywiście wersja podstawowa-są przeźroczyste i tyle ;) 

Napisano

oczywiscie jest wersja podstawowa szkiel gdzie jedno szklo kosztuje 35 zl czyli wyszloby 70 zl za pare soczewek ale moja wada w okolicach -4 dioptrii juz troszke jest i zwykle szkla bylby juz blikie grubosci malego denka od sloika a wersja cienka jest jeszcze znosna i o wiele lepiej wyglada wedlog mnie.A zeby dostac jakakolwiek refundacje na szkla trzeba isc do okulisty na kase chorych gdzie kolejki obecnie w moim miescie w wiekszosci miejsc sa pod koniec roku juz, a i sama refundacja dla doroslej osoby jest niezbyt wielka.

Napisano

Ja mam -3,75 i astygmatyzm,do takiej wady za szkła zapłaciłem właśnie 100 pln.To są moje zapasowe bryle i ich grubość zupełnie mi nie przeszkadza.Zresztą jak tak patrzę na moje "podstawowe" okulary (szkła za 300 pln) to w grubości soczewek nie widzę jakiejś większej różnicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...