Skocz do zawartości

[zintegrowana oś suportu] - demontaż,wymiana osi

rawracer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

chyba sie pogubilem w temacie:)

suporty np. Giga Pipe kosztuja fortune okolo 200 zł (inne tez nie sa tanie- moze i wytrzymale w porownaniu do zewnetrznych lozysk), wymiana osi zintegrowanej kosztuje tez fortune - chyba to wszystko tylko dla idei:). A i tak nie bedzie to wszystko dzialac jak oryginal;/. Wszystko wyglada podobnie (wielowpusty) i jedno z drugim nie pasuje.

Moze i pomysl z wymiana osi sztywnej na wkad suportu -postepowy (bo chyba do tego sie sprowadza ten temant), bez tokarki/frezarki nie ruszysz:)

Napisano

w moim wypadku to jak najbardziej idea, dokładnie taka, żeby dopasować korbę za 1600pln która mam za połowę ceny - tyle, że nie pasującą. myślę, że w tym wypadku przeróbka jest jakims sensownym wyjściem z sytuacji, odsprzedawać nie bardzo chcę, raczej wolę ją jednak zamontować :) jak będzie trzeba to odpalimy tokarki/ frezarki, żaden problem :thumbsup:

Napisano

isis drive to standardowy wielowpust. giga pipe fakt ze drogi bo te 175zl trzeba dac,inne isisy z vp np tez kolo 100zl trzeba zainwestowac,ale pasuja np z race face tym co mialem zintegrowanym ride xc czy evolve xc.z truvativem pasuje.
korba tyle ze gleboka jest i tu zaczyna sie problem a tego sie nie przeskoczy a suporty isis nie wystepuja tak dlugie.
w normalnej korbie gniazdo i blat mniej wiecej sa w lini a w zintegrowanych sa glebiej w moim przypadku bylo to az 15mm a to duzo.
teraz kupilem korbe zzyzx corrateca pod isis i jest standardowe gniazdo jak te co bylo w race face pasujace tym samym z giga pipem.
da sie pocudowac,ale trzeba troche sie pobawic.
jezeli chodzi o przeprasowanie osi to duzo zachodu bo one fabrycznie na goraco sa wprasowywane jak sztyce w amortyzatorach.
jeden material jest rozgrzewany drugi zamrazany co skutkuje ze sie rozszerzaja i sa wprasowane a po powrocie do temperatury sie rozszerzaja tym samym dajc dobre polaczenie.ale Polak wszystkiemu da rade ;)

Napisano

w moim wypadku to jak najbardziej idea, dokładnie taka, żeby dopasować korbę za 1600pln która mam za połowę ceny - tyle, że nie pasującą. myślę, że w tym wypadku przeróbka jest jakims sensownym wyjściem z sytuacji, odsprzedawać nie bardzo chcę, raczej wolę ją jednak zamontować :) jak będzie trzeba to odpalimy tokarki/ frezarki, żaden problem :thumbsup:

a nie no jak korba 1600 PLN kosztuje to juz nie robi sie idea:). Dorobienie osi nie powinno przekroczyc 10 % wartosci  korby i to jest gorna granica ktorą sie powinno zalozyc przy przerobkach, 20 % na granicy oplacalnosci, a powyzej  idea :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...