Skocz do zawartości

[manetki] Upgrade Slx

grzegorz1988wroc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaka jest użytkowa różnica między Xt a Xtr? W sklepach wszyscy chóralnie, że Xtr "miażdży" i warto zmienić Slxa na Xt, a najlepiej na Xtr.

Normalnie podejrzewałbym o naciągactwo ale równie chóralnie twierdzili, żeby zostawić hamulce i korbe Slxa, bo różnicy nie odczuje.

Lżejsze biegi wrzucam popychając jeden cyngiel kciukiem, cięższe ciągnąc drugi wskazującym, przydałaby się opcja przeskakiwania kilku cięższych naraz.

Napęd 2x10 38-24 11-36

Jakie różnice są między SL-M980, SL-M980A, SL-M980B, SL-M9000?

Faktycznie w przypadku korby, przedniej, przerzutki, hamulców, kasety nie czuć różnicy w użytkowaniu pomiędzy slx a xt?

Napisano

Ja zmienilem naped 2x10 38x24 11-36 (jak twoj) na 1x10. Manetki slx pozbylem sie ,i wziąłem xt ispec. Miazga,wrzucanie 2 biegów na raz rewelacyjne jest,co najwazniejsze nie jest to konieczne,tylko za mocniejszym pociagnieciem,wiec luzik :)

Teraz ani chwili bym sie nie wahał nad xt :D

Napisano
xtr i tak nie ma ispec :D

I-spec rafił do niższych grub z XTR'a właśnie. Poza tym nie chciało się sprawdzić? http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/manetki-klamkomanetki-rowerowe/manetki-mtb-trekking/p,manetka-xtr-sl-m980-i-i-spec-shimano,45150.html?_pli=2ca92c

@@grzegorz1988wroc, Mówi się że SLX jest świetną grupą, co sam potwierdzam. Piętą achillesową są właśnie manetki, które mają spory skok jałowy dlatego większość proponuje XT.

Napisano

@UP To jest starsza wersja mocowania geniuszu.   :)

chyba nie ma pod nowsze mocowanie xtr'a

Z tego co wiem to są z obejmami na kierownice. Hamulce xtr nie maja mozliwosci montazu ispec dlatego pewnie

Manetki są ważniejsze niż przerzutki

Napisano

Grzegorz pytał właśnie o tą wersję a ona właśnie posiada I-spec kompatybilne z klamkami M987/988. Nowszą wersją I-Spec'a posiadaj jedynie Deore M610. Cała reszta tj  XT M780, SLX M670 oraz Saint M820 posiadają taką samą wersję.

Nowsza grupa to M9000 jest 11rzędowa a do tego I-spec został kompletnie przebudowany http://www.bikestacja.pl/pl/manetka-prawa-tylna-shimano-xtr-sl-m9000-11speed-i-spec-30596.html No i na koniec końców rozmawiamy o napędzie 2-3x10. Chyba że coś mnie ominęło mój drogi Watsonie :icon_cool:

Manetki są ważniejsze niż przerzutki

To nie tak. Przykładowo nie warto dopłacać do  SLX M670 skoro Deore M10 oferuje to samo. Za to warto rozważyć XT M780 bo daje ona relatywnie większe korzyści. Oprócz mniejszego skoku jałowego jest to Instant-realase. Dlatego lepiej albo szukać oszczędności w niższej grupie albo jeśli chcesz być bardziej pro, przeskoczyć oczko wyżej.

A na marginesie to manetki XT M780 gorąco polecam.

Napisano

Ehh

Miałem deorki

Miałem slx

Mam xt.

Deore miało opuźniony zapłon(jedna z najnowszych wersji)Bieg wchodził po skonczeniu klikniecia

Slx to już było co innego,bieg wrzucal sie odrazu,lżej to chodziło itd.Bieg wchodził w czasie klikania

Xt,niewątpliwie 2 biegi na raz oraz jeszcze większa lekkość.Bieg wchodzi zanim sie kliknie do końca.

Nie zgodze ze sie slx nie warto,bo warto.Ale kazdy kto sie zna powie ci ,że lepiej mieć manetki xt i przerzutki deore niż na odwrót :)

Mimo wszystko jeżeli bym sie nie ścigał do xt bym nie dopłacał :D

ispec b,czyli druga wersja bez tego dzyndzla pasuje do nowej grupy z 2013r tj 615 785 itp. i je możesz zamontować też do starej wersji z dzyndzlem.

a te z dzyndzlem tylko do starej wersji.

Napisano

Nie zgodze ze sie slx nie warto,bo warto.Ale kazdy kto sie zna powie ci ,że lepiej mieć manetki xt i przerzutki deore niż na odwrót :)
A to czemu? Wolę mieć niezłe manetki Deore (bajerów nie mają ale są niezłe) i wyśmienitą przerzutką XT Shadow+ (jak to ma miejsce w wyjściowym Expercie 29) i w niej nie grzebać czy nawet wymieniać co sezon. Prawdą jest że posiadanie bardzo dobrych manetek wpływa pozytywnie na szybkość zmiany biegów ale nie jest koniecznie dla zwykłego amatora. W zawodach Instant-reaase się przydaje ale to nie manetkami wygrywa się wyścig.

Takie jest moje zdanie.

Napisano

Tylko zmieniając przerzutke z deore na xt różnicy nie odczujesz.mowie o zwykłych wersjach.wiadomo dluzsza zywotnowc i wygląd.ale działać bedzie lepiej przerzutka deore i manetka xt niż przerzutka xtr i manetki alivio.

Napisano

Tego samego czego po lepszych piastach, oponach, przerzutkach, sztycach, mostkach. Lepsze wrogiem dobrego. Jeśli różnica jest taka jaka między hamulcami Slx a Xt, czyli ponoć żadna, to nie warto dokładać, ale jeśli Xtr w odczuwalny sposób zmienia biegi lżej, płynniej, szybciej to chyba warto.

Napisano

Osobiście nie widzę potrzeby żeby kupować coś wyżej SLX czy XT. Tym bardziej że większość moich znajomych na maratonach nie ściga się nawet na tym a ja najczęściej oglądam ich plecy ;)

Napisano

szybciej to chyba warto

To chyba jest warte dla Ciebie różnicy w cenie?

Jeśli swój projekt zakupowy już sfinalizowałeś cenowo to można myśleć wg mnie o takich ekstrasach, ale jeśli chcesz coś jeszcze - ciuchy, buty, cokolwiek - to wg mnie warto wydać różnicę na coś fajnego i bardziej przydatnego.

Poczytaj jakie założenie ma grupa xtr i jakie zyski masz za kwoty dwu czy trzykrotnie wyższe od grupy niżej.

Ja wychodzę teżz założenia że na używanie tak drogich zabawek musi być mnie stać - serwis, naprawy, wymiana, bo zazwyczaj w dół w takich sytuacjach spadać się nie chce. 

Napisano

Projekt sfinalizowany, za tydzień odbiór.

Ciuchy, kask, plecak, licznik, pulsometr mam.

Zostają pedały, opony, łańcuch, może klucz dynamometryczny.

Różnica w cenie pojedynczej manetki to jedno wyjscie na piwo z kumplami lub pizze ze znajomą...

Napisano

Różnica w cenie między XT, a XTR? Drogą pizzę macie we Wrocławiu :P

Podobnie jak reszta przychylam się do zdania, że o ile o XT warto pomyśleć, o tyle nie ma co zaprzątać sobie głowy zakupem XTR.

Napisano

Tu jest "krótka piłka" jak ja to mówię. Jak często operujesz manetkami to bierz te XTR'y. Czy ma to sens czy nie?? Dla mnie nie ma ale z pod tego znaku lepsze to niż na ten przykład hydraulika, korba czy piasty ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...