fisch60 Napisano 29 Grudnia 2014 Napisano 29 Grudnia 2014 Mam pytanie do kolegów, czy w pedałach time roc atac s/ xc 4 wielkość podparcia jest taka sama w pedałach time atac xc 6 , ewentualne różnice w tych pedałach.
jasinski21444 Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 Tak , różnica jest we wadze - im wyzszy numerek tym lżej .
venom2000 Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 No i możliwość regulacji napięcia sprężyny rzecz jasna,od siebie dodam że są pancerne
GhOsTwrc Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 pedały pancerne , mosiężne bloki natomiast umieraja szybko.
Mod Team IvanMTB Napisano 30 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 30 Grudnia 2014 Kłaniam, No co Ty powiesz? Ciekawe, jak to jest że używam tych samych bloków od 2 sezonów i jakos niebardzo chcą umierać Za to z bliżej nieznanych przyczyn, bloki Kranków tak samo mosiężne, w bardzo podobnym kształcie padały mi po 1/4 przebiegu Tajmowego... Szacunek... I.
fisch60 Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Napisano 30 Grudnia 2014 Dziękuję kolegą za wyczerpujące informacje mam jeszcze jeden dylemat - otóż mogę kupić look quartz carbon w dobrej cenie używane jak to się ma do pedałów przedstawionych w temacie - zależy mi na wygodzie użytkowania -moja jazda to z lekkim zacięciem sportowym nie ma wielkiego znaczenia waga natomiast większą wagę przywiązuje do komfortu użytkowania, nadmienię że mam sporą stopę wg sidi 49 /eagle/ . W używanych aktualnie shimano czuje wyraźnie pod podeszwą buta blok - pozdrawiam Paweł - fisch60
provid Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 Miałem Shimano, Look i teraz przez cały sezon Time (miały być XC4 ale że nie było to dostałem XC6 w cenie XC4;) ) i zdecydowanie Time wypada najlepiej z tej trójki. To jest moje odczucie, więc nie jechać po mnie Różnica między XC4 i XC6 jest jedynie wagowa, z tego co kojarzę no i cenowa. Bloki Time są jeszcze w bardzo dobrym stanie i pewnie jeszcze sporą część następnego sezonu przejadą. But trzyma się sztywno i jeszcze się nie wypiął, tak jak w Shimano. Co do pedałów Look, to jakoś dziwnie mi się w nich jeździło, więc poszły w odstawkę po 2 miesiącach. Nie wiem dlaczego, ale to nie było to. Jakbym miał wybierać, to wziąłbym zdecydowanie i ponownie Time. Wiem, że trochę kosztują (w porównaniu do Shimano) ale są warte każdej wydanej złotówki
Poochaty Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 Ja się z kolei przesiadłem z time na looki. Wg mnie jedne i drugie działają podobnie, podparcie też podobne (używałem time alium) , looki trochę inaczej się wpinają i mają większy luz poosiowy blok - pedał, ale jakiejś kolosalnej różnicy to nie widzę. U mnie kluczową kwestią byla waga - looki 60% time'ów
fisch60 Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Napisano 30 Grudnia 2014 Dziękuję kolegom za wypowiedzi i rady - zamówione zostały time atac xc 6 pozdrawiam fisch60. Temat do zamknięcia.
venom2000 Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 mosiężne bloki natomiast umieraja szybko W tym roku po 2 latach katowania wymieniłem na nowe ale na poprzednich ten sezon przejechałbym bez problemu,więc pytam gdzie ta szybka śmierć bloków? Podaj przykład opatrzony zdjęciem
GhOsTwrc Napisano 30 Grudnia 2014 Napisano 30 Grudnia 2014 kupilem w kwietniu przed startem w Miekini pedaly time xc2 - do pazdziernika stuknelo z 7000 km , podczas dynamicznej jazdy , gdy pojawiły sie jakies korzenie czy nawet zjazd/wjazd na krawęznik przy ok 35 km/h kilka razy but sie wypinał z pedała. Nie chce myślec co by sie stało na zjezdzie w góach przy 50-60 km/h. Zdjęcia nie mam bo sprzedalem bloki razem z pedałami.
venom2000 Napisano 1 Stycznia 2015 Napisano 1 Stycznia 2015 Nie wiem jakim cudem tego dokonałeś Nigdy mnie się nie zdarzyło coś takiego z tymi pedałami
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.