Skocz do zawartości

[hamulce] Shimano m446, czy warto?

longjumper88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początku chciałbym się przywitać bo jestem tu nowy.

Kupuje właśnie rower i padło na krossa level a7 z 2013 r. Występuje on w różnych wersjach różniących się od siebie hamulcami. W,, moim'' sklepie mają akurat wersje z shimano m446 i tu mam właśnie dylemat , bo te hamulce kross montuje również do swoich niższych modeli i zastanawiam się czy są warte tego żeby pakować je do roweru za 2600zl. Mam się starać znaleźć model z elixirami 3? Jak te hamulce kolo siebie wypadają? Dodam że ważę 74kg i rower będzie jeździł cały rok. Dom-praca - lekki teren

• Mod Team
Napisano

jeśli cały rok to zdecydowanie zapoluj na wersję z elixirami. Wspomniany model od Shimano jest dość bezawaryjny do pory do czasu. Tu na forum czytałem sporo opinii że zaciski nie są w stanie przeżyć zimy ;)

Napisano

Dzięki za info, jednak miałem nadzieje ze znajdzie się ktoś kto potwierdzi ze np w ,,nowej edycji" problem uszczelek został rozwiązany :P

Podzwoniłem po wszystkich sklepach w Krakowie i wszyscy mają model z Shimano :( Myślicie ze na ile dało by się zbić ceny ten rowerek gdybym w sklepie ponarzekał te puchnące hamulce?

link do sklepu http://www.mudserwis.com/kross-level-a7-2013

Napisano

W sumie te shimano to podstawowy model , ale z kolei elixiry też nie cieszą się dobrą opinią. I to też najniższy model jest. A Shimano ma tę przewagę, że części ogólnodostępne. Zagadaj z nimi, żeby zamiast rabatu podmienili Ci hamulce na lepsze. Dla Ciebie korzystnie, dla nich też, bo na pewno coś znajdą jak to sklep.

• Mod Team
Napisano

Poochaty - zapomniałeś dodać czas przeszły - nie cieszyły się  Nowsze elixiry są całkiem ok, czego nie można powiedzieć o podstawowym hamulcu hydraulicznym sh*tmano. Co mi po tym, że łatwo można zdobyć klamkę, skoro te hamulce nie potrafiły zatrzymać rower na warmińskich pagórkach.

Napisano

Generalnie z dwóch opcji wybrałbym trzecią, czyli dogadał się ze sklepem, co by mi wymienił hample na inny model. np. deorki z z zeszłego roku. A najlepiej żeby to zrobili w ramach rabatu. Jak rower kosztuje 2600 zł a oni sobie takie hample kupią za 280 jako sklep, to tak naprawdę jakby Ci dali 12 % rabatu. Czyli nic nadzwyczajnego o tej porze roku.

Napisano

Ja miałem elixiry 3 i trudno mi wyobrazić sobie by istniało coś gorszego.Pomysł z negocjowaniem wymiany hebelków na lepsze za dopłatą jest całkiem niezły. Przy jeździe całorocznej bez problemu zarżniesz każdy podstawowy model hamulców. 

Napisano

Dopłać chociaż do Deore M615 - nowy komplet można już znaleźć za 340zł więc jak Ci wymienią te M446 to wyjdzie niewielka różnica w cenie a heble będą o niebo lepsze. Wiele sklepów nie będzie z taką wymianą robiło problemów, ostatnio kupowałem rower dla kumpla i zrobiliśmy podobną zamianę w hamulcach. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...