zomg Napisano 30 Listopada 2014 Napisano 30 Listopada 2014 Od pewnego czasu coś sobie stuka w okolicach korby (Shimano FC-M552) - niezależnie od przełożenia, choć bardziej przy większym obciążeniu. Zdarzają się 2 stuknięcia na obrót korbą, da się też to usłyszeć np. kręcąc kawałek w przód i tył. Zrobiłem parę obrótów samym lewym i prawym pedałem (SPD) - w obu przypadkach to samo. Na stojaku oczywiście wszystko ok. Pomyślałem, że to wina suportu - wymieniłem i różnica jest tylko taka, że teraz mam nowy suport. Poprzedni był porządnie dokręcony. Popatrzyłem sobie z góry na korbę - widać, że podczas kręcenia, zębatki nie są ustawione idealnie prosto - jest jakby "luz" mający jakieś 2mm (najbardziej z prawej są zęby blisko prawego ramienia korby) - widocznie korba już się wygięła (przebieg rzędu 2.5k-3k km). Trochę to jednak dziwne - myślałem, że przy wykrzywionej korbie, będzie słychać raczej chrupanie łańcucha o przerzutkę (przy każdym obrocie stopniowo coraz głośniejsze i potem coraz cichsze). Poza tym, nie ma jakichś szczególnych problemów z działaniem przerzutek, łańcuch nigdy nie przeskakiwał itd. A jeśli to jednak wina korby - czy modele z serii SLX/XT cechują się większą wytrzymałością czy raczej mniejszą z uwagi na redukcję masy?
Mod Team Puklus Napisano 30 Listopada 2014 Mod Team Napisano 30 Listopada 2014 Zdejmij łańcuch i zakręć szybko korba, jak jest krzywa, ma bicie powinno być to widać. Wiesz o to może stukać ? może o widełki ?
zomg Napisano 30 Listopada 2014 Autor Napisano 30 Listopada 2014 Zębatki dokręcone. Zdejmij łańcuch i zakręć szybko korba, jak jest krzywa, ma bicie powinno być to widać. Wiesz o to może stukać ? może o widełki ? O widełki nic nie zahacza. Bicie jest - max 2mm na boki dla największej zębaki, dla pozostałych trochę mniej, ale wygląda to podobnie - zęby przy ramieniu korby przesunięte bardziej w prawą stronę. Dodam tylko, że aby wysunąć korbę ze starego suportu, nie musiałem się specjalnie męczyć - poszło całkiem lekko, ale żeby do końca wlazła w nowy, musiałem już użyć sporej siły (mimo, że gwinty na śrubach suportu chwyciły jak trzeba).
rooger Napisano 1 Grudnia 2014 Napisano 1 Grudnia 2014 Mnie tak w konia robił zużyty pedał, stukał dokładnie tak jak mówisz natomiast dźwięk rozchodził się tak że myślałem iż to suport się sypie
zomg Napisano 2 Grudnia 2014 Autor Napisano 2 Grudnia 2014 Przesmarowałem pedały na tyle, na ile się dało od zewnątrz, pobawiłem się podczas jazdy przednią przerzutką, ale widzę, że to chyba nie to. Kombinowałem w domu z naciskaniem na pedały, żeby to usłyszeć - albo to zbieg okoliczności, albo to ma związek z tylnym zaciskiem - przynajmniej takie odgłosy słyszałem jak zacząłęm się nim bawić. Tylna przerzutka się trzyma, hak ok, zacisk cały - może był za słabo zaciśnięty (albo za mocno?). Ale to byłoby trochę dziwne - bo stuka tylko podczas pedałowania, zwłaszcza przy używaniu większej siły. Na "luzie" cisza - nawet jak podczas jazdy lekko podrzucam tył.
zekker Napisano 3 Grudnia 2014 Napisano 3 Grudnia 2014 Próbowałeś na siedząco i stojąco, żeby wyeliminować sztycę? Można też kierownicę sprawdzić.
Mod Team michuuu Napisano 3 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 3 Grudnia 2014 Zdejmij koło, oczyść zacisk i miejsce mocowania w widełkach. Miałem efekt trzeszczenia, strzelania i powodem było miejsce styku osi z ramą.
zomg Napisano 5 Grudnia 2014 Autor Napisano 5 Grudnia 2014 Tylny zacisk wyczyszczony, mocowanie itd. również - nadal kicha. Zrobiłem mały test w warunkach domowych - hamulce zablokowane i naciskanie nogą na pedały w pozycji poziomej - przy większym nacisku sobie trzaska. Na pewno łańcuch o nic nie trze, hamulce są ok, bo sprawdzałem też bez hamulców. Przedni widelec odpada - jak już, to słychać coś w okolicy korby i tylnego trójkąta. Dźwięk trudno namierzyć, bo "rozchodzi się" po ramie - chyba, że to rama trzaska. Problem występuje także po wyjęciu sztycy i tylnego zacisku. Pedały są ok, bo naciskałem także na same ramiona korby - dla lewego i prawego to samo. Lewe ramię dokręcone jak należy. Koła w miarę nowe, bębenek pracuje ładnie.
Mod Team michuuu Napisano 5 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 5 Grudnia 2014 chyba, że to rama trzaska Poszukaj czy w okolicach suportu nie ma pęknięcia.
zomg Napisano 5 Grudnia 2014 Autor Napisano 5 Grudnia 2014 Rama obejrzana - wygląda ok. Pomyślałem, że może by spróbować wyczuć palcami, gdzie rozchodzi się trzask - wyszło, że najbardziej po dolnej rurze prawego wylnego trójkąta. No to może tylna przerzutka - hak dokręcony. Odkręciłem całą - dalej coś trzaska. Założyłem stare koło - cisza. Śruba mocująca kasetę niby trzyma, ale rozkręciłem całość, dałem więcej smaru niż ostatnio, skręciłem trochę mocniej (niestety nie mam klucza, który odmierzy mi te 40Nm, więc musiałem na oko ). Po złożeniu niby jest nadal ok, ale spokojny będę dopiero jak sprawdzę to na trasie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.