Skocz do zawartości

[buty] Pielęgnacja, czyszczenie

bliitz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Chciałem się dowiedzieć jak czyścicie buty spd. Domyślam się, że pranie ich w pralce to nie jest najlepszy sposób. Nie chodzi też o mycie ich po jakimś rajdzie w błocie tylko o odświeżenie po zwykłym użytkowaniu. Czy są do tego jakieś specjalne preparaty a może jakieś dobre domowe patenty?

Napisano

Nie pierz ich w pralce, bo Ci się rozkleją albo "ścisną". Najlepiej czyścić je ręcznie w misce z użyciem mydła i ciepłej wody. Na koniec można natłuścić kremem Nivea albo bezbarwną pastą w płynie. Wkładki można szybko wyszorować szczoteczką do paznokci.

Do codziennego odświeżania jest taki fajny patent w aerozolu firmy Kiwi. Niestety nie pamiętam nazwy. Kosztuje koło 15 zł, starcza na dłuuugo i działa bardzo przyjemnie :-)

Napisano

Jeżeli masz jasne buty, to należy je czyścić na tyle często, żeby materiał nie stracił swojego jasnego koloru.

W przypadku czarnych troszkę rzadzej można je czyścić.

Najlepiej wodą z mydłem i szczoteczką je wyszorować. Jeżeli mydło nie daje rady to można użyć proszku do prania.

Po wyczyszczeniu buta bierzemy się za wkładki. Metoda dokładnie taka sama.

Buty najlepiej suszyć w temperaturze pokojowej, a nie np pod grzejnikiem, bo mogą ulec deformacji. Ja wypycham też czubki np zagnieconym papierem śniadaniowym, żeby się nie zaginały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...