Skocz do zawartości

[przerzutka] zachoiwanie kółek i napinacza

Sansei6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pewnie to coś prostego ale tak bywa, że takie rzeczy się przegapia, wieć sorki za banał jeżeli tak...

Otóż podczas prowadzenia roweru do tyłu apinacz z kółkami "podwija sie" do góry i aż do blokowania lub prawie spadania łańcucha z tyłu... to tylko kwestia regulacji? A może coś w napinaczu, czy kółkach? 

Napisano

jeśli jak to określiłeś podczas prowadzenia do tyłu roweru zawija się łańcuch to proponuję rozebrać tylną piastę i wyczyścić dokładnie bębenek i zabierak po czym nasmaruj niezbyt grubo w miarę rzadkim smarem

Napisano

jeśli jak to określiłeś podczas prowadzenia do tyłu roweru zawija się łańcuch to proponuję rozebrać tylną piastę i wyczyścić dokładnie bębenek i zabierak po czym nasmaruj niezbyt grubo w miarę rzadkim smarem

bębenek smaruje sie rzadkim olejem a nie smarem

Napisano

:icon_confused:

??

A to czemu? Żeby po 100km napi....... tak żeby uszy więdły?

Ile bębenków rozbierałem w tylu był smar, też daję smar tylko bardzo dobry i nigdy z tego powodu nie miałem problemów.

Super pomysł na "trwałe" smarowanie części ruchomych, rzadki olej.... no no....

Na pewno dobrze wpływa na trwałość zapadek.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hehe, dopiero dzis miałem chwilkę, bo nie była to zbyt uciążliwa sprawa... i z mojego dochodzenia wyszło, że sprawcą tego problemu było pierwsze kółko w napinaczu, sieprzycinało, przeczyściłem je, psiknałem smarem i póki co... działa i pięknie się wszystko kręci do tyłu ;) Jutro szykuje się mała przejażdżka to zobaczymy... moze to jakaś oznaka czychającej większej awarii albo poprostu wymiany napinacza, kółek? Może do wiosny?

Napisano

Wykręć oba kółeczka, dokładnie wyczyść i ślizgi delikatnie dotknij olejem do łańcucha. Jeżeli tulejka ceramiczna to nie trzeba smarować, wystarczy wyczyścić. To jest robota na 10 minut a będzie wszystko grało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...