lenar87 Napisano 26 Października 2014 Napisano 26 Października 2014 Witajcie, od pół roku przymierzam się do zakupu mojej pierwszej szosy. Do wydania mam niewiele bo maksymalnie 3500 zł. Niestety mam pewne oznaki nerwicy natręctw i chcę aby rower był nowy . Rozglądałem się po rynku i znalazłem trzy ciekawe propozycje: - Cube Peloton Pro- Planet x RT 58 - Silverback Strela 1 Ten pierwszy najbardziej przypadł mi z powodu malowania, osprzęt to mieszanka Tiagry i 105. Niestety cena w chwili obecnej to prawie 4 000 zł. Drugi oparty na pełnej Tiagrze, fajne malowanie, najlżejszy z tego towarzystwa, cena z przesyłką to niestety 3800 zł trochę za dużo, ale byłbym w stanie się ku niemu skłonić, jeśli to faktycznie solidny rower. Jestem lekkim maniakiem dobrego audio, miałem kilka produktów angielskich manufakturek i zawsze ich jakość do ceny była świetna... pytanie czy tutaj jest tak samo? Ostatni kandydat to Silverback Strela 1 - pełna 105, 9kg wagi, firma jak się zorientowałem zupełnie nieznana w Polsce, bez oficjalnego dystrybutora - tylko jeden gość to sprzedaje w Polsce na Allegro. Rower brzydki jeśli chodzi o malowanie, ale taniuteńki - 3300zł za sprzęt z pełną grupą 105 to wg mnie okazja. Pytanie czy ktoś miał do czynienia z tym sprzętem? Czytałem ciekawe opinie na jego temat, ale pochodziły z ... RPA i tego typu krajów. Ktokolwiek cokolwiek wie na temat tego sprzętu? Nie chciałbym kupić czegoś z ramą która rozleci się po roku. Jestem świadom, że na dzień dobry po jakimś jednym sezonie warto by było zafundować sobie nowe koła, lepsze opony etc., ale teraz po prostu chciałbym zacząć przygodę z szosą (aktualnie mam mocno uszosowionego crossa, ale to nie to samo). Dodam, że w cenie 3300zł znajduje się model z 2014 roku, czyli 10sp.Oczywiście otwarty jestem na inne propozycje, ale nie wiem czy ktoś mnie zaskoczy w tym przedziale cenowym.
rodszyld69 Napisano 26 Października 2014 Napisano 26 Października 2014 Merlin, Felt, Sensa, Sensa2, Ridley, Masz się teraz nad czym zastanawiać
tobo Napisano 26 Października 2014 Napisano 26 Października 2014 Silverbacki mtb zaczęli kupować forumowicze i o ile pamiętam to opinie raczej są pozytywne. Wg mnie sporą przewagą nowej 105tki w tym rowerze jest jej lekkość działania. Grupa oferuje dużą ilość kaset o różnej rozpiętości zębów (nawet do 32 jeśli trzeba) oraz korbę którą można przezbroić w zębatki dostępne poprzednio jedynie po wymianie korby (compact i standard). Korba swoimi rozwiązaniami jest teraz bliższa ultegrze i da, poprzednio niższym grupom.
olek19 Napisano 26 Października 2014 Napisano 26 Października 2014 Merlin, Felt, Sensa, Sensa2, Ridley, Masz się teraz nad czym zastanawiać tylko ten merlin nie za bardzo wysyła rowery do Polski z tego co widzę .......... z tych trzech to rzeczywiście silver wypada najlepiej 105 to już jest osprzęt o klasę wyżej niż Tiagra szczególnie odczujesz to w płynności działania przełożeń no i w hamulcach od 105 to już fajnie się centrują, w Tiagrze niestety lubią się przechylać na na prawą stronę silverback to ogarnięta marka raczej nie obawiałbym się pękających ram.... to że nie jest znana w Polsce to naprawdę słaby argument myślę że wiele wiele bardziej czołowych marek nie wiele ludziom w naszym pięknym kraju mówi kolor rzecz gustu mi się podoba bo w barwach narodowych
rodszyld69 Napisano 27 Października 2014 Napisano 27 Października 2014 tylko ten merlin nie za bardzo wysyła rowery do Polski z tego co widzę .......... Muszą mieć jakiś błąd na stronie, chyba ze tylko do U.K. już mają wysyłkę. A jeszcze w maju można było zamawiać. Trzeba by było wysłać do nich wiadomość z zapytaniem czy wysyłają po za granice U.K.
brachol Napisano 27 Października 2014 Napisano 27 Października 2014 Niestety nie jest to blad. Chcialem kupic u nich rower z koncem lipca (zdaje sie, ze ostatniego) i dodajac go do koszyka wital mnie komunikat, ze nie moga wyslac roweru do Polski (wybierajac inny kraj pojawiala sie podobna wiadomosc) - dzien lub dwa wczesniej wszystko bylo jeszcze ok. Myslac, ze jest to wlasnie jakis blad, napisalem do nich o co chodzi. W odpowiedzi otrzymalem jedynie, ze maja jakies problemy z kurierami... Tydzien pozniej odpowiedz byla taka sama, bez zadnych konkretow. Widocznie nic sie nie zmienilo. Wydaje sie to dotyczyc tylko rowerow, poniewaz z innymi przedmiotami nie ma takiego problemu (sprawdzone kilka na szybko - ciuchy, osprzet).
Darek14 Napisano 1 Listopada 2014 Napisano 1 Listopada 2014 http://allegro.pl/rower-szosowy-focus-culebro-sl-2-0-4299-3299zl-i4751349367.html Nie podałeś ile masz wzrostu więc nie wiem czy rozmiar będzie odpowiedni. Producent renomowany i w świecie kolarstwa szosowego bardzo uznany, również cena wydaje mi się atrakcyjna. I chyba takich ofert warto raczej szukać. . Jestem lekkim maniakiem dobrego audio, miałem kilka produktów angielskich manufakturek i zawsze ich jakość do ceny była świetna... pytanie czy tutaj jest tak samo? Nie ma tu żadnej analogii.
lenar87 Napisano 17 Listopada 2014 Autor Napisano 17 Listopada 2014 Niestety Focusa sprzątnięto mi sprzed nosa, tak samo jak Silverbacka Strelę 1 z 2014 roku. Wziąłem jednak ostatnią sztukę z 2013 roku (ta sama konstrukcja, malowanie bardziej mi odpowiadało, jedyna różnica to to, iż w wersji 2013 przednia przerzutka była montowana do haka wspawanego w rurę podsiodłową, a w 2014 montowana była na obejmach).Zrobiłem na rowerze w weekend 50km w warunkach pół mokro na pół sucho. Niestety miałem przerwę w pedałowaniu praktycznie od końca września (wyjeżdżam do pracy o 5 rano, wracam o 5 wieczorem, więc w okresie jesienno-zimowym przerzucam się na bieganie), warunki jakie zastałem różniły się od tych z ostatnich wycieczek. Za dużo było elementów, które wpływały na ocenę (wiatr, pierwsza w życiu jazda na szytkach, mokro, luźniejsze ciuchy, nie do końca ustawiony rower no mnóstwo), ale czuć różnicę. W tak niesprzyjających warunkach na moim 5,5km odcinku sprintu pobiłem Personal Best o 2 s. Przy czym ostatni rekord był robiony w szczycie formy w sierpniu tego roku, przy słońcu, na rowerze który znałem, na którym pewnie się czułem i bez kilogramów ciuchów robiących za spadochron .Niestety będę mógł się o nim wypowiedzieć okiem amatora pewnie dopiero w kwietniu 2015 gdy go wystarczająco objeżdżę.
olek19 Napisano 17 Listopada 2014 Napisano 17 Listopada 2014 to że przednia przerzutka mocowana bezpośrednio do ramy to lepiej, sztywniej no i precyzyjniej i do tego parę gram lżej. Na wietrzne dni polecam ucieczkę w góry ja tak robię po bokach las i wtedy o wiele mniej wieje bo walka z wiatrem to porażka może zniechęcić do jazdy a jak pierwsze wrażenia z roweru, ostatnio różne silvery są tu dość często polecane na forum dobrze jakby się ktoś coś wypowiedział,,,,
lenar87 Napisano 18 Listopada 2014 Autor Napisano 18 Listopada 2014 Tak wiem, że to lepsze rozwiązanie z tym hakiem przerzutki przedniej, dlatego nie rozpaczałem, że rowerek postał rok w magazynie tylko brałem . Co do wiatru - no cóż, za dużo jeżdżę by nie wiedzieć jak to potrafi być upierdliwe. Ogólnie jeśli o mnie chodzi, to chyba słabiak jestem, bo od końcówki września do końca marca raczej odstawiam rower na bok - nie widzę większego sensu wyjeżdżania na 40-60 minut. Człowiek ubiera się i szykuje 30 minut, by na chwilę wyjść, zmarznąć i niewiele z tego mieć frajdy. Wolę wrzucić buty biegowe i te 50 minut pobiegać. Bardziej się zmęczę, mogę to robić po zmroku i nie jest tak zimno. Wracając jednak do samego roweru - oczywiście jest to moja pierwsza szosa, stąd nie chcę by brano moje wywody jako słowa wyroczni. Porównując go jednak z inną niemiecką maszyną, którą posiadam (choć na ramie widnieje napis made in hungary) - crossowego Herculesa Icona Pro, to w Silverbacku rzucają się w oczy ładniej wykonane spawy. Rama jako taka sprawia wrażenie solidnie wykonanej i sztywnej. Swoje ważę (82kg) i serio nie mam obaw, że coś połamię. Oczywiście widziałem ładniejsze z punktu widzenia estetyki ramy - choćby carbonowe Spece, ale to jest inna półka. Mi najbardziej podoba się super formowana dolna rura dużego trójkąta, która rozszerza się od szerokości rury sterowej z przodu, do szerokości suportu, zmieniając swoją geometrię przekroju. Wygląda jak płaszczka. Dziwi mnie, że górne rury tylnego trójkąta są postawione jakby w poprzek (szerszym profilem prostopadle do kierunku jazdy), ale projektowali to pewnie mądrzejsi ode mnie i aerodynamika nie była tutaj najważniejsza. Ogólnie na plus, jak na sprzęt z pełną grupą 105, za mniej niż 3500zł, to nie można chyba spodziewać się czegoś o wiele lepszego. Podzespoły jak sztyca, mostek, kierownica produkowane przez Silverbacka również wyglądają na dobre jakościowo. Jedyne co w chwili obecnej muszę wymienić do siodełko na jakiegoś Speca Romina, bo aktualne oczywiście nijak mi nie pasuje. Jednak to standardowy ból przy każdym zakupie nowego roweru - siodełko pierwszy element do wymiany.
olek19 Napisano 18 Listopada 2014 Napisano 18 Listopada 2014 akurat w tym roku we wrześniu i październiku no nawet do połowy listopada to mieliśmy większe temperatury jak czasem w maju czy nawet w czerwcu także była idealna jesień na rower, ja dopiero dzisiaj jadąc do pracy na rowerze pierwszy pomyślałem że chyba to już koniec sezonu rowerowego w tym roku ale zobaczymy może to chwilowe ochłodzenie powodzenia z rowerem z tych co tu były podawane to myślę że to był najlepszy wybór
lenar87 Napisano 18 Listopada 2014 Autor Napisano 18 Listopada 2014 Masz rację, w tym roku październik też był ok, ale nie siedziałem w siodełku tyle ile bym chciał. Niestety. Po powrocie z pracy najszybciej gotowy na rowerek mogę być pare minut przed 18... nie lubię jeździć w nocy, a ściemniało się dość szybko. Poza tym masa obowiązków ehhh... no końcówkę sezonu zawaliłem w tym roku Co do roweru - mam nadzieję że posłuży. W 2015 planuję nim wskoczyć na Stelvio i przejechać w 48h z Zakopca do Gdyni. Ostatnio z sakwami na Herculesie w turystycznym tempie udało się to zrobić w 99h, więc mam nadzieję, że się uda .
olek19 Napisano 18 Listopada 2014 Napisano 18 Listopada 2014 przejechać w 48h z Zakopca do Gdyni to chyba fizycznie nie możliwe, ale życzę powodzenia
jur Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 Niemożliwe nie istnieje pozatym to jest absolutnie wykonalne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.