Skocz do zawartości

[kask] Problem... czy na pewno ?

LUTY123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Wiec tak mam kask Author Rocca roz. 54-58cm hmm i tak jeździłem  dłuższy czas w tym kasku ale ostatnio przy glebie wydawał mi się strasznie dziwny. Zmierzyłem ponownie obwód głowy (dokładnie tak jak na necie pokazują) i mam 59cm czyli teoretycznie zły, wiec udałem się do sklepu z dużym wyborem kasków... patrzę rozmiar 56-62cm wiec chyba powinien być dobry. Gdy założyłem  kask i ścisnąłem głowę pokrętłem z tyłu kasku to i tak łapiąc za kask rusza się na prawo i na lewo. Może to głupie pytanie ale czy to normalne ?

Napisano

Prawidłowo dopasowany kask nie powinien się obracać samoczynnie przy energicznym ruchu głowy praw-lewo. Nie wiem co ma do rzeczy łapanie.

Źle mnie zrozumiałeś, chodzi mi o to że, wkładam kask na głowę, głowa nic nie ruszam, rękoma łapę kask i rusza się w prawo i lewo a nie obraca ...

Napisano

Wiec skoro mam kask roz. 54-58cm, a głowę mam 59cm, kask niby jest na głowie ale czy w nim jest bezpiecznie ?  Pewien człowiek powiedział tak " wytni se trochę styropianu z środka i będzie cud miód pasował " Stwierdziłem że wolę kupić nowy kask niż próbować czegoś takiego :/ Co wy o czymś takim myślicie ?

Napisano

Dużo zależy od konstrukcji. Ja temat przerabiałem bo musiałem kupić nowy kask (661 recon poszedł w drzazgi po ostatnim crashu). Przykładowo ten stary 661 był taką po prostu skorupą z wkładkami z gąbki. Nowy Bluegrass ma wewnętrzną uprząż METa, która obejmuje czaszkę jak dokręcasz regulację ale i tak między uprzężą, a skorupą jest pewna przestrzeń. 

Niezależnie od konstrukcji zawsze kask musi mi się pewnie trzymać makówki bez zapinania paska pod brodą. Wystarczy potrząsnąć głową i sprawdzić czy się nie przemieszcza. Na zapiętym pasku kask nie ma prawa się ruszać/przesuwać nawet jeżeli tańczysz pogo na środku sklepu :P

Napisano

A uwiera Cię w głowę albo siedzi płytko?

raczej płytko gdy ściągam kółeczko z tyłu głowy kask idzie w górę :/ czyli moim zdaniem jest źle :/

Napisano

Już Ci ishi napisał, prawdopodobnie kask ma plastikową obejmę wewnątrz skorupy którą regulujesz poprzez pokrętło z tyłu kasku, dlatego pomimo zaciśniętej opaski wewnętrznej kask może się wydawać lekko luźny. Za trzymanie kasku tak naprawdę odpowiadają 4 paski, więc wyreguluj im poprawne kąty tak, aby były równomiernie naprężone po zapięciu pod brodą.

A to czy siedzi płytko sprawdzisz zakładając go na głowę przy pełnym otwarciu rozmiaru na pokrętle i sprawdź, czy czubkiem głowy dotykasz gąbek umieszczonych na sklepieniu kasku, jeżeli tak to pozostaje regulacja na pokrętle i paskach.

A to, że kręcąc kółeczkiem kask idzie w górę to dobrze bo oznacza, że masz okrągłą głowę. Gorzej jakby zsuwał się na szyję :)

Napisano

Ale jak skręcasz na chama to się podnosi czy nawet jak dokręcasz tak powiedzmy delikatnie? Ja też na początku miałem takie wrażenie jak był nowy, że jest za płytki a teraz to leży wygodnie na głowie. Jeździłeś już wcześniej w kasku czy to życiówka i nie masz porównania? I może powiedz jaki masz kask. Miałem speca co był głęboki po łokcie i jak zakładałem później moją alpinę to wydawało mi się, że ledwo na czubku głowy wisi.

Kwestia kolejna, zależy jaką masz fryzurę. Przy dłuższych, bujnych kask się zsuwa. Przy ogolonych na 3 mm nie ma takiego problemu. I nie wiem jak jest u innych ale u mnie w kasku i na głowie takie cuda się dzieją.

Napisano

Ogółem kask leży wygodnie, przodem głowy dotykam gąbki w kasku. Gdy ściskam na chama się zsuwa. To mój drugi kask Author Rocca :) Myślałem nad kaskiem Giro livestrong, ale nie miałem tego na głowie nawet :/  Co wy myślicie o tym kasku ? Włosy mam tak z 2cm :)

• Mod Team
Napisano

Kask sam w sobie jest ok ale musisz przymierzyć. Np. mi większość giro kształtem odpowiada ale już z innymi producentami bywa bardzo różnie.

Napisano

Ogólnie chciałem nabyć giro, ponieważ mi się bardzo podoba i ma wkładkę na zapinaniu przy szyi czego nie ma mój Author. A to trochę denerwuje :/

Napisano

Głowa do kasku czy kask do głowy? Mam dwa takie same kaski i jeden jest nowy a drugi ma dwa lata, całkiem dwa różne kaski, kwestia wyrobienia się gąbki, pasków ale naprawdę nie jest taki sztywny i miękko siedzi na głowie. A głowa do kasku to musi się dopasować w sensie przyzwyczaić jak tyłek do siodła.

Napisano

tylko ja ten kask znalazłem na Olx wiec nie wiem czy z odesłaniem będzie tak kolorowo :/ ale mam kask 54-58cm głowę mam 59cm dołożyć tą 100zł i kupić sobie ten większy kask ?  czy na tym jakoś jeździć, bo niby na głowie jest, ale niepewnie się trzyma :/

Napisano

chodzi o to że z neta rozmiar 56-62cm jest i nie wiem czy brać czy nie. Czy jest sens kupować inny ?

ja też jestem 59 i nie bardzo mi się uśmiecha kupowanie czegoś obardzoszerokim zakresie albo Lki czy XLki gdzie to 59 jest dolną granicą zakresu; człowiek wygląda jakby miał kocioł na głowie, A PRZECIEŻ KASK DLA BIKERA JEST TYM CZYM KAPELUSZ DLA GENTELMANA

solidaryzuję się więc z Tobą w tej trudnej misji

• Mod Team
Napisano

Optymalną sytuacją jest kiedy obwód głowy jest po środku skali podawanej przez producenta, bo masz zapas na czapkę/bandanę/dłuższe włosy a jednocześnie możesz się ścisnąć na tyle ile potrzebujesz żeby kask nie latał.

Uważaj na kaski z OLX, ląduje tam cała masa podróbek firmowych kasków, niestety chińczyki i to zaczęły podrabiać. Podobnie z używanymi nigdy nie wiesz co przeszedł i czy nie ma pęknięć. Lepiej dołóż kup w sklepie, jak wtopisz z rozmiarem to zawsze możesz wymienić.

Napisano

@@Maniak, ma racje:

- regulacja musi mieć jeszcze zapas na bandanę  czy czapałkę jeżeli chcesz w pełni wykorzystać tzw. sezon

- elementy bezpośrednio odpowiadające za twoje bezpieczeństwo zawsze kupuj nowe

Napisano

Jeśli chodzi o sezon jeżdżę 365 dni w roku i teraz problem z czapką na zimę ... a co do kasku z OLX trafiłem chyba na kogoś uczciwego, miał mi sprowadzić konkretny model sprowadził go i wysłał zdjęcia mini pęknięcia,   na ogólnym zdjęciu by tego człowiek nie zobaczył i pytał czy  go chce czy ma sprowadzać inny. Kaski ma nowe a tamten został uszkodzony podczas transportu i jak by chciał mógłby mi go wcisnąć ale widocznie taki jak większość nie jest :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...