NiceGuyEdie Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Witam, Napisałem co prawda już post ale w złym temacie. Chciałem to zrobić szybko i jak mawiał mój nauczyciel historii "Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu", no i nie wyszło z tego nic dobrego więc postanawiam go napisać jeszcze raz tym razem tutaj. Mam na imię Kuba mam 25 lat i chciałbym zacząć swoją przygodę z MTB. Do wydania mam ok 10 k pln. Mój wzrost to 181 cm a waga oscyluje w okolicach 75 kilogramów. Mieszkam w okolicy Nowego Sącza Roweru zamierzam używać amatorsko głównie do jazdy dla własnej przyjemności. Chciałbym prosić o pomoc w wyborze odpowiedniego sprzętu dla mnie. Interesują mnie dłuższe wypady w góry (w przyszłości allmountain), dlatego ważne by rower dobrze podjeżdżał ale też dał radę zjechać. Po przeczytaniu wielu artykułów moją uwagę przykuł LP Zesty, znalazłem nawet coś takiego na allegro: http://allegro.pl/show_item.php?item=4704927589&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 I mam pytanie czy w takim budżecie opłaca się w ogóle pchać w coś używanego czy lepiej kupić odrazu nowy rower? A jak już barć używkę to na co zwrócić uwagę? Oraz liczył bym na jakieś wasze propozycje mieszczące się w tym budżecie. Za wszytskie rady i sugestie będę bardzo wdzięczny i bardzo dziękuję Pozdrawiam Kuba
robertocarlos Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Ten Lapierre ktorym jestes zainteresowany jest praktycznie nowy z tego co pisze sprzedajacy..Nowy taki kosztuje duzo kasiory ale z innym amorem..Super rower. Za 10 tys zl masz strasznie duzy wybor rowerow ,ale najlepiej jakbys sie na nich przejechal i wybral taki ktory bedzie dla Ciebie wygodny i komfortowy..
mklos1 Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Rower rynkowo jest warty prawie 20 kawałków i zerowy przebieg. Coś mi tu nie pasuje.
robertocarlos Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 no dziwne troche ..amortyzatory sa inne co prawda ale to nie powinno robic az takiej roznicy w cenie. sprzedajacy pisze ze mozliwy osobisty odbior wiec jak nie jest gdzies kradziony albo nie ma ukrytych wad to cena super.
NiceGuyEdie Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 @robertocarlos a mógłbyś mi jakiś model polecić w tym budżecie? I czy lepiej kupić używany czy nowy?
robertocarlos Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 z takimi pieniedzmi jakbym kupowal pierwszy rower to kupilbym nowy,chyba ze trafilaby sie taka okazja jak ten Lapierre ten rower mi sie podoba chorowalem na niego i malo sie w kredyt nie wpakowalem.. Masz 10 tyskow do wydania to poprostu odwiedz kilka sklepow ,poogladaj,poprzymierzaj ,przejedz sie na nich,wybierz kilka tych co najbardziej Ci odpowiadaja i z nich wybieraj albo wtedy zapytaj na forum o rade..Kazdy bedzie Ci radzil po swojemu wg tego co lubi badz jaka marka jezdzi a rower ma sie podobac Tobie i to jest najwazniejsze ,ma Ci pasowac i dawac przyjemnosc z jazdy ..
NiceGuyEdie Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 A jakieś sugestie czego powinienem szukać?
robertocarlos Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Zalezy do czego tak naprawde chcesz uzywac tego roweru..Piszesz ze rowerek ma podjezdzac ale i zjezdzac w przyszlosci ma to byc AM wiec na razie sam nie jestes pewny co bedzie Ci potrzebne z wikipedi .. http://pl.wikipedia.org/wiki/Rower_górski poczytaj sobie jest tam mniej wiecej opisane do czego jaki rower bedzie najlepszy..Wiadomo troche tam brakuje ale mniej wiecej o to chodzi..Firmy rowerowe czesto maja rozbiezne okreslenia stylow..Jest na ten temat troche fajnych artykulow w sieci i czasopismach.. Mysle ze powinienes szukac rowerku Enduro,AM bo mieszkasz w pieknych okolicach..
Rulez Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Nie musisz wyjeżdżać z Wikipedią, przecież jeździł już na rowerze więc pojęcie ma ..., Zesty to oczywiście cenowo bardzo dobra propozycja, niezły rower, ma tylko jeden wkurzający element - szerokie tylne widełki, co skutkuje tłuczeniem o nie piętami (sporo można o tym przeczytać) , wada ta została skorygowana dopiero w modelu 2015 ... Zamiast Zestego można Trancego: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/trance.27.5.1/18865/76334/#specifications
c1ach Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Nie zapominaj o tzw. ścieżkowcach (trail), czyli 120-130 mm skoku. Są to rowery optymalnie podjeżdżające i dzielne na zjazdach. Niestety jeśli miałbyś przeskoczyć np. przez zwalony pień dużego drzewa lub "spaść" ze skalnej ścianki, to trail się kończy, a zaczyna walka Ode mnie GT Sensor na kołach 650B, drugi rocznik tego modelu z zawieszeniem AOS: http://www.gt-bikes.pl/rowery/2015-gorskie/trail/sensor-expert lub taniej http://www.gt-bikes.pl/rowery/2015-gorskie/trail/sensor-elite
NiceGuyEdie Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Dziękuję za propozycje w sumie nad Trance'em się zastanawiałem zwłaszcza że koło 20% można rabatu wyciągnąć. O GT nie myślałem ale jest to ciekawa propozycja myślę że jak wrócę do Polski to postaram się poszukać tych rowerków w sklepach i przymierzyć się. Jak by znalazły się jakieś propozycje to z chęcią je rozwarze. Czy jeszcze jakieś wady posiada ten Zesty?
robertocarlos Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 a moze jakis Canyon?? https://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3609 https://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3567 https://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3559 ten 2 ma korbe z trzema koronkami wiec jak na poczatkujacego ridera gorskiego niczego nie zabraknie na podjazdach i szybkich zjazdach co do pierwszego to chyba bardzeij dla zaawansowanego ridera 1x11 ale jak kto woli..
NiceGuyEdie Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Z Canyon'em jest ten minus że ciężko go przymierzyć. Byłem już zdecydowany w sumie na Nerve CF 9.0 ale po rozmowach mailowych z serwisem nie mogłem się z nimi dogadać i zacząłem szukać czegoś z większym skokiem. Trail jak najbardziej mi się podoba ale boje się o zjazdy czy "wydmuszka" się nie rozleci. Stąd też moje zainteresowanie czymś lekko cięższym jak wspomniany już tu Zesty.
Rulez Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Kurczaki blade, jest jeszcze coś tak oczywistego : http://www.romet.pl/Rower,TOOL_275_20,10,668,14057,2015.html
NiceGuyEdie Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Jakoś nie brałem Rometa pod uwagę. Orientuje się ktoś jak z trwałością tej ramy?
Rulez Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Na pewno nikt się nie orientuje ... jednak jak do tej pory nie słychać o pękających ramach Rometa.
Sol Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Czy jeszcze jakieś wady posiada ten Zesty? Brak gwarancji producenta. Przy tym budżecie jest to wada z gatunku sporych.
NiceGuyEdie Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 A napęd 1x11 dla osoby początkującej jest dobrym rozwiązaniem? bo zastanawiam się jeszcze nad trance sx
Sol Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Napęd ma marginalny wpływ na technikę jazdy. Może mieć wpływ na prędkość/łatwość wspinania, ale to jest do nadrobienia kondycją - żaden napęd w sumie nie wjeżdża sam.
NiceGuyEdie Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 To jeszcze inaczej. Na jakie elementy powinienem zwrócić uwagę kupując pierwszy rower? Wiem że męczę ale nie co dzień kupuje się rower a nie chce zostać zagadany w sklepie przez sprzedawców i nie popełnić błędu w doborze w końcu chciałbym by to był rower na kilka sezonów i bym nie pluł sobie w brodę, że mogłem doczytać czy dopytać a skusiła mnie "ładna rama" to już tak kolokwializując bardzo.
Sol Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Głównie na dopasowanie ramy i osprzęt. Jeżeli chodzi o niuanse pracy zawieszenia, trzeba mieć sporą praktykę żeby je wychwycić, a jeszcze większą żeby porównać z innym sprzętami. Z drugiej strony teraz rowery są oferowane z tak dopracowaną zawiechą, że trudno trafić na bubel, a poza tym komuś kto bierze fulla po raz pierwszy sprzęt spodoba się na 99,5%. Dlatego patrz pkt 1, z czego najważniejsze jest dopasowanie ramy. Nie daj sobie wmówić, że rozmiar jest dobry jeżeli czujesz się na rowerze źle. Zwłaszcza nie daj sobie wmówić, że małą ramę da się wydłużyć mostkiem. W sprzętach do AM mostek nie może być za długi, a 70-80 mm już uchodzi za sporawy. Osprzęt to kwestia drugorzędna o tyle, że każdy rower jest oferowany z na tyle wystarczającym szpejem, żeby jeździć bez problemu. Ale niektóre firmy dają za te same pieniądze lepsze wyposażenie, niektóre znacznie (np. Canyon), co oznacza mniejsze inwestycje w przyszłości. I pod tym kątem należy na to patrzeć - o ile rzeczywiście nie zamierzasz inwestować. Ja np. od początku brałem ramę ze słabym osprzętem, bo interesowałam mnie głównie rama. Część szpeju już miałem, nowy sprzedałem, starczyło na upgrade na początek, resztę dobrałem w ciągu sezonu. Co do samego roweru, niedaleko masz Zakopane, a w nim dystrybutora Santy (Crazy Crank). Jak już objeździsz część sprzętu, wyskocz tam i sprawdź Bronsona. Jest ponad budżetem, ale może okaże się na tyle interesujący, że uznasz że warto dopłacić. Bardziej budżetowe propozycja to http://7anna.pl/product-pol-5839-Rower-Mondraker-2015-Foxy-R-27-5.html Dobry szpej, w tym dropper i ciekawa, aczkolwiek chwalona geometria.
NiceGuyEdie Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Fajny rowerek ale w cenie 17 k to trochę za dużo jak na pierwszą zabawkę. A co o Pivocie Mach 5.7 sądzicie? Co do drugiej propozycji to jakoś nie podoba mi się wygląd może mało ważne ale nie przemawia do mnie design Mondraker'a
Sol Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Jeżeli mowa o Bronsonie, jest do wyjęcia za 13k. Mach 5.7 to rama projektowana pod 26. Można zrobić konwersję na 27.5, ale to raczej nie to.
NiceGuyEdie Napisano 19 Października 2014 Autor Napisano 19 Października 2014 Dziękuję Sol za porady myślę że w przyszłym tygodniu uda mi się jakiś reserche zrobić i odwiedzę na pewno Zakopane a orientujesz się czy 13 to ostateczna cena czy może uda się coś stargować?
Sol Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Powiem tak - pogadać zawsze można i coś pewnie da się urwać, ale rewelacji bym nie oczekiwał. Nie dlatego, że dystrybutor jest be, wprost przeciwnie P. Chilecki ma zasłużenie świetną opinię. Po prostu ceny Santy w PL są chyba najniższe w EU, w sensie że są praktycznie równe cenom w detalu w US, a z czegoś takiego trudno urywać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.