JeszczeJeden Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Witam, Jest to mój pierwszy post na tym forum i w dodatku jestem totalnym amatorem jeśli chodzi o kolarstwo szosowe, także z góry przepraszam jeśli popełnię jakiś błąd. W takim wypadku nie bijce, wytłumaczcie Do rzeczy, po latach biegania chciałbym spróbować swoich sił w triatlonie i właśnie w tym celu zastanawiam się nad zakupem szosówki. Podejrzewam, że początkowo będzie to wyłącznie kilka startów w roku. Stąd moja prośba o pomoc w wyborze odpowiedniej zabawki. Mój budżet to około 5k pln. Moje parametry podane w temacie. Przeglądając forum widzię, że najczęściej polecanym modelem w tej cenie jest: http://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXSLP105/planet-x-pro-carbon-shimano-105-road-bike - natrafilem również na coś takiego: http://www.drakescycles.co.uk/m1b0s6p4451/CANNONDALE_CAAD10_105_5_C_2014 - w lokalnym sklepie polecono mi: http://www.bikesalon.pl/rower-trek-madone-2.1-2014-kolo-28-bialy#3526 Jakieś inne sugestie (preferowane sklepy w anglii)? No i generalne pytanie. Czy w przypadku początkującego jest sens kupować rower w podanej cenie, czy może lepiej kupić cokolwiek taniego, zorientować się w temacie i dopiero później podjąć samodzielną decyzje? Z góry dziękuję za pomoc
Rulez Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Merlin w rozmiarze 53 (a właściwie sądząc po długości nawet 50) powinien być akurat : http://www.merlincycles.com/merlin-malt-cr-5800-carbon-road-bike-60093.html Ma nową grupę 105 5800 - 2 X 11 . Czy jest sens kupować taki rower - moim zdaniem tak, wszak to nie jest żaden "wypas", po prostu rower na karbonowej ramie z niezłym amatorskim osprzętem.
Mod Team adamos Napisano 17 Października 2014 Mod Team Napisano 17 Października 2014 Skoro mowa o startach w zawodach triatlonowych, to zauważ, że PX ma w ofercie także rowery skonfigurowane typowo do jazdy na czas, mieszczące się w Twoim budżecie. Pytanie w którą stronę chciałbyś pójść?http://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXSPRIV3/planet-x-stealth-sram-rival-22-time-trial-bike
krzysiek33 Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Miałem taki budżet jak Ty, i celowałem w przełajówkę, z czsem zacząłem ewoluować w kierunku szosy i wczoraj kupiłem Authora Aura 55 . Jest to jeden z kilku konkurencyjnych modeli i wybierając wygrała cena bo przecenili go z 4400 na 3600 plus bon do zrealizowania w rowerowym sklepie internetowym na 500zł na np licznik i pedały plus jakiś ciuch. Innymi słowy masz rower, który kosztował 4400 za 3100, waży 8 kg, jest na 105, ma koła z oponami Mavic. Przymierzałem się do lemondki na nim i pozycja jest bardzo aerodynamiczna. Polecam, ale u mnie wygrała chytrość połączona z pragmatyzmem. Za 5kpln można trafić nówkę na karbonie na 105 przecenione z jeszcze większej kasy. Jak kupować to teraz bo zaraz wchodzi 2015 i sielana cenowa może się skończyć. Widziałem na żywo w łodzi w sklepie gianta na 2015 carbon i jakaś wysoka grupa (!)za 5 kpln z małym haczykiem chyba niecałe 200 pln. Ja jestem chytrym cwaniaczkiem ,który nie dba o swoje 4 litery, dlatego jest alu author po dużych upustach z e-bonem na 5 stów.
erzurum Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 author to świetna propozycja, ale jak autor ma 5k to jednak celowałbym w karbonowy rower, dużo większy komfort.
krzysiek33 Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 author to świetna propozycja, ale jak autor ma 5k to jednak celowałbym w karbonowy rower, dużo większy komfort.Zgadza się , jednak ja też miałem na rower piątkę, a kupiłem za tak naprawdę 3100 i jestem szczęśliwym posiadaczem gotówki, którą roztrwonię robiąc wszystkim na złość. Dodam, że nie to,że namawiam, ale rower, który kupiłem był świetną propozycją nawet za 4400. Autor musi wziąć pod uwagę,że pedały,buty,licznik , ciuchy, rekawiczki 2 pary i moim zdaniem koniecznie oświetlenie nie jest za darmo. Jeździłem w tym roku na jakimś treku carbonowym za 12000 z elektryczną ultegrą i czy jest duża różnica w komforcie...jest ale alu daje radę i...echh jaki komfort na szosie? Poza tym w lepsiejszych aluminiowych rowerach nie na próżno jest węglowy widelec podnoszący komfort. A portfel , no cóż, ma coś do gadania.
Mod Team adamos Napisano 18 Października 2014 Mod Team Napisano 18 Października 2014 wczoraj kupiłem Authora Aura 55 . Kupiłeś wczoraj rower i już go polecasz? Nie uważasz, że trochę zbyt pochopnie? A co, jeśli geo tego roweru kompletnie nie podejdzie Koledze?Poza tym dlaczego autor tematu ma kupować rower za 3100, skoro ma do wydania 5000 i może mieć rower o klasę lepszy od tego Authora?Twój okazyjny zakup, to nie jedyna okazja, jakie się teraz pojawiają.
krzysiek33 Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Nie wiem co odpowiedzieć. Czytałeś kolego dokładnie moje posty z tego tematu? Nie można swojego zdania napisać bo trafia sie na tkiego gościa. Skoro nie zauważyłeś to poddałem autorowi pod rozwagę w pierwszym swoim poście karbonowego gianta, a authora nikomu nie każę kupować, tylko wydłubałem sporo argumentów dla których JA go kupiłem i dlaczego go polecam, nie napisałem też czy mi podejdzie. spędzę na nim kilka godzin to napiszę czy mi podchodzi, a to bardzo indywiualna sprawa.
Mod Team adamos Napisano 18 Października 2014 Mod Team Napisano 18 Października 2014 Skoro tylko podrzucasz po rozwagę to OK. Za dużo ostatnio na forum porad w stylu: "kupiłem wczoraj ten a ten rower, mogę śmiało polecić". Poza tym, poczekajmy na dalsze wskazówki autora tematu, bo na razie gdzieś zniknął.
JeszczeJeden Napisano 18 Października 2014 Autor Napisano 18 Października 2014 Już wróciłem. Po pierwsze dziękuję za wszystkie porady. Widzę, że wywiązała się konstuktywna dyskusja. @Adamos: Hmm.. początkowo odrzuciłem pomysł zakupu TT, ponieważ dopiero zamierzam zacząć zabawę z triatlonami i nie wiem jak bardzo się polubimy. Wydawało mi się, że szosówka + lemondka będzie bardziej uniwersalna. Uważasz, że warto zaryzykować, kupić TT i w najgorszym wypadku jeździć nią do pracy? @krzysiek33: Podoba mi się Twoje podejście. Dodatkowe pieniądze w kieszeni nie powinny stanowić dla mnie problemu Tak jak zaznaczyłem w pierwszym poście, może lepiej kupić coś o klasę niżej, zobaczyć jak to działa i wtedy podjąć przemyślaną decyzję. Czyli podsumowując, aktualne propozycje: http://www.merlincycles.com/merlin-malt-cr-5800-carbon-road-bike-60093.html http://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXSPRIV3/planet-x-stealth-sram-rival-22-time-trial-bike Author Aura 55
Mod Team adamos Napisano 18 Października 2014 Mod Team Napisano 18 Października 2014 początkowo odrzuciłem pomysł zakupu TT, ponieważ dopiero zamierzam zacząć zabawę z triatlonami i nie wiem jak bardzo się polubimy. Wydawało mi się, że szosówka + lemondka będzie bardziej uniwersalna. Uważasz, że warto zaryzykować, kupić TT i w najgorszym wypadku jeździć nią do pracy? Skoro nie masz pewności, to zdecydowanie odradzałbym zakup roweru czasowego. możesz się zrazić (głównie ze względu na zajmowaną pozycję) i rower pójdzie w kąt. Na dojazdy do pracy zdecydowanie lepsza będzie "zwykła" szosa, a na starty możesz zakładać sobie lemondkę.Dodakowo sugeruje dokładnie się pomierzyć w dobrym kalkulatorze, Tutaj masz jeden z lepszych i najpopularniejszych z objaśnieniami w filmikach, jak zrobić to dokładnie krok po kroku. Wyniki otrzymane z pomiarów dadzą Ci obraz tego jakiego roweru powinieneś szukać. Dodatkowo otrzymasz wyniki dla 3 różnych pozycji na rowerze. Skoro szukasz czegoś do startów, krótszych szybkich przejazdów to celowałbym w rower, którego geometria ma charakterystykę zbliżoną do najbardziej sportowej z tych 3 pozycji z kalkulatora.
tobo Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Lemondka pozwala sie polozyc na rowerze a manetki zmiany biegow i dzwignie hamulcow sa tam gdzie byly. W czasowce manetki masz na "lemondce", dzwignie hamulcowe na glownej kierownicy - wg mnie to kiepskie i malo bezpieczne rozwiazanie do jazdy w miescie.
JeszczeJeden Napisano 18 Października 2014 Autor Napisano 18 Października 2014 Podsumowując ponownie wychodzi na to, że najlepszym wyborem będzie: http://www.merlincycles.com/merlin-malt-cr-5800-carbon-road-bike-60093.html Czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć na jego temat? - Jeśli chodzi o pedały, to zdecyduję się na te: http://www.merlincycles.com/shimano-105-5800-carbon-spd-sl-pedals-71483.html - Buty: http://www.merlincycles.com/shimano-r088-spd-sl-shoes-white-60497.html
Rulez Napisano 18 Października 2014 Napisano 18 Października 2014 Nie ma się co wypowiadać, to porządny rower na nowoczesnym napędzie w dobrej cenie, rama slopingowa, więc prawie na pewno rozmiar 50 jest dla ciebie.
tobo Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Z pedałów wolałbym (uwzględniając trwałość) Shimano 105 poprzedniej generacji z korpusem alu.
krzysiek33 Napisano 23 Października 2014 Napisano 23 Października 2014 Przyznaję,że piękne są Merliny. Malowanie ram to chyba mój nr1. Absolutnie fantastyczny kinetic design, zgodzicie się? Druga sprawa to równiez w swojej kat cenowej są o ile nie najkorzystniejszejsze,to są w ścisłej czołówce
LazyPete Napisano 25 Października 2014 Napisano 25 Października 2014 Malowanie jak tysiące podobnych. Nic pięknego, ani oryginalnego w tym nie widzę. W tej cenie kup sobie porządne alu z dopracowaną geometrią dobrego producenta (allez, caad, felt, trek). Co taki Merlin może mieć wspólnego z projektowaniem rowerów? zamawia ramy z chin i nakleja swoje naklejki. Ja dziękuję. I nie daj sobie wkręcić że carbon zapewnia lepszy komfort, bo dobre, hydroformowane alu + węglowy widelec zapewni ci to samo.
tobo Napisano 25 Października 2014 Napisano 25 Października 2014 Czy geo Merlina jest niedopracowane?
LazyPete Napisano 25 Października 2014 Napisano 25 Października 2014 Na pewno nie jest tak dopracowane jak u w/w producentów, gdzie poszczególne modele ram ewoluowały od kilkunastu lat. Poza tym opis geometrii Merlina jest jakiś niepoważny. gdzie wysokość główki ramy, gdzie wheelbase... przecież to parametry bardzo dużo mówiące o charakterze roweru
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.