Skocz do zawartości

[korba] Podwójna a potrójna korba

wojtek8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak kolega potrzebuje rekordów, to niech sobie kupi korbę trekkingową Z 48 zębami i kasetę a 11 zębami oraz SPD. Zdecydowanie taniej niż nowa szosa

Napisano

Obecnie korba 42t i kaseta 12t jeden obrót pedałami daje 7,17 m

z korbą trekkingową 48t i kasetą 11t daje 8,95m

szosa z korbą 50t i kasetą 12t daje 8,75m

szosa z korbą 50t i kasetą 11t daje 9,54m

szosa z korba 53t i kaseta 11t daje 10,11m

Napisano

Wojtek8 niezła beka, że jeździsz ze średnią 36 (na trasie 120 km, sic) na mtb, a nie znasz pojęć takich jak "kompakt", bądź zadajesz żenujące pytania o to, czy felt będzie jeździł jak triban po wymianie osprzętu i na odwrót... To nie jest forum bajkopisarzy, ale i tam byś raczej słabo wypadł. I te 63 km/h na mtb... ;) Nawet nie wiesz jak ząbki na korbie i kasecie liczyć? Jak jesteś zielony to powiedz, a nie uciekaj do świata fantazji.

Napisano

Obecnie na 120 km+ jestem w stanie jeździć ze średnią 36 km/h + więc o moją kondycję się nie martw

łoooooo stary albo masz licznik nieskalibrowany albo nie potrzebujesz szosy... jeśli to prawda że na MTB i na takich przełożeniach tak latasz to pełen szacun ale niestety śmierdzi mi to wielką ściemą...

Napisano

W zasadzie to żeby szybko jechać nie trzeba znać budowy roweru - wystarczy para w nogach ;) Ale średnia 36 km/h na 120 km na mtb to już jest bardzo dobry wynik.Mam nadzieje,że jest to gdzieś udokumentowane np. na stravie lub endomondo, a nie tylko na liczniku ;)

Napisano

Ludzie wy tak na serio czy sobie trollujecie ?

Na serio na serio...

Masz to gdzieś na endo lub stravie? Ja bym chętnie zobaczył (i nie jest to szyderstwo tylko czysta ciekawość bo wynik imponujący)

Napisano

Ludzie , nie trzeba tylko pary w nogach , trzeba pasji , samodyscypliny i mocnej psychiki. Naprawdę jestem w szoku , że ludzie o tak ogromnej wiedzy rowerowej nie wierzą w takie wyniki , tym bardziej że moim zdaniem nie są one najwyższych lotów i to właśnie dlatego kupuję kolarzówkę. A z udokumentowanych rekordów posiadam rekord w okrążeniu zalewu lubelskiego , pobiłem ten rekord o całe 3 minuty. 

Napisano

Wrzucaj linka do wyniku :) i 36 km/h na 120 km na rowerze mtb to jest już wynik wyższych lotów. Mi się udało 160km przebyć ze średnią 30 na MTB i byłem bardzo szczęśliwy ale 36 jest poza moim zasięgiem.

Napisano

Nie ma tego typu rekordów w internecie , jest to lokalny rekord na wyznaczonej trasie, po cholerę miałbym kłamać... Rekord do tej pory wynosił 22 minuty , mi udało się przejechać zalew w 19.
Jeśli jest to poza Twoim zasięgiem , to spróbuj pływania - gwarantuję ,że zaczniesz jeździć szybciej i dłużej. Poza tym możecie się śmiać , ale podstawą szybkiej i długotrwałej jazdy są dobre słuchawki i jeszcze lepsza muzyka, pomimo niebezpieczeństwa jakie to niesie ze sobą.

Skoryguj na właściwy obwód koła w liczniku...

Skorygowane i sprawdzane z wieloma innymi licznikami...

Wojtek8 niezła beka, że jeździsz ze średnią 36 (na trasie 120 km, sic) na mtb, a nie znasz pojęć takich jak "kompakt", bądź zadajesz żenujące pytania o to, czy felt będzie jeździł jak triban po wymianie osprzętu i na odwrót... To nie jest forum bajkopisarzy, ale i tam byś raczej słabo wypadł. I te 63 km/h na mtb... ;) Nawet nie wiesz jak ząbki na korbie i kasecie liczyć? Jak jesteś zielony to powiedz, a nie uciekaj do świata fantazji.

Bardzo dobry troll , przyznaję uśmiałem się - wybacz ale nie wierzę , że ktoś jest w stanie napisać takie coś na poważnie.

Napisano

Wojtek przyjacielu... nie musisz mi niczego udowadniać, chciałem po prostu się dowiedzieć co i jak.

Zakłądając że mówisz o tej trasie:  KLIK to masz 13,3 km w 19 minut daje średnią około 40,5km/h.

To jest dobry wynik ale nie robi wielkiego szału nawet na MTB (myślę że średniej klasy szosowiec pobije Twój rekord bez większego wysiłku).

No ale to jest nadal 19 minut.... a gdzie pozostałe ponad 100km z niewiele niższą średnią?

Dobra sorki nie drążę tematu choć ciekawość mnie zżera ;) EOT

Napisano

Ja uważam, że żeby pedałować na rowerze mtb 40 km/h przez 20 min trzeba mieć niezłą parę i przede wszystkim dobrą kondycję.

Ja uważam, że żeby pedałować na rowerze mtb 40 km/h przez 20 min trzeba mieć niezłą parę i przede wszystkim dobrą kondycję.

Napisano

Niee , słuchaj tu nie chodzi o to że 13,3 km w 19 min bo to faktycznie wolno , tylko o trudność tej trasy i zróżnicowanie terenu- nie bez powodu na tym szlaku a nie na innym lubelscy rowerzyści konkurują ze sobą. 
Rozumiem , że chodzi Ci o trasę na której udaje mi się osiągąć średnio 36 km/h na 120 km ? Jest to właśnie ta trasa , tylko że nie jedno okrążenie ale 9-10.

Napisano

Dobrze, żeby średnia wzrosła musisz kupić szosę z korbą 54 zęby, czyli tak czy inaczej czeka Cię wymiana blatu w korbie standard z 53 na 54 zęby.

Napisano

Wrzucaj linka do wyniku :) i 36 km/h na 120 km na rowerze mtb to jest już wynik wyższych lotów. Mi się udało 160km przebyć ze średnią 30 na MTB i byłem bardzo szczęśliwy ale 36 jest poza moim zasięgiem.

Tylko wiesz , ja nie myślę tak że 36 km/h NA MTB , bo to dla mnie brzmi jak wymówka.

Napisano

To jak myślicie , opłaca się dopłacać 200zł do Felta czy brać tribana ? 

jak się połączy dwa fakty:

że jesteś absolutnym humanistą jeśli idzie o technikę rowerową

że serwis tribana masz na miejscu

to sprawa jest jasna

a potem zmień korbę (powiedzmy po 2 tyg testów) jak radzi tobo (o ile uznasz że fabryczna Cię ogranicza)

Napisano

Ok , to proszę podajcie mi konkretną odpowiedź co szybsze i o ile km/h dokłanie , przy tej samej kadencji :11-25 i 50x34 czy 12/25 i 50x39        ?

Napisano

Ok , to proszę podajcie mi konkretną odpowiedź co szybsze i o ile km/h dokłanie , przy tej samej kadencji :11-25 i 50x34 czy 12/25 i 50x39        ?

Żeby znaleźć odpowiedź na to pytanie potrzebujesz nie forum ale podstawowej wiedzy matematycznej. Wydaje się być oczywistą oczywistością co będzie jeśli pojedziesz na kombinacji 50x11 a co jak użyjesz 50x12?

Mam dziwne wrażenie że próbujesz się tu nauczyć matmy, jednak nie jest to najlepsze miejsce.

Obecnie korba 42t i kaseta 12t jeden obrót pedałami daje 7,17 m

z korbą trekkingową 48t i kasetą 11t daje 8,95m

szosa z korbą 50t i kasetą 12t daje 8,75m

szosa z korbą 50t i kasetą 11t daje 9,54m

szosa z korba 53t i kaseta 11t daje 10,11m

No i jeśli jesteś taki głodny wiedzy to wystarczy czytać posty z własnego tematu. Choćby ten. 

Poza samą kwestią przełożeń są inne czynniki które poprawiają dynamikę jazdy i prędkość w przypadku szosy, choćby opory toczenia i szerokość opon. 

Mam wrażenie że na szosie wykręcisz średnie na poziomie peletonu pro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...