Skocz do zawartości

[napęd 2x10] wózek przerzutki GS czy SGS

mnapraw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Będę składał napęd 2x10 oparty o korbę 24-38 oraz kasetę 11-36. Tylna zmieniarka to RD-M675

I teraz pytanie - jaki wózek do tego wybrać. Układ wychodzi mi 39T

Teoretycznie konieczny jest SGS (43T) bo GS ma tylko 35T pojemności.

Ma ktoś z Was praktyczne doświadczenie jak to wygląda?

Z jakimi ograniczeniami trzeba się liczyć wybierając GS - pewnie nie będzie się dało ustawić 1x10(9) i 2x1?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Michal

Napisano

Wózek GS bez problemu powinien dać radę, nie ma żadnych ograniczeń, w najgorszym wypadku na przekosie 24 przód - 11 tył łańcuch będzie lekko luźny.

Napisano
Ma ktoś z Was praktyczne doświadczenie jak to wygląda? Z jakimi ograniczeniami trzeba się liczyć wybierając GS - pewnie nie będzie się dało ustawić 1x10(9) i 2x1?

Ano z takimi że posiadając średni wózek musisz zrezygnować ze przełożeń 38/36 chyba że tak jak pisze Rulez dasz nieco dłuższy łańcuch ale to sprawi że hamulec wózka będzie po prostu nieskuteczny na przełożeniu 24/11 ewentualnie jeszcze na sąsiednim.  Osobiście wybrałbym długi wózek.

Napisano

U mnie średni wózek działa z korbą 40-28 i kasetą 11-36. Obsługuje każde przełożenie :) Śmiga na 40/36 i 28/11.

Ja bym brał przerzutkę ze średnim wózkiem. Przy korbie na 3 rz i kasecie 11-32 też powinno być dobrze :D

Napisano

Ano z takimi że posiadając średni wózek musisz zrezygnować ze przełożeń 38/36

Nie musi zrezygnować z tych przełożeń, nie musi też dawać za długiego łańcucha, wszystko będzie działało na prawidłowo dobranym łańcuchu, łańcuch może ale nie musi lekko wisieć na przełożeniu 24-11 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...