Skocz do zawartości

[do 3000zł] rower MTB 27,5'' / 26''

shmaya

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuję zakup roweru MTB, do jazdy głównie w terenach górskich. Z biegiem czasu do startów w zawodach, maratonach.

Wzrost 180cm/ waga 90kg.

Najbardziej przekonany jestem do kół 27,5'' ewentualnie 26''. Wstępnie wybrałem kilka opcji w moim przedziale cenowym, jednak gubię się nadal jeśli chodzi o konkretny osprzęt, dlatego prosiłbym o pomoc w wyborze.

W tym momencie zastanawiam się pomiędzy:

HEAD X-Rubi II (2400) http://www.head-bike.com/head-mtb/x-rubi-ii

Silverback Slade 2 (2900) http://allegro.pl/mtb-27-5-silverback-slade-2-xt-raidon-wyprzedaz-i4655802380.html

HEAD Granger II (3000) http://www.head-bike.com/head-mtb/granger-ii

HEAD X-Shape II (2800) http://bike-arena.pl/index.php?p3248,head-x-shape-ii-26-juz-od-137-53zl-miesiecznie-ostatnia-sztuka

Inne propozycje również mile widziane.

Dzięki

Napisano

Z w/w najlepiej osprzętowo Head X-Shape II wypada tak samo jak Sliverblack choć IMHO Head ma lepszy amotyzaror. Bardziej też podoba mi się jego geometria ( i fajnie obniżona górna rura). Obecnie ujeżdżam rower na podobnej geometrii do tej z Silverblack'a i oczywiście też jest w porządku. Wybrałbym więc tego producenta tym bardziej że rozmiar 18" jest wprost pod twój wzrost.

Napisano

Nie wiem w czym niby amortyzator z Head X Sharpe II ma być lepszy od amortyzatora z Silverbacka ... jeśli rozmiarówka Silverback pasuje to najlepszy wybór.

Napisano

W tym że powietrzny Raidon w porównaniu z sprężynowym RS XC30 po sezonie użytkowania do niczego się nie nadaje (chyba że ktoś chce się bawić w co sezonowe serwisy). Na minus dla produktu Rock Shox'a fakt że trzeba trafić z twardością sprężyny. Wybór jest autora tematu ja bym jednak Raidona nie brało.

Napisano

Z każdym amortyzatorem będziesz bawił się w serwisy, a o zgrozo, im wyższy model tym nieraz częściej, o komplikacji nie wspominając ;)

Typowe jojczenie w stylu "bo rokszoks jest zawsze lepszy od jakiegoś tam santóra"...

Napisano

W tym że powietrzny Raidon w porównaniu z sprężynowym RS XC30 po sezonie użytkowania do niczego się nie nadaje (chyba że ktoś chce się bawić w co sezonowe serwisy). Na minus dla produktu Rock Shox'a fakt że trzeba trafić z twardością sprężyny. Wybór jest autora tematu ja bym jednak Raidona nie brało.

Jeśli ktoś nie chce się bawić w serwisy niech sobie kupi rower ze sztywnym widelcem, takie posty jak twój są śmieszne ...napisałeś, że podoba ci się geometria Sharpe, a gdzie ta geometria jest dostępna ?

Napisano
napisałeś, że podoba ci się geometria Sharpe, a gdzie ta geometria jest dostępna ?

W internecie http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_650b_hardtail/head/38840/x_shape_ii_27_5/2 nawiasem dziwne że producent pominął ją na swojej stronie.

Jeśli ktoś nie chce się bawić w serwisy niech sobie kupi rower ze sztywnym widelcem, takie posty jak twój są śmieszne

Nie błaznuj. Porównuję AMORTYZATORY a nie który wideł lepszy, amortyzowany czy sztywny.

Napisano

Z każdym amortyzatorem będziesz bawił się w serwisy, a o zgrozo, im wyższy model tym nieraz częściej, o komplikacji nie wspominając ;)
Typowe jojczenie w stylu "bo rokszoks jest zawsze lepszy od jakiegoś tam santóra"...
Tu akurat się sprawdza a wysokość modelu chybiona bo XC30 to niski, prosty jak konstrukcja cepa model. Serwisowałem ostatnio XCR'a oraz Raidona (sezonowe), które wymagały trochę pracy żeby znów działały. Rozebrałem też swojego XC30 i... złożyłem z powrotem bo praktycznie nie było co robić. IMHO RS'y są drogie. Za drogie w każdym razie żeby zagrozić Suntour'om ale są dobre.

@Rulez, a co nie masz rąk? Może wróćmy do tematu bo nie chce mi się bawić w jałowe dyskusje nt osobistych preferencji.

Napisano

@Rulez, a co nie masz rąk? Może wróćmy do tematu bo nie chce mi się bawić w jałowe dyskusje nt osobistych preferencji.

Cfaniaczku napisałeś bzdury bezmyślnie wklepując litery ... jaka to jest ta geometria która ci bardziej pasuje  :woot:  nawet nie wiesz o czym piszesz, nie wiesz, że o rowerze na kołach 26", a głupio się sadzisz   :yucky: ... żenada ...

Napisano

Podałem wyżej. X Shape II ma tak samą geometrię niezależnie od koła. Pomijam tu długość widełek łańcuchowych i bazę kół która jest zależna od wielkości koła. od "Cfaniaczków" to se możesz wyzywać ludzi którzy próbują cię kantować na targu.

Jałową dyskusją nazywam przepychanki nt amora. IMHO owszem powietrzny amor jest dobry ale... No właśnie Raidon ma kiepskie uszczelki zbierające i po czasie syf który dostaje się do środka zapycha i rysuje ślizgi. W XC30 tego nie zauważyłem (dodam że mam go dwa sezony i jeżdżę na nim bardziej wyczynowo niż właściciele w/w suntourów a otworzyłem dopiero teraz). Dlatego uważam że dobrze dobrany, dobrej klasy sprężynowiec jest lepszym rozwiązaniem od lipnie uszczelnionego powietrza. A tu ktoś wyskakuje ze sztywnym widłem a inny jojczeniem. Mnie to nie kręci.

Napisano

No właśnie Raidon ma kiepskie uszczelki zbierające i po czasie syf który dostaje się do środka zapycha i rysuje ślizgi.

Widziałeś chociaż raz na żywo używanego, rozebranego Radiona? Widzę że coś nie bardzo, a wypowiadasz się jakbyś był wszechwiedzący.

Napisano

Prosiłbym o jakieś dodatkowe opinie/odpowiedzi na pierwszy post, bo mój temat w tym momencie zamienił się w przepychankę o amortyzator a nie o to chodzi.

Napisano

Moją opinię znasz - Silverback Slade - ze względu na najlepszy amortyzator ( chyba że wolisz Rok Szoksa niż jakiegoś tam Santołra). Napęd też niczego sobie - cena nie jest ani wygórowania ani jakaś super okazja - ot tyle ile trzeba zapłacić za taki rower.

Napisano

Widocznie dlatego, że to rowery z katalogu 2015 (Rubi i Granger), a te ceny które podałem to i tak podobno "okazyjne". Więc dzięki te dwa odrzucę na pewno.

Napisano

Jeśli rower ma dobry osprzęt i jest w przystępnej cenie, to jakie znaczenie ma to że "nie schodzi"?
Chodzi o to, że ma koła 26''? Aż tak lepiej jest kupić 27,5''?

Napisano

Ten rower nie ma osprzętu lepszego niż Silverback, cena nie jest mega niska, w dodatku jest na kole odchodzącym do lamusa ... więc co przemawia za jego zakupem tego nie wiem ...

Co do własnośći jezdnych, na pewno lepiej jest na rowerze 27,5", co prawda różnica nie jest tak wielka jak przy kole 29". ale jest odczuwalna.

Napisano

wysokość modelu chybiona bo XC30 to niski, prosty jak konstrukcja cepa model.

Pisałem ogólnie i na pewno nie miałem na myśli że XC30 to ten "wysoki model", wręcz przeciwnie. Dlatego też wolałbym powietrznego Raidona, napis Rock Shox mnie nie podnieca ;)

Co do własnośći jezdnych, na pewno lepiej jest na rowerze 27,5", co prawda różnica nie jest tak wielka jak przy kole 29". ale jest odczuwalna.

Też już nie mieszaj hasłami jak z folderu reklamowego. Sama wielkość koła w oderwaniu od geometrii o której tak często wspominasz niewiele znaczy. Równie dobrze znajdziesz 27,5/29" na których bedzie jeździło się jak na krowie, ba nawet pewnie sporo będzie takich w przeciwieństwie do wychodzących z użycia 26".
Napisano

Masz jakiś problem ? w tym wątku piszemy o całych rowerach, więc nie szukaj dziury w d... dla ułatwienia dodam, że geometria Head 27,5" jest bardziej rekreacyjna niż Silverbacka.

Do jazdy jak to napisał zakładająćy temat "głównie po terenach górskich" Silverbacj jest znacznie lepiej zaprojektowany niż Head X-Shape 27,5", że już nie wspomnę o Head 26" ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...