blazgi Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Witam, Posiadam piaste FH-6207-6 z kasetą 6rz, chciałbym mieć najmniejszą zębatkę 12T, czy dostanę gdzieś taka kasę ? czy ewentualnie wejdzie mi kaseta 7rz ? Zmianę przełożeń mam płynną.
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2014 Mod Team Napisano 9 Października 2014 To bardzo stara grupa, z lat 90 albo i starsza. Kaseta jest w systemie UG i niestety chyba juz nie jest możliwe dostanie takiej kasety, dziś mało kto wie że był kasety 6 rzędowe heh. Prawdopodobnie bębenek będzie kompatybilny z w miarę nowożytnymi piastami np starszym deore, czy STXem. można zamienić sam bębenek, to będzie skutkowało jednak koniecznością przesunięcia obręczy ma nyplach, lub zwyczajnie kupić nowe koło, na powszechny obecnie standard HG i kasetę 7 8 czy nawet 9 , co takze wiązało by sie z wymianą manetki. W razie czego mam piastę STX, z dobrym bębenkiem, jednak bieżnia ma niewielkie wżery, mogę ci to oddać jak chcesz sie bawić.
blazgi Napisano 9 Października 2014 Autor Napisano 9 Października 2014 Z tego co znalazłem to rok produkcji piasty to nawet '84. Rower jt z '78. A przy wymianie bebenka dlaczego bedzie konieczne przesuniecie obręczy? jt dłuższy?
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2014 Mod Team Napisano 9 Października 2014 Oczywiście ze dłuższy i to sporo jak to poskładasz, koło nie będzie centrycznie na środku.
blazgi Napisano 9 Października 2014 Autor Napisano 9 Października 2014 ale Ty mówisz o bebenku pod kasete 9rz? ja nie chciałbym ramy rozciagac i ewentualnie wymienic bebenek na taki pod kasete max 7rz
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2014 Mod Team Napisano 9 Października 2014 Nawet po 7 będzie szerszy a pod 8-10 jeszcze szerszy najlepiej by było kupić całe nowe koło.
zekker Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 i niestety chyba juz nie jest możliwe dostanie takiej kasety, dziś mało kto wie że był kasety 6 rzędowe heh.Znam w Gdańsku sklep, gdzie taka kaseta leżała jeszcze w tym roku. Jak ktoś chce to mogę podać namiary. Owszem byłem bardzo zdziwiony jak ją zobaczyłem kilka lat temu.
blazgi Napisano 9 Października 2014 Autor Napisano 9 Października 2014 To ja poproszę o namiary . Super jakby sie udało
blazgi Napisano 10 Października 2014 Autor Napisano 10 Października 2014 A jeszcze mnie tak naszło, a czy można powymieniać pojedyncze koronki??
Mod Team Puklus Napisano 10 Października 2014 Mod Team Napisano 10 Października 2014 Oczywiście ze można ale bębenek ug jest troszkę inny niż hg ale dali by się to poskładać problem by byl tylko z ostatnia najmniejsza zębatka bo ona jest na gwint.
blazgi Napisano 10 Października 2014 Autor Napisano 10 Października 2014 ale jakbym zostawił najmniejsza (13T) a pozmianieł resztę (teraz mam 13-15-18-21-24-28) na mniejsze ? jakich koronek muszę szukać?i gdzie
Mod Team Puklus Napisano 10 Października 2014 Mod Team Napisano 10 Października 2014 Bębenki ug i hg różnią tym że ug ma gwint na końcu i symetryczny bębenek, czyli te rowki i wypustki wszystkie są takie same. W HG jeden jest węszy od reszty i jeden rowek zdecydowanie szerszy. Idzie to przeskoczyć działając pilnikiem. Ale ... były hybrydy, czyli bębenki 2in1 czyli UG i HG w jednym takie ze obie kasety można było zamontować. Jednak ty masz 6 rzędowy wiec nie sądzę by on taki był. Wystarczyło by kupić zwykłą kasetę o danym stopniowaniu, jaka ci pasuje i ją dostosować. Jest trochę pierdzielenia sie i zachodu ale nie trzeba niczego wymieniać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.