tobo Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Ale my mówimy o produkcie Shimano a nie o jego apgrejdzie.
Rulez Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 No właściwie to nie wiesz jak Di2 XTR działa obecnie, i jak zaprogramowany jest komputer sterujący, wszak jest bardziej rozbudowany niż w wersji szosowej.
tobo Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 A Ty wiesz? Nie widzę żadnego powodu żeby Shimano w wielu aspektach tego produktu miało silić się na pomysłowość. Kolega zapytał jak taka przerzutka może reagować na podane obciążenia. Szosowa reaguje tak że wyluzowuje się sama. W szosach pracują "na fizola" czego efektem są uszkodzenia zawiasów przodu i tyłu oraz rozrywanie wózka z przodu. Gdy pojawiły się grupy di2 naprawdę myślałem że to dopracowane rozwiązanie bez ułomności linkowych teraz patrzę na to trochę inaczej, tym bardziej że nowe ultegry 2x11 nie chcą tak bezproblemowo współpracować ze starszą wersją - mimo zapewnień producenta. W recenzjach i pierwszych testach napisane było sporo o innowacjach di2 mtb ale nie było ani słowa o adaptacji systemu do ogólnie pisząc "przeciążeń". A to co ktoś mądry może zrobić z takim produktem to inna sprawa - byli mądrale którzy adaptowali szosowe di2 do mtb dodatkowo kasując za to grube pieniądze.
Rulez Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Nie wiem, więc jednoznacznie nie rozstrzygam, najlepiej rozwiać swoje wątpliwości u źródła ... PS Jednak "tomi85" nie wygląda na kogoś kto jeździł by w trudnych warunkach , więc dylematy związane z pracą Di2 będą mu obce ...
tomi85 Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 Jednak "tomi85" nie wygląda na kogoś kto jeździł by w trudnych warunkach , więc dylematy związane z pracą Di2 będą mu obce ... hehehe kolego jak masz problem to zapraszam do lekarza... i to jak najszybciej
tobo Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Może napisz dlaczego chcesz kupić akurat te dwie grupy. Sram ma drugą grupę 1x11 w ofercie, ma też całe stado dobrych grup 2x10, Shimano również. Co chcesz zyskać użytkując 1x11 od Shimano albo od Srama>
Rulez Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 tomi85 Idź sobie analizować, który napęd kupić
tomi85 Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 Może napisz dlaczego chcesz kupić akurat te dwie grupy. Sram ma drugą grupę 1x11 w ofercie, ma też całe stado dobrych grup 2x10, Shimano również. Co chcesz zyskać użytkując 1x11 od Shimano albo od Srama> Powodów mam 2, być może dla niektórych bardzo głupie ale są Jeden to, ponieważ w ogóle nie korzystam z przedniej przerzutki ( obecnie mam 2x10 ) to postanowiłem wymienić na 1x11 i zarazem chciałbym sprawdzić czy moja efektywność jazdy by się w pewien sposób zmieniła.... a drugi to chciałbym obniżyć wagę roweru jeszcze trochę a skoro mogę na to przeznaczyć jakieś tam dodatkowe środki finansowe to dlaczego nie.... Lecz zastanawiam się czy warto wydać te kilka k złotych na obniżeniu wagi o około 300 - 400 gramów.
tobo Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Na temat możliwości rezygnacji z przedniej przerzutki jest to sporo informacji - modyfikacja zwie się 1x10 i jest tańszą i równie skuteczną alternatywą. Zejście z wagi - wobec obecnego napędu?
Rulez Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Po analizie ostatniego postu "tomi85" upewniłem się w przekonaniu, ż to jest trollski temat.
tomi85 Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 przód - korba slx + przerzutka slx, tył kaseta xtr + przerzutka xt manetki slx
tobo Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 No to sensem byłaby zmiana korby na karbonową, pozbycie się przerzutki i manetki - parę razy taniej niż nowy xtr di2.
tomi85 Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 tak to prawda ale Rulez tego nie potrafi pojąć
Rulez Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Tye, że za tydzień pojawi się temat, na co zmienić napęd 1X11 ...
tobo Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 To jeszcze inna opcja - kup di2 - będzie przynajmniej opinia na forum.
tomi85 Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 nie dzieki może moja wiedza nie jest zbyt wielka lecz nie jestem w ogóle przekonany do elektroniki w postaci przerzutek
tobo Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Dlaczego nie elektronice w przerzutkach?
beskid Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 tak to prawda ale Rulez tego nie potrafi pojąć To już jest nas dwóch bo ja też nie kumam tej koncepcji. Wnioskuję, że jeżdzisz swoim rowerem tylko w bardzo ciężkim lub lekkim terenie ale i tak coś mi tu nie pasuje.
tomi85 Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 tak jak ktoś tu już powiedział... "działanie w trudnych warunkach"... Wiem wiem... rulez pewnie zaraz powie, że mnie to nie dotyczy lecz będę musiał go rozczarować ponieważ i mi zdarza się w takich jeździć także odpuszczam... A szpanowanie czymś drogim... może kogoś to kręci ale ....nie każdego To już jest nas dwóch bo ja też nie kumam tej koncepcji. Wnioskuję, że jeżdzisz swoim rowerem tylko w bardzo ciężkim lub lekkim terenie ale i tak coś mi tu nie pasuje. to nie tak... zdarzało mi już się jeździć przy -20 stopni w śniegu tak 20 cm ale również w wiele jeżdżę po lasach i drogach ( do pracy np. )
tobo Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 No to nie rozumiem dlaczego ta grupa Srama albo Shimano. Jest x01 Srama, niżej xx1, jest mechaniczna nowa xtr, jest xx, x0....
Rulez Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Ten rower widział prawdziwy teren, jak świnia niebo w pochmurny dzień ... nawet gdyby wsadzić w niego Alivio, to precyzja będzie wystarczająca
tomi85 Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 ponieważ znam siebie... i pewnie za pół roku kupiłbym xx1. To tak jak z rowerem. Rok temu kupiłem rower za około 3k zł aby sobie pojeździć po lasach itd. i tak mi się to spodobało, że w tym roku kupiłem karbonowy za blisko 10k zł po czym zainwestowałem w nowe kółka aby go jeszcze trochę "odciążyć" i jestem z tego zakupu bardzo zadowolony bo różnica w jeździe jest naprawdę spora.
Rulez Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Weź już nie truj gitary, kup pd razu Di2 i nie będziesz nam smucił za tydziń.
tomi85 Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 Ten rower widział prawdziwy teren, jak świnia niebo w pochmurny dzień ... weź się odp.... a może żal d... ściska, że Ty takich rzeczy nigdy mieć nie będziesz? bo tak prawdę mówiąc to nie rozumiem Twoich uszczypliwości... Człowiek zakłada temat aby się dowiedzieć coś o sprzęcie który planuje kupić a tu taka ignorancja .... ;/ Zawiść co poniektórych polaków jest niesamowita...
tobo Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 ponieważ znam siebie... i pewnie za pół roku kupiłbym xx1. Dlaczego? Czego Twoim zdaniem w tych warunkach eksploatacyjnych nie ma grupa np sram x01?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.