Skocz do zawartości

[2499.99] Rower "terenowy" do kilkudniowych wypadów z namiotem.

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Napisano

Rambler kupiony. W tej cenie rzeczywiście super. 29" przerażały, ale wrażenia z jazdy podobne do motocykla enduro. Do moich planów super się nada :) Przejechałem jakieś 100km i faktycznie jest różnica do 26"

Niestety mam wątpliwość do do rozmiaru ramy - mam 19". Początkowo wydawał mi zbyt wielka i myślałem, że trzeba było 17". Teraz się trochę rozjeździłem na 29" i mam wrażenie, że jednak jest... przykrótka. Długość górnej rury (wirtualna) od sztycy do osi główki wynosi dla 17" / 19" / 20" / 22" - 580 / 600 / 610 / 620 mm. W 19" mostek w posiomie od osi do środka kiery ma ok 95mm. Razem to daje ok 695mm. Siodełko cofnąłem na maksa do tyłu i jest już trochę lepiej, ale z kolei oddalam się od osi korby. Mostek 95mm jest chyba optymalny dla tej ramy i mojego zastosowania. Wydłużanie raczej nie ma sensu.

W terenie jest ok, ale na płaskim czuję, że CHYBA jest przykrótko o te 2-3cm. Chyba, że się mylę :)

Hmm? Może lepiej wrzucić to w watek o doborze ramy.

Napisano

No właśnie, jak powszechnie wiadomo, ludzie mają różne preferencje, ja np. również mam 182 cm, i wiem, że rama 600 mm horyzontalnie jest dla mnie za krótka, ale najpierw musiałem objeździć kilka rowerów, nauka kosztuje  ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...