Didusieq Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 Witam, Planuję modyfikację/upgrade napędu w rowerze z 3x9 na 2x10. Mam przerzutkę przód Deore i tył SLX. Czy obie mogą być zastosowane w napędzie 2x10? Przednią wiem że trzeba opuścić lekko żeby była bliżej tarczy (o ile się nada), ale czy tylna SLX zgodna z 9 biegami będzie pracowała na 10 rzędowej kasecie? Czy piasta z bębenkiem na 9 rzędów "zmieści" kasetę 10rz.? A może do prawidłowej pracy lepiej kupić obie przerzutki zgodne z 2x10? Następne co mnie trapi to: jaką powinienem mieć linię łańcucha? Zostawić tą samą czy trzeba zmienić? Mam korby FSA i przeskoczę na korby Deore/SLX. No i jak wygląda sprawa ze skosem łańcucha w napędach 2x10? Muszę wybrać z którymi tylnymi zębatkami będzie pracował częściej mech. korbowy? Czy jest z góry określone? Mam nadzieję, że nie zakręciłem za mocno. Dziękuję.
beskid Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 Tylna zmieniarka nie zadziała nigdy na 10 rzędowej kasecie. Kaseta 10-owa wchodzi na bębenek bo jest taka sama szerokość.
seraph Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 Dokładnie jak napisał kolega powyżej i: Mogą być problemy z przednią przerzutką zależnie od tego jakiej wielkości zębatki zastosujesz. Jeśli chcesz zostawić najmniejszą taką jaką masz to nie ruszaj przerzutki wcale najlepiej. Co do linii łańcucha to jeśli chcesz pozbyć się blatu to teoretycznie powinieneś dać oś suportu dłuższą o 5 mm lub w przypadku suportu HT dać 2,5 mm podkładki więcej po prawej stronie. Jeśli chcesz pozbyć się młynka to odwrotnie. Praktyka jest jednak taka, że jeśli teraz jeździsz więcej na skrajnej zębatce to nie ruszaj nic. Dopiero jeśli przy usunięciu największej zębatki będziesz jeździł więcej na większej (obecna środkowa) i ciężkich przełożeniach to należałoby się zająć przekosami.
Didusieq Napisano 24 Września 2014 Autor Napisano 24 Września 2014 Przód zmienię na 40-26, a że rower modyfikuję na potrzeby płaskiego terenu to częściej będzie w użyciu 40-stka obejmująca zakres os 11 do ~21 na kasecie. Co do napędu to widzę, ze najlepiej będzie zakupić komplet, czyli kaseta, korby, łańcuch, obie przerzutki i manetki. Dziękuję za odpowiedzi.
Sagitt77 Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Z przednią przerzutką mógłby być taki problem, że przy mniejszych zębatkach w korbie (np. 38,36T) prowadnik mógłby zawadzać o rurę łańcuchową ramy. Ale jeśli chcesz zamontować 40T to myślę, że będzie ok. Przynajmniej u mnie przerzutka M590 działała dobrze z blatem 40T. Ale oczywiście najlepiej będzie to działać jeśli kupić cały komplet napędu 2x10, najlepiej z jednej grupy. SLX ma bardzo dobry stosunek cena-jakość-działanie. Dobrze skonstruowany napęd 2x10 będzie działał tak, że z blatu obsłużysz całą kasetę.
Didusieq Napisano 25 Września 2014 Autor Napisano 25 Września 2014 Ok. To teraz sprawa kasety i łańcucha. Od jakiegoś czasu używam tych części od SRAMa. Zwłaszcza łańcuch mi pasuje bo ma zapinkę a i trwałość jest wyższa. Trzymać się nadal tradycji czy lepiej pełny napęd Shimano i dokupić zapinkę do łańcucha o ile takowe są dostępne i działają dobrze?
seraph Napisano 25 Września 2014 Napisano 25 Września 2014 Przecież spinka SRAM pasuje do każdego łańcucha Fakt faktem, że jest jedną z lepszych (spinki Shimano to porażka), ale np. w łańcuchami SRAM ma słabe doświadczenia. Spinki Accent są też bardzo OK lub Connex. Kup po prostu podstawową kasetę 10sp o takiej rozpiętości jaka Ci odpowiada (chyba, że Ci zależy na wadze to podstawowa nie da rady) i do tego najlepszy łańcuch na jaki Cię stać - Shimano XT, XTR, Connex lub Campagnolo chociaż nie wiem dokładnie jakie są polecane do 10sp. Dokup do tego spinkę o takiej budowie jak SRAM i już
Roonin Napisano 27 Września 2014 Napisano 27 Września 2014 Oj pany....... A czego to przerzutka 9s ma nie obsłużyć 10S? Inny skok czy co? Co do przodu... Mam starą deorkę blaty 40/28 i wszystko śmiga bez zarzutu. Nic nie zawadza chrobocze itp... Linia łańcucha...... Korba 2 rzędowa i 3 rzędowa ma praktycznie tą samą linie łańcucha 4,8mm/5mm. Cały myk polega na tym że musisz przestawić największy blat w miejsce średniego a średni w miejsce małego (kupić inny, inny rozstaw śrub). Spinki polecam KMC trwałe dobrze wykonane i nie tak upierdliwe przy zapinaniu/rozpinaniu jak Sram. . Od jakiegoś czasu używam tych części od SRAMa. No to jesteś chyba w mniejszości Kasety mają z plasteliny a nie ze stali.
Rulez Napisano 27 Września 2014 Napisano 27 Września 2014 A czego to przerzutka 9s ma nie obsłużyć 10S? Inny skok czy co? No właśnie, z powodu innej konstrukcji nie wspólpracuje z manetkami na 10
beskid Napisano 27 Września 2014 Napisano 27 Września 2014 Oj pany....... A czego to przerzutka 9s ma nie obsłużyć 10S? Inny skok czy co? Po prostu nie wierzę
Roonin Napisano 27 Września 2014 Napisano 27 Września 2014 To uwierz i wyjaśnij. Nie używam 10 s ale na zdrowy chłopski rozum mi to powinno gadać. EDYTA Dobra wiem co i jak, za dużo piwa Mea culpa, nie przemyślałem sprawy. Wybaczta Zmęczenie
tobo Napisano 27 Września 2014 Napisano 27 Września 2014 Siem wydajem że już biło tyla na ten temat że aż trudno pokapować się że kolega nadal nie wie o braku kooperacji tychże komponentów.
Roonin Napisano 27 Września 2014 Napisano 27 Września 2014 Od jutra obiecuję że po czwartym piwie nie wchodzę na forum Od jutra
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.