Skocz do zawartości

[do 2000zł] MTB uniwersalne

emanuel66

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ;) ostatnio pisałem o zakupie roweru, jednak postanowiłem zwiększyć budzęt i znaleźć używkę.

Co powiecie mi na temat tych rowerów ? 

http://allegro.pl/kona-ob-deore-xt-hayes-schwalbe-hussefelt-bomber-i4637712190.html

http://allegro.pl/jak-nowy-checker-pig-king-30g-2013-roz-47cm-i4630156258.html

http://allegro.pl/kilimanjaro-big-ben-pro-x-fact-shi-deore-kolo-29-i4613844592.html

Gdybyście mogli pomóc, powiedzcie po krótce o kazdym coś ;)

http://allegro.pl/centurion-deore-xt-manitou-magura-dt-swiss-i4625686328.html

jeszcze ten ;)

Napisano

rowerów na kołach 26 cali już nikt nie kupuje to przeżytek wszyscy się przesiadają na duże bo rozmiar ma znaczenie ;)

nie cofaj się w tył na allegro używek na 26 jest mnóstwo bo ludzie chcą się tego pozbyć .......

kolega ostatnio nabył przeglądają forum coś takiego i powiem że za tą kasę to rewelka, nawet nie wierzyłem w to że tam jest widelec powietrzny, i tapperowana główka, osprzęt DEORE to powiedzmy podstawa w górskim rowerze ale dobrze skonfigurowany działa sprawnie bynajmniej w tej kasie XT nie dostaniesz ;)

link do oferty gdzie kupił kolega http://allegro.pl/rower-29er-silverback-sola-4-deore-taper-wyprzedaz-i4636547664.html

Napisano

A nawet zrzucają z dachu i topią w stawach, bo inaczej ich dzieci i wnuki wytykane są palcami a sąsiedzi rzucają w nich odchodami.

Znane są też przypadki traumy i samookaleczeń wśród właścicieli archaicznego standardu od kiedy odkryto koła 26" w grobach homo neandertalensis. Nawet żona stwierdziła że woli większy rozmiar.

Jak to się mówi, reklama dźwignią handlu ;)

Napisano

Nawet żona stwierdziła że woli większy rozmiar.

no akurat twojej żonie może nie koniecznie chodziło o rower ;)

większość marek rowerowych które kreują rynek wycofuje rowery 26 ze swojej gamy a to o czymś świadczy bynajmniej ja bym nie kupił roweru MTB na kołach 26 dla dorosłej osoby i takie jest moje zdanie

przesiadłem się na 29 z jakieś 2 lata temu i wiem co to znaczy większe koło

Napisano

Ja bym wziął rometa. Jescze zastanawiałem się nad mongoose ale hamulce tektro mnie odrzucają. Kross na podobnym poziomie ale mniej biegów i ciut słabszy osprzęt. Rockrider tez podobny ale romet ma manetkę blokady na kierownicy i shimano hamulce najsłabsze ale części do nich jest w bród.

Napisano

Rozmiar 18-19.

No ok a pod względem napędu np ?

Bo wiadomo, że łatwiej będzie troszkę zainwestować w hamulce do np mongoose niż do rometa czy innego robić cały napęd, a pytam dlatego, bo naczytałem się o RR, że przednia przerzutka do dupy. Powiedz mi tak szczerze, ja jeżdżę teraz ma staruszku już jakimś ( typu tesco), czy rzeczywiście zauważę takie rzeczy ?

Co do rometa znalazłem go na allego też w niezlej cenie 1680 bodajże, dlatego biore go pod uwagę ;)

Napisano

Tego Jolene co Ci poleciłem to jest w rozmiarach 18 i 20". Napę ma SLX i Alivio, czyli oba o 1 klasę wyżej od Ramblera.

Amortyzator także dużo lepszy, Jak zastanawiasz się nad 26, to ten Jolene jest jedną z lepszych opcji.

Napisano

Bo wiadomo, że łatwiej będzie troszkę zainwestować w hamulce do np mongoose niż do rometa czy innego robić cały napęd, a pytam dlatego, bo naczytałem się o RR, że przednia przerzutka do dupy. Powiedz mi tak szczerze, ja jeżdżę teraz ma staruszku już jakimś ( typu tesco), czy rzeczywiście zauważę takie rzeczy ?

Co do rometa znalazłem go na allego też w niezlej cenie 1680 bodajże, dlatego biore go pod uwagę ;)

Jeśli jeżdzisz na jakimś makrokeszu i przesiądziesz sie na firmowy rower to niebo a ziemia :) Co do tego jolene to amortyzator ma lepszy niz xcr, hamulec ma podobnej klasy co rambler, napęd trochę lepszy. Za te pieniądze nawet dobra propozycja.

Napisano

No ok to mamy tego Ramblera i Jolene. 
Krossa odrzuciłem, z uwagi na dużą ilość słabych opinii o ramie.

Myślę nad tym mongoose jeszcze, czy nie jest tu tak, że płacimy za firmę.

Napisano

No niestety, ok ale ja nie chce mieć lansu dzięki napisowi :D

Jednak jeśli nie odstaje od owych rometów wezme go również pod uwagę, podpowiedz coś w miarę możliwości, gdyż ja wchodzę dopiero w to. Jedyne skąd mam trochę wiedzy to składanie i jazdy BMX-em, ale to nie to samo.

Napisano

Cóż ci jeszcze mogę powiedziec , jęśli porównując osprzęt to jolene jest lepiej wyposażony. Jak porównywałem geometrię to rambler ma krótszą górną rurę i wyższą główkę, więc pozycję na nim będzie bardziej wyprostowana niż na jolene. Jeśli zdecydujesz się na jolene to upewnij się czy sprzedawca sprzedaje rower taki jak jest na zdjęciu a nie w opisie specyfikacji ^_^

Napisano

a naprawdę nie wolisz czegoś w większym rozmiarze kół 29 ?

w tych pieniądzach spokojnie dostaniesz już dobry rower, koła 29 to o wiele większa frajda z jazdy tym bardziej w takim uniwersalnym jeżdzeniu to już całkiem jest zabawa bo jednak wtoczyć tak duże koło pod sporą górę to trzeba mieć pare w nogach, ale do jazy po umiarkowanym terenie to 29 jes ideał

ja polecam to co wziął kolega http://allegro.pl/rower-29er-silverback-sola-4-deore-taper-wyprzedaz-i4636547664.html

za zamówienie na maila utargował 5% także dał 1900 może i tobie się uda

mam nadzieje że starzy wyjadacze jak rodszyl zgodzą się ze mną że większe koło to większa frajda ? zresztą widziałem że polecasz te rowery Silvera bo kolega właśnie po przeglądaniu forum się na niego skusił

Napisano

Nie jestem wyjadaczem a tym bardziej starym :P Co do rozmiaru kół, to można zasugerować komuś np 29" czy 27,5" jak ktoś nie wie jakiego koła szuka. @emanuel66 szuka roweru na kołach 26', więc można mu pomóc tylko w sprawach technicznych, chyba że nie jest jeszcze pewny co do rozmiaru kół. Ale o tym nic nie wspominał :) Części do 26" jest sporo na rynku więc jeszcze parę lat śmiało pojeździ.

Napisano

może jeszcze nie ogarnął że teraz są górole z większymi kołami, ja bynajmniej po przesiadce na kółka 29 poczułem nową chęć do jazdy na górolu, wcześniej mając 26 nabyłem crossa na 28 niby spoko na ulicy bo w porówananiu na nim to na 26 jakbym stał w miejscu bo w crossie raz że koła większe 700x32 ale taka kosteczka nie slick i przełożenie 50x11 ale wystarczyło nim wjechać w jakiś grząski teren piasek liście ślizkie kamienie to już się ślizgał, kiedyś nawet miałem taką zabawną sytuacje ścigałem się na nim z gościem na kolarce pod górę i chciałem go minąć skrótem na takim zakręcie 180 stopni można było przejechać prosto właśnie przez taką leśną ścieżkę wydawało się że cross przeleci nawet nie poczując różnicy a tu zdziwko na pierwszy metrze liście i tylnie koło obracało się w miejscu jak na trenażerze ;)

ja ta polecam 29 latam na nim może nie po ostrych górach ale bardziej umiarkonym terenie polne, leśne bezdroża dla mnie to frajada jak za dzieciaka duża prędkośc i duże szerokie koło nie ma przeszkodzy której by nie pokonał ;)

ale przyjacielu nic na siłę tylko proszę zastanów się nad 29 bo będziesz za 2 lata tej 26 naprawdę żałował

Napisano

Absolutnie nie! Kwestia gustu / wzrostu / preferencji i wielu innych czynników. Kolega @olek19 po prostu koloryzuje, gdyż zapewne sam omamiony specom od marketingu kupił słynne 650B za 3000zł na pokładzie z XCM.

Napisano

Osprzęt w tym rowerze jest dobry ale wizualnie to lipa. Mogliby podać geometrię tego roweru, bo mi coś się ona nie widzi ale może przez ten nieszczęsny mostek :blink: Co do róźnic między 29" a 26" są dość znaczne. Rowerem na małych kołach zdecydowanie lepiej będziesz pokonywał trudniejsze technicznie trasy, 29" jest bardziej ociężała do takich tras ale lepiej będzie jeździć na odcinkach gdzie są kamienie , korzenie itp. Kilka lat temu "stworzono" koło 27.5" które ma niwelować wady koła małego i dużego a wyeksponować ich zalety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...