XC_Wojt Napisano 7 Lipca 2006 Napisano 7 Lipca 2006 Hmm... Od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad zmianą napędu z Shimano na SRAM-a zainteresowała mnie 5.0. Na Arniku kosztuje 115 zł i nie wiem czy jest sens inwestować ??, Nie wiem jaki przebieg wytrzyma ??, Czym sie charakteryzuje ??, Jakie sa jej wady i zalety ?? / Jeżdze głównie XC, bardzo lubie agresywnie zmieniać biegi
Schwefel Napisano 7 Lipca 2006 Napisano 7 Lipca 2006 W tych granicach dostaniesz na allegro LX'a, przerzutkę o klasę wyższą. Nie jestem zwolennikiem Shimano i twierdzę, że Sram robi lepsze przerzutki, więc 5.0 też nie będzie zła. LX vs 5.0 5.0 +lekka +mocna sprężyna +szybka zmiana biegów +da radę prostować wózek (przy glebach docenisz to) +proste prowadzenie linki -głośna zmiana biegów -trochę za dużo plastików LX +cicha zmiana biegów +mało plastiku +lepsze łożyskowanie kółeczek -otłukuje ramę -nie da rady prostować wózka (kumplowi pękła) -ciężka -odwrotna sprężyna
XC_Wojt Napisano 8 Lipca 2006 Autor Napisano 8 Lipca 2006 Jeszcze jedno pytanie. Jaki manetki do tego dopasować ??
Spider Napisano 8 Lipca 2006 Napisano 8 Lipca 2006 Już za ok 130zł kolega dostanie sram x-7 na allegro ,nowsza ,sprawdzona już konstrukcja...o klase wyższa ,do tego gripshifty/triggeryx-7 też na allegro -119zł . Najlepszy sprzęt w takiej cenie-jeżeli chodzi o srama :wink:
Tooreck Napisano 8 Lipca 2006 Napisano 8 Lipca 2006 dokładnie- za kilka złotych więcej masz na allegro X-7 - a tam juz plastiku nie uświadczysz...
XC_Wojt Napisano 8 Lipca 2006 Autor Napisano 8 Lipca 2006 Ja wiem że SRAM X-7 jest lepszy, nowszy itp ale ja sie pytam o 5.0 i raczej nie chciał bym gripów, myślałem coś np SRAM Attack ?? Chociaż nie wiem jak to bedzie współpracować ??
axi Napisano 8 Lipca 2006 Napisano 8 Lipca 2006 Ta przerzutka 5.0: ma porównalną ilość plastiku co X-7, a jednak jest tańsza. Manetki Sram Attack są przewidziane do współpracy z przerzutkami Shimano. Kompatybilne z przerzutkami SRAM są manetki Trigger: SX-4, SX-5, X-7, X-9 i X.0 no i oczywiście obrotowe wersje z tymi samymi opisami
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.