thepanone Napisano 13 Września 2014 Napisano 13 Września 2014 Suport będę wymieniał, ale póki co chciałbym chałupniczo wyklepać co się da, by w miarę komfortowo pojeździć jeszcze. Ramiona korby ruszają się na boki i nie chodzi o dokręcenie korby śrubą imbusową. Po ściągnięciu lewej korby widać, przy ruszaniu prawej korby, luz w suporcie. Zanim będę młotkiem wyciągał prawą korbę chciałem się dowiedzieć czy jest sens w tym grzebać. Tak, suport skrzypi już jakiś czas, ale korba lata od kilku dni. Proszę o jakieś porady.
Ziemko Napisano 13 Września 2014 Napisano 13 Września 2014 Wykręć miskę, wybij łożysko i wbij nowe. Jeśli zrobisz to wystarczająco delikatnie niczego nie uszkodzisz.
thepanone Napisano 13 Września 2014 Autor Napisano 13 Września 2014 A nowe łożysko to bardzo konkretne pod ten model suportu ze sklepów rowerowych czy od dziadka z piwnicy da się wygrzebać?
beskid Napisano 13 Września 2014 Napisano 13 Września 2014 Nie wiemy jaki masz model tego wkładu. Jak to Shimano to się nie opłaca. Kup nowy wkład przykładowo Accenta i dopiero na nim będziesz mógł wymieniać łożyska.
thepanone Napisano 13 Września 2014 Autor Napisano 13 Września 2014 korbę kupowałem w zestawie z wkładem, więc raczej oryginał. Tak, planuję kupić wkład accenta, ale póki co bida i chciałbym wiedzieć czy bez nowego wkładu da się coś postukać. znalazłem w archiwum allegro to co mam http://archiwum.allegro.pl/oferta/truvativ-firex-sl-gxp-44-32-22-170mm-943-g-42-i3104121451.html ps. tak widzę, że jeszcze łapałbym się na okres gwarancyjny, myślicie że takie uszkodzenia wchodzą w gwarancje?
Roonin Napisano 14 Września 2014 Napisano 14 Września 2014 Uszkodzenia suportu raczej ci nikt nie uzna. Wykręć miskę, wybij łożysko i wbij nowe. Jeśli zrobisz to wystarczająco delikatnie niczego nie uszkodzisz. Nie wybijać tylko wyprasować (śruba i odpowiednie podkładki, 10 minut roboty). A nowe łożysko to bardzo konkretne pod ten model suportu ze sklepów rowerowych czy od dziadka z piwnicy da się wygrzebać? Raczej nie bo łożyska są nietypowe, u ciebie dochodzi ten problem że Firex ma oś 22/24 i idą dwa różne łożyska. Gdyby to był standard Shimano było by 24/24 i wtedy łożyska 6805 2RS. Tutaj musisz wyprasować łożyska wziąć w łapkę i udać się do sklepu z łożyskami, koszt około 20zł. Na Allegro tańsze. Aha jak rzęzi i lata to już jest jej koniec i tak czy inaczej wymiana, przynajmniej łożysk.
tobo Napisano 14 Września 2014 Napisano 14 Września 2014 Łożysko lewe w suportach Truvativ/Sram ma szerszy wewnętrzny pierścień niż zewnętrzny - a to raczej nietylko niestandardowy rozmiar łożyska ale też niestandardowa jego forma. Nie siedzę aż tak bardzo w forumowych rozterkach i poszukiwaniach ale będzie ono niedostępne. Prawe prędzej (jeśli to ono faktycznie jest "wyluzowane")
thepanone Napisano 14 Września 2014 Autor Napisano 14 Września 2014 Dzięki wszystkim. Wnioskuję, że trzeba kupić nowy wkład.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.