Yaner Napisano 12 Września 2014 Napisano 12 Września 2014 Witam, Posiadam rower Giant 29er Revel 0, nieco już go zmodyfikowałem. Obecnie rozważam zmianę amorka z XCM-a na coś sensowniejszego. Obecnie skok to 80mm. W sklepach, serwisach aukcyjnych w większości oferowane są sprzęty o skoku 100mm. Wiem, że zmiana 80mm na 100mm może wpłynąć na geometrię całego układu. Ale, czy jeżeli dobiorę amortyzator o innym skoku ale jego długość (od osi do korony) uda mi się zachować, to coś się istotnie zmieni w kwestii geometrii ?
beskid Napisano 12 Września 2014 Napisano 12 Września 2014 Nie masz się czym przejmować bo podniesienie o tyle skoku wprawdzie trochę zmieni geo ale bardzo nieznacznie. Martw się stroną finansową i techniczną bo nie masz możliwości kupić amorka z taperem.
Rulez Napisano 12 Września 2014 Napisano 12 Września 2014 Akurat pod 29" można kupić bez tapera : http://allegro.pl/amortyzator-29-1-1-8-rock-shox-xc32tk-czarny-wwa-i4535218675.html http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-recon-tk-silver-29-i4573345909.html http://allegro.pl/rock-shox-reba-rl-100-mm-29-nowy-disc-i4597179699.html Ważny jest te z rozmiar ramy, im większa tym podwyższenie amortyzatora mniej odczuwalne.
Yaner Napisano 12 Września 2014 Autor Napisano 12 Września 2014 Zdaję sobie sprawę że dziś większy wybór jest w tapered amorkach ale można jeszcze znaleźć standardowy do niedawna 1/1,8. Ciągle jednak nie wiem jak to jest z tym skokiem i długością widelca. Zauważyłem, że różni producenci robią nieco innej długości amorki i dla tego samego skoku, odległość od korony do końca goleni bywa różna. Czyli teoretycznie dałoby się znaleźć coś co przy skoku o te 2cm większym nie będzie się różnić całkowitą wysokością i nie zmieni wtedy geometrii wcale. Czy się mylę ? A tak na marginesie, gdzieś coś widziałem, że są jakieś patenty aby w ramie z główką nie tapered zainstalować tapered amorka. Jeszcze nie zgłębiłem czy w moim przypadku dałoby się coś takiego zainstalować. EDIT. Chyba możliwe jest w mojej ramie taki patent zastosować (http://www.competitivecyclist.com/cane-creek-40-series-44-tapered-headset). W mojej ramie wewnętrzna średnica główki ramy jest chyba 44mm. Tylko wtedy dolne łożysko trzeba jakby na zewnątrz obsadzić a to z kolei powoduje podniesienie główki o 1cm.
Rulez Napisano 12 Września 2014 Napisano 12 Września 2014 Jeśli zmierzysz faktyczną wysokość od góry korony do osi koła w twoim widelcu, to możesz szukać podobnego, większość producentów podaje tą wysokość .
ska Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 gdzieś coś widziałem, że są jakieś patenty aby w ramie z główką nie tapered zainstalować tapered amork swoją drogą ostatnio też mieniałem amora i w sumie nie spodziewałem się jak bardzo potrafią one różnić się wysokością, oto przykład dolicz jeszcze wysokość dolnej miski, wszystko trzeba mierzyć, geo w rowerze rozjechała mi się kolosalnie siodełko klamki rogi wszystko trzeba było przestawiać ale prawdę mówiąc kwestia przyzwyczajenia na zjazdach przynajmniej jest dużo lepiej
zdrower Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Na zdjęciu są dwa skrajnie różne amortyzatory... Pike skok 140 mm a ten drugi to Judy chyba albo 80 mm albo 100mm, nie ma się co dziwić że ich wysokość jest bardzo różna :lol:
ska Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Na zdjęciu są dwa skrajnie różne amortyzatory... Pike skok 140 mm a ten drugi to Judy chyba albo 80 mm albo 100mm, nie ma się co dziwić że ich wysokość jest bardzo różna :lol: lol pike jest skręcony do 95 mm przecież to widać gołym okiem
ska Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Ja nie widzę. Nie musisz widzieć bo to moje zdjęcie, to jest tylko przykład jak konstrukcje róznia się między sobą.
zdrower Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 Twoje zdjęcie Twoich amortyzatorów ? A na ile ustawiona jest Judy ?
Mod Team Puklus Napisano 6 Października 2014 Mod Team Napisano 6 Października 2014 Judy wygląda na 80, pike na ok 100. jak by podnieść judy o 2 cm, aż tak tragicznie nie bedzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.