Skocz do zawartości

[amortyzator przód] skok a geometria ramy.

Yaner

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam rower Giant 29er Revel 0, nieco już go zmodyfikowałem. Obecnie rozważam zmianę amorka z XCM-a na coś sensowniejszego. Obecnie skok to 80mm. W sklepach, serwisach aukcyjnych w większości oferowane są sprzęty o skoku 100mm. Wiem, że zmiana 80mm na 100mm może wpłynąć na geometrię całego układu.

Ale, czy jeżeli dobiorę amortyzator o innym skoku ale jego długość (od osi do korony) uda mi się zachować, to coś się istotnie zmieni w kwestii geometrii ?

Napisano

Nie masz się czym przejmować bo podniesienie o tyle skoku wprawdzie trochę zmieni geo ale bardzo nieznacznie. Martw się stroną finansową i techniczną bo nie masz możliwości kupić amorka z taperem.

Napisano

Zdaję sobie sprawę że dziś większy wybór jest w tapered amorkach ale można jeszcze znaleźć standardowy do niedawna 1/1,8.

Ciągle jednak nie wiem jak to jest z tym skokiem i długością widelca. Zauważyłem, że różni producenci robią nieco innej długości amorki i dla tego samego skoku, odległość od korony do końca goleni bywa różna.

Czyli teoretycznie dałoby się znaleźć coś co przy skoku o te 2cm większym nie będzie się różnić całkowitą wysokością i nie zmieni wtedy geometrii wcale. Czy się mylę ?

A tak na marginesie, gdzieś coś widziałem, że są jakieś patenty aby w ramie z główką nie tapered zainstalować tapered amorka. Jeszcze nie zgłębiłem czy w moim przypadku dałoby się coś takiego zainstalować.

EDIT.

Chyba możliwe jest w mojej ramie taki patent zastosować (http://www.competitivecyclist.com/cane-creek-40-series-44-tapered-headset).

W mojej ramie wewnętrzna średnica główki ramy jest chyba 44mm.

Tylko wtedy dolne łożysko trzeba jakby na zewnątrz obsadzić a to z kolei powoduje podniesienie główki o 1cm.

Napisano

Jeśli zmierzysz faktyczną wysokość od góry korony do osi koła w twoim widelcu, to możesz szukać podobnego, większość producentów podaje tą wysokość .

• 4 tygodnie później...
Napisano

gdzieś coś widziałem, że są jakieś patenty aby w ramie z główką nie tapered zainstalować tapered amork

swoją drogą ostatnio też mieniałem amora i w sumie nie spodziewałem się jak bardzo potrafią one różnić się wysokością, oto przykład

rkWfGfy.jpg

dolicz jeszcze wysokość dolnej miski, wszystko trzeba mierzyć, geo w rowerze rozjechała mi się kolosalnie siodełko klamki rogi wszystko trzeba było przestawiać ale prawdę mówiąc kwestia przyzwyczajenia na zjazdach przynajmniej jest dużo lepiej :)

Napisano

Na zdjęciu są dwa skrajnie różne amortyzatory... Pike skok 140 mm a ten drugi to Judy chyba albo 80 mm albo 100mm, nie ma się co dziwić że ich wysokość jest bardzo różna :lol:

Napisano

Na zdjęciu są dwa skrajnie różne amortyzatory... Pike skok 140 mm a ten drugi to Judy chyba albo 80 mm albo 100mm, nie ma się co dziwić że ich wysokość jest bardzo różna :lol:
lol pike jest skręcony do 95 mm przecież to widać gołym okiem
Napisano

Ja nie widzę.
Nie musisz widzieć bo to moje zdjęcie, to jest tylko przykład jak konstrukcje róznia się między sobą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...