jdmowny Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 Cześć, siemanko, jeżdżę krossem lvl b7, od dłuższego czas mam problem prawdopodobnie z suportem. Podczas pedałowania korby przeskakują w kilku miejscach, tak za każdym razem, nie mam pojęcia w czym problem i dlaczego tak się robi, wina słabego suportu? Aha, śruba prawej korby luzuje się co jakiś czas, zawsze dokręcam na czas.
beskid Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 A może by tak rocznik podać bo nie wiadomo o jakie mocowanie chodzi. Pewnie chodzi o octalink tak??
Mod Team michuuu Napisano 10 Września 2014 Mod Team Napisano 10 Września 2014 Jeżeli rower nowy ,napęd niezajechany to nie suport a bębenek kasety może być winowajcą. Jaki przebieg napędu?
jdmowny Napisano 10 Września 2014 Autor Napisano 10 Września 2014 Kross Level B7 2013, kupiony dokładnie rok temu, 10 września . Ogólnie miałem z nim ciekawą przygodę, pękła mi rama na spawach wahaczu, okazało się, że wada fabryczna, reklamacja przyjęta, rama wymieniona - odbieram go z serwisu, wszystko okej, byłem pewien, że ten suport czy to coś co było winowajcą przeskakujących korb zostało wymienione - chodziły bardzo płynnie i bezproblemowo, ale wystarczyło może 30km by problemy znów się zaczęły, dziś zaś skrzypienie co jakiś czas przy naciskaniu na lewego pedała, ale WD-40 bezpośrednio w suport załatwia sprawę, więc to (mam nadzieję) nie problem.
jdmowny Napisano 10 Września 2014 Autor Napisano 10 Września 2014 Więc nie filozofuj tylko doradź koledze z forum. Znajomy serwisant stwierdził, że wd40 to dobra opcja bo z suportem jest tak, że "nie lubi gdy ma sucho", a ja, biedny newbie co mogę wiedzieć. No posłuchałem go, sprawdza się dobrze.
scyzoryk Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 WD 40 wypłukuje wodę ale niestety także i smary, więc finalnie jest tam jeszcze bardziej sucho niż przed takim zabiegiem. WD 40 nie ma właściwości smarnych wbrew powszechnych opinii.
jdmowny Napisano 10 Września 2014 Autor Napisano 10 Września 2014 Dzięki, a wracając do treści tematu?
mklos1 Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 @@jdmowny, Prędzej wlałbym do suportu wodę niż WD40... Możesz zbierać na nowy suport (bo jeżdżący na sucho długo nie pożyje), albo oddać swojemu koledze, żeby Ci go przesmarował, jak służył tak profesjonalną radą... Generalnie potencjalne problemy ze skrzypieniem są dwa. Luźne gniazdo, nieszczelny suport, który pada... Przepuszczanie. Przepuszcza zawsze, czy tylko na niektórych biegach?
jdmowny Napisano 10 Września 2014 Autor Napisano 10 Września 2014 niezależnie od przełożenia, ciągle "strzela" na boki, jakby to sprecyzować.. korba co około 1/3 obrotu przeskakuje delikatnie w prawo, a później odbija. To mocno wyczuwalne podczas jazdy. A skoro tak fajnie odpowiadacie to poradzicie jak o niego dbać? I czy da się to naprawić?
mklos1 Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 I czy da się to naprawić? Potencjalne problemy z suportem lub gniazdem ramienia korby.
triper Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 Boże... Odkręcić trzeba korby, wykręcić suport założyć nowy o tych samych wymiarach. Jak nie masz kluczy idź do serwisu. Dziękuję.
jdmowny Napisano 11 Września 2014 Autor Napisano 11 Września 2014 Mistrzu, nie wszyscy znają się na wszystkim, pamiętaj Łaski nikomu nie robisz, nikt cię nie zmusza do pomagania.
Mod Team michuuu Napisano 11 Września 2014 Mod Team Napisano 11 Września 2014 Boże... Odkręcić trzeba korby, wykręcić suport założyć nowy o tych samych wymiarach. Jak nie masz kluczy idź do serwisu. Dziękuję. Taki był film "Bruce wszechmogący" a Ty widzę pretendujesz do wszechwiedzącego. Jeżeli ktoś pyta to znaczy że nie wie,a jeżeli tak chcesz się dowartościowywać to nie tutaj.
paziek Napisano 11 Września 2014 Napisano 11 Września 2014 Jeśli "smarowanie" suportu pomaga, to bym go po prostu wymienił i zobaczył czy to coś da. Nowy można kupić za około 30 PLN. Narzędzia - ściągacz korby octalink, ściągacz suportu octalink - do wymiany drugie tyle. Wymiana jest stosunkowo prosta, jak nie znajdziesz na googlach/youtube instrukcji to spróbuję coś podesłać. Jaki potrzebujesz suport? Podaj model korby, to dam znać. Jeśli to jest ten: http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc29/level-b7-29er To potrzebujesz suport: BB-ES25 113mm, prawdopodobnie BSA 68mm. Ewentualnie dowolnie inny na Octalink MTB o długości 113mm BSA 68mm. W sklepie rowerowym powinni wiedzieć o co chodzi. Jak masz możliwości, to zanim kupisz nowy możesz ściągnąć stary i na nim będą napisane parametry. Taki: http://allegro.pl/shimano-bb-es25-suport-bsa-68-113-mm-i4569099932.html Możesz też po prostu zanieść do serwisu, podać objawy i czekać aż naprawią lub psikną WD-40. ;-P
mklos1 Napisano 11 Września 2014 Napisano 11 Września 2014 Mała uwaga. Jeżeli zdarzyło się tak, że miałeś niedokręcone ramię i gniazdo w ramieniu korby się wyrobiło, to wymiana suportu może nic nie dać.
cervandes Napisano 12 Września 2014 Napisano 12 Września 2014 Tak jest. Rozebrac i ocenić. Potem analiza co jest nie tak, w końcu może to być zarówno przeskakujący łańcuch, skoro wiedzę masz żadną. Nie wierzę w wyrobienie wielowpustu. A WD40 wsadź koledze serwisantowi w d***.
triper Napisano 13 Września 2014 Napisano 13 Września 2014 Taki był film "Bruce wszechmogący" a Ty widzę pretendujesz do wszechwiedzącego. Jeżeli ktoś pyta to znaczy że nie wie,a jeżeli tak chcesz się dowartościowywać to nie tutaj.Po prostu ręce opadają że z każdą pierdołą leci się na forum z zapytaniem. Wystarczy logicznie pomyśleć i spojrzeć co przeskakuje. Większość ludzi wierzy w forum zamiast najpierw użyć mózgu.
jdmowny Napisano 13 Września 2014 Autor Napisano 13 Września 2014 W samochodzie stuka ci coś w okolicy skrzyni biegów - wiesz co to jest? Nawet jeśli domyślasz się, że to jakaś uszczelka to potrafisz to rozebrać? Nie potrafię zdiagnozować dokładnie problemu i potrzebuje pomocy jeśli chodzi o wyjmowanie takich elementów, na wiele rzeczy trzeba uważac, wiem, że montaż od demontażu różni się kolejnością robionych rzeczy, a ja wiele z nich mógłbym przeoczyć, miły kolega wyżej bardzo fajnie mi pomógł, doradził i jestem za to wdzięczny. Jeśli moje pierdoły z którymi lecę na forum zamiast użyć mózgu Ci się nie podobają, to proszę ich nie czytaj, miłego dnia.
triper Napisano 14 Września 2014 Napisano 14 Września 2014 Porównanie roweru z samochodem jest kolejną kompromitacją. Samochód jest nieporównywalnie bardziej skomplikowany. A stawianie na tej samej linii napędu roweru i skrzyni biegów w samochodzie dowodzi tylko Twojej kompletnej ignorancji i braku logicznego myślenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.