Skocz do zawartości

[Manetki] Manetki Shimano Deore XT SL-M780

Darek675

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Postanowiłem wymienić cały swój napęd, ponieważ stary był już mocno zużyty. Zdecydiwałem się na całą grupę Shimano XT. Przesyłka przyszła, wszystko fajnie. Dzisiaj zacząłem z tym wszystkim robić. Kasteta, korba, wkład suportu bez żadnego problemu. Na jutro zostawiłem sobie przerzutki przód tył i manetki. W tym momencie pokazał sie problemu. Zakupiłem manetki Shimano Deore XT SL-M780 3x10speed Direct Mount, otwieram pudełko, jest manetka ale nie ma żadnego obejmu żeby to zamontować. Niestety pocztałem o niej dokładniej trochę za późno, system I-Spec. Moje pytanie czy istnieje jakiś adapter do tego systemu ? Planuję zakup hamulców XT, wtedy ten system się sprawdzi, ale to dopiero może na przyszły sezon, a chcałbym coś jeszcze pojeździc.

Napisano

Jeśli możesz to oddaj te manetki i kup odpowiednie bo ciężko będzie Ci kupić dekiel z obejmą, na odwrót czyli dekiel z i-spec bez problemu można dostać.

Napisano

Niestety nie ma takiej możliwości więc pozostaje wymiana na takie manetki z obejmą. Z punktu widzenia technicznego nic na tym nie stracisz.

Napisano

Masz dwie możliwości bo obejm samych nie dostaniesz.

1. Oddasz manetki i weźmiesz model z obejmą.

2. Zostawisz je sobie a jak dokupisz hamulce, to będzie jak znalazł ;)

Ewentualnie jak kogoś znajdziesz, to może Ci dorobi to ustrojstwo ale czy to będzie miało sens?

Napisano
  W dniu 9.09.2014 o 06:44, beskid napisał:
Niestety nie ma takiej możliwości więc pozostaje wymiana na takie manetki z obejmą. Z punktu widzenia technicznego nic na tym nie stracisz.

Nieprawda!

Bez problemu dostaniesz adapter do i-speca przerabiający go na obejmę. KCNC ma w swojej ofercie taką obejmę, do której przykręcasz normalnie manetkę pod system i-spec (i to w różnych kolorach)

A z punktu widzenia technicznego prędzej urwiesz manetkę mocowaną na i-spec niż tę z obejmą. Spotykałem się już z przypadkami gdzie gniazda śrub po prostu się wyrobiły (od SLX'a do XTR,a) od pracy manetki podczas zmiany biegów. Naprawa? Nie, wymiana manetki na nową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.