Skocz do zawartości

[Korba]Odkreca sie

Ref

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Nowy jestem, chcialbym sie przywitac z wszystkimi uzytkonikami forum.

Przepraszam za amatorskie pytanie, ale wydaje mi sie, ze cos jest nie tak u mnie z rowerkiem i nie wiem za bardzo co dalej.

Mianowicie kiedys tam, wymiony mialem srodek suportu i pozniej zaczalem miec problem z odkrecajaca sie korba. Problem ten nie wystepowal przed wymiana. Stad moje zdziwienie.

Ostatnio mialem wymienione korby i znow odkrecaja sie.

Bylem po 50km dokrecic w serwisie, ale niestety wczoraj odkrecilo sie, na szczescie blisko od domu.

Czy to normalne, i musze po prostu ze soba wozic klucz czy ?

No wlasnie, co moze byc nie tak ?

wdzieczny bede za wszelkie komentarze, bo naprawde nie wiem dlaczego tak sie dzieje :glare:

Dzieki :)

Napisano

moze da coś posmarowanie śruby jakimś środkiem przeciw odrecaniu czy jak to sie tam zwie, powinno to zapobiec odkrecaniu sie tej śruby i bedzie problem z głowy :)

Napisano

ten srodek klejacy to klej do gwintow... ale ja bardziej preferuje teflon... aaa i wytrzyj sobie srobe bo pewnie masz nasmarowana jakims tandetnym smarem ktory mial zapobiec odkrecaniu sie :unsure:

Napisano

posmarowac sruby specyfikiem i porzadnie dokrecic, nawet mozesz zastosowac przedluzenie klucza aby mocniej dokrecic :) nie boj sie dokreciac mocno jak cos ci sie zepsuje to predzej sruba niz zjedziesz gwint w srodku suportu (oczywiscie nie przesadzaj z dokrecaiem :D)

Napisano

ja zastosowałem zamiast kleju do gwintów zwykły lakier , (a dokładnie zaprawke do roweru dana mi w serwisie w tym właśnie celu). Wykręcasz srube czyscisz , malujesz lakierem i wkręcasz na max i zostawiasz na noc . u mnie podziałało ( tak mi zalecił znajomy z serwisu)

Napisano

Jak masz na kwadrat, to niestety wystarczy że trochę smaru podejdzie ci pod gwint śruby i już się bzdurne rzeczy dzieją... Wyczyść dobrze i powinno być git! A klucz wóź ze sobą i tak - dużo nie waży, a ratuje przed takimi dziwnymi przypadkami...

Ale jest jeszcze jedna sprawa - jak wymienileś suport bez wymiany korby, to może się okazać, że suport jest dobry, tylko korba trochę wyrobiona na poprzedniej ośce - wtedy będzie się luzowało i nic na to nie poradzisz.

Napisano

No i badziewie sie znow odkrecilo ;)

Moge to po prostu zalac super glue i dokrecic ? :glare:

Ah, jak dokrecam to najpierw od strony "zebatek" a pozniej z drugiej ? :)

Mam dosc tego sprzetu.

Napisano

Ostatnio korba odkręciła mi sie ładnych parę kilometrów od domu, potem parę razy, a próbowałem przykręcać kluczem z bardzo długą dźwignią. Zdawało się być dokręcone, a jednak nic z tego. W koncu jednak wkurzyłem sie połozżyłem rower, drugą korbę podparłem deską, a przez deske uderzyłem parę razy tą korbe. Weszła głębiej i to sporo. Efekt?? 200 km i się nie odkręciła, a wcześniej nie mogłem wyjechac z domu bez klucza.

Napisano

Ja swoją korbę też często musiałem dokręcać, potem tak się wyrobiła, że robiłem patenty z blaszkami :D . Pewnego razu przy dokręcaniu zerwałem srubę i nie dało się jej wykręcić :angry: . Korbę i suport wymieniłem na truvativa na ISIS i od roku nawet najmniejszych luzów nie łapie :D

Napisano

a ja mam truvativ blaze od 4 dni i korba zlapala takie luzy ze glowa boli, wszystko chodzi lewo-prawo i lancuch ociera o prowadnice przerzutki... niestety nie mam specjalnego klucza zeby dokrecic suport, jak to zrobic domowymi metodami??

Napisano

Wyczyszczenie nic nie dało, mocne dokręcanie też. Cały czas miałem problem z odkręcaniem. Posmarowałem "tkim czymś" i jest dobrze jak na razie. "Takie coś" nazywa się "chemical metal, plastic padding" a wyprodukowała to szwedzka firma loctite . Niestety nie wiem ile to kosztuje ponieważ kolega przyniósł na chwile z pracy :D Jeśli będziecie tego używać to spokojnie z utwardzaczem . Ja dałem troche za dużo i nie zdążyłem podnieść śruby i już było twarde. :) ogólnie mówiąc z żółtym symbolicznie. Później napiszę ile ten patent wytrzymał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...