Skocz do zawartości

[korba] krzywo się kręci

Emperor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przy regulowaniu przerzutki przedniej zauważyłem że łańcuch ociera co jeden obrót. Przyjrzałem się i korba "bije" na boki, całkiem jak scentrowane koło. To bicie nie jest duże, może 1mm, i chcę się dowiedzieć czy można to jakoś naprawić? Jest to dość kłopotliwe, zwłaszcza gdy się chce idealnie wyregulować przerzutkę. Z góry dziękuje za pomoc :) 

• Mod Team
Napisano

Jeżłęi bije jedna zębatka to jest ona krzywa, jak wszystkie to prawdopodobnie korba luz suport ... jedną zębatkę można naprostować. Jak chcesz mieć pewność, zdejmij korbę i zakręć osią, jak będzie nawet minimalnie krzywa to to da sie odczuć.

Napisano

No coś ty a ja myślałem ze jeden.

Często problem pojawia isę przy kwadracie, co wynika zarówno z kształtu tego mocowania jak i z jego często sredniej jakości. Wielowypust obojętnie jakiej iteracji nie ma tych wad, jednakowoż musi byc dokręcony z odpowiednim momentem inaczej się luzuje i mamy pływanie. Natomiast jeżeli mamy tutaj coś ala hollowtech tj oś zespoloną z korbą, to kolega dokonał prawie niemożliwego i ją skrzywił :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...